02 Mart 2010 00:00

Güneyde deprem kuzeyde
fırtına

Güney Amerika ülkesi Şili’de meydana gelen 8.8’lik depremin ardından bir yandan kurtarma çalışmaları, bir yandan da artçı sarsıntılar devam ediyor.

Paylaş

Güney Amerika ülkesi Şili’de meydana gelen 8.8’lik depremin ardından bir yandan kurtarma çalışmaları, bir yandan da artçı sarsıntılar devam ediyor.
ABD Jeofizik Enstitüsü (USGS), Şili’de cumartesi günü gerçekleşen 8.8 büyüklüğündeki depremin ardından önceki akşam ülkenin orta kesiminde 6.2 büyüklüğünde yeni bir artçı sarsıntının meydana geldiğini duyurdu. Enstitü, sarsıntının merkez üssünün, Talca kentinin 109 kilometre kuzeydoğusunda yerin 35 kilometre altı olarak açıkladı.
USGS, bu son artçı depremin, gün içinde Şili kıyılarında 6.1 büyüklüğündeki artçı sarsıntının ardından, meydana gelen ikinci sarsıntı olduğunu kaydetti. Enstitü, 6.1 büyüklüğündeki artçı sarsıntının merkez üssünü, Talca kentinin 63 kilometre kuzeyi olarak açıklamıştı.
YARDIM ÇALIŞMASINA HIZ VERİLDİ
Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, ülkede ağır yıkıma neden olan depremin mağdurlarının yaralarını sarmak için alınacak önlemleri açıkladı. Buna göre hava kuvvetleri uçakları, depremden etkilenen bölgelere yardım malzemeleri dağıtımında devreye girecek. Maule ve Biobio bölgelerine yardım hızla ulaştırılacak, ayrıca elektrik kesintilerini önlemek için çabalara ivme kazandırılacak. Öte yandan yetkililer, toplu taşıma sisteminin giderek normalleşmeye başladığını söylediler.
En şiddetli depremlerden biri olarak kayda girmiş olan, Richter ölçeğine göre 8.8 şiddetindeki deprem, ülkenin iç kesimlerinde yıkıma yol açarken, 700’den fazla kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
Bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, bazı bölgelerde de yardım faaliyetlerine katılmak ve yağma eylemlerini önlemek üzere sokağa asker sevk edildi. Yerel saatle 9 civarında uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağı, ağırlıklı olarak 541 kişinin hayatını kaybettiği Maule ile ülkenin ikinci büyük kenti Concepcion’u kapsıyor.
Her iki bölgede de yardım faaliyetlerini hızlandırmak amacıyla özel bir mevzuat uygulanıyor.
Concepcion kenti belediye başkanı, gıda stoklarının erimekte olduğunu belirterek, kentteki durumun kontrol dışına çıkmak üzere olduğunu söyledi. Binlerce kişinin evsiz kaldığı kentte, halkın, ihtiyaçlarını karşılamak için bazı süpermarketler ve eczanelerdeki ürünlere el koyduğu ifade edildi.
Çok sayıda Şilili, hasar görmüş evlerde kalmaktan endişe ettikleri için ikinci gecelerini de dışarıda geçirdi. Ülkede en az 1.5 milyon evin hasar gördüğü, yıkılanların büyük bölümünün eskiden inşa edilmiş evler olduğu bildirildi. Kentin tarihi bölümlerinden Curico’nun yüzde 90’ı yıkılırken, çok sayıda yol ve köprüde ise yıkım tespit edildi.
ZARAR EN AZ 15 MİLYAR DOLAR
ABD’li risk değerlendirme şirketi Eqecat, Şili’deki hasarın maddi büyüklüğünün 15 ila 30 milyar dolar arasında olduğunu tahmin ediyor. Bu rakam, Şili’nin gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 10 ila 20’sine tekabül ediyor.
Depremin ardından yabancı yardıma gerek olmadığını söyleyen Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, şimdi özellikle sahra hastaneleri, geçici köprüler, su artıma sistemleri, yıkıntı tespit uzmanları ile kurtarma ekiplerine gereksinim duyacaklarını açıkladı.
YIKIM DAHA FAZLA OLABİLİRDİ
Şili’de 1960’ta meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki depremde 1655 kişi ölmüştü. Bu depremin ardından ülkede felaketlere karşı dayanıklı bir planlama ve şehirleşmeye gidilmesi, 8.8 büyüklüğündeki depremde bilançonun artmasını engelledi.
Bilim insanları ve mühendisler, hayatını kaybedenlerin sayısının ve zararın, 8.8 büyüklüğündeki bir depreme oranla az olduğunu belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

FRANSA’DA ‘ULUSAL FELAKET’

İSPANYA, Portekiz ve Fransa’da etkili olan fırtınanın en az 50 kişinin ölümüne neden olduğu açıklandı. Fırtına nedeniyle Fransa’da ulusal felaket ilan edildi. Fransa Başbakanı François Fillon, düzenlemenin yeniden inşa faaliyetlerine kaynak aktarılmasını kolaylaştıracağını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, Atlas Okyanusu kıyısında fırtınadan etkilenen ve 45 kişinin hayatını kaybettiği bölgeleri ziyaret edecek. Ölüm olaylarının büyük bölümünün, sellere bağlı boğulma ve binaların yıkılması ya da ağaçların devrilmesinden kaynaklandığı bildirildi. Fillon, yaşadıklarının bir ulusal felaket olduğunu belirterek, önceliklerinin insanların güvenliği olduğunu söyledi.
Xiynthia adı verilen Atlas Okyanusu fırtınası, Fransa, Portekiz ve İspanya’nın batısında yoğun yağış taşıyan ve hızı saatte 140 kilometreyi bulan rüzgarlarla etkili oldu. Fırtınanın Almanya, Belçika ve Hollanda’ya doğru ilerlemekte olduğu, İsviçre Alpleri’nde de sert rüzgarların kaydedildiği açıklandı.
Fransa’da bir milyondan fazla evde elektrikler kesilirken, en ağır hasarın Vendee ve Charente bölgelerinde yaşandığı kaydedildi. Dev dalgalar ve sert rüzgarların kıyı kasabalarını vurduğu, iç kesimlerde sellerin yaşandığı ve bazı binaların da yıkıldığı açıklandı. Vendee bölgesinde insanlar çatılara çıkarken, kurtarma faaliyetlerine polis helikopterleri de katıldı.
Fransa’da en az 12 kişinin kayıp olduğu, 59 kişinin de yaralandığı bildirildi. Fransa’da polis, ölümlerin dördünün boğulma nedeniyle olduğunu, hayatını kaybedenlerden birinin 88 yaşında bir kadın olduğunu söyledi. Pirene bölgesinde de bir kişinin, bir ağacın devrilmesi sonucu öldüğü açıklandı.
İspanya’daki iki ölümün nedeni de içinde bulundukları aracın üzerinde bir ağacın devrilmesi. 82 yaşındaki bir kadın ise Galiçya’da devrilen bir duvarın altında kalarak hayatını kaybetti. Portekiz’deki ölümün nedeni yine bir ağacın devrilmesi.
Fransız Havayolları Air France, Paris’teki Charles de Gaulle Havaalanı’ndan 100’e yakın uçuşu iptal etti.
ÖNCEKİ HABER

Karaciç kendini savundu

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...