02 Mart 2010 00:00

Kürt kadın şairler barış noktasında buluştu

İSTANBUL Barış İçin Kadın Girişimi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle Beyoğlu Tütün Deposu’nda Kürt kadın şairlerini anlatan bir belgesel film gösterimi yaptı ve Barış Noktası oluşturdu.

Paylaş

İSTANBUL Barış İçin Kadın Girişimi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle Beyoğlu Tütün Deposu’nda Kürt kadın şairlerini anlatan bir belgesel film gösterimi yaptı ve Barış Noktası oluşturdu. Kürt kadın şairlerin panel yaptığı etkinlikte, müzik dinletisi de vardı.
KÜRT KADIN ŞAİRLERİN BELGESELİ
“Kırdım Kaderin Bilindik Aynası”, 2008’in Mart’ında dört farklı ülkeden Kürt kadın şairlerin buluşmasını anlatan ve yönetmenliğini Deniz Mukan ve Ayşegül Devecioğlu’nun üstlendiği bir belgesel film. Diyarbakır ve İstanbul’da yapılan çekimlerde Kürtçenin Soranî ve Kurmancî lehçelerinde şiirler yazan kadın şairler ele alınmış. Irak’tan Kejal Ahmed, Suriye’den Jana Seyda, İran’dan Nahîd Huseynî, Türkiye’den Fatma Savci ve Gulîzer, ülkelerindeki Kürt kadın şiirinin yanı sıra Kürt kadınların edebiyat ve sanat alanında yaşadıkları ve karşılaştıkları zorlukları anlatıyor.
Belgesel gösteriminin ardından Deniz Mukan, Ayşegül Devecioğlu ve Jana Seyda’nın katılımıyla bir panel yapıldı.
Etkinliğe katılan tiyatrocu Jülide Kural, Kürt kadınlarıyla tanışmasını anlattı. Barış girişiminin içinde yer aldığını belirten Kural, Jana Seyda’dan bir şiir okudu.
ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
İstanbul Barış İçin Kadın Girişimi adına konuşan Genel-İş Konut Şube Başkanı Nebile Irmak, savaşın sadece Kürt kadınlarını değil, ülkede yaşayan diğer halklardan kadınları da mağdur ettiğini söyledi. Kürt kadınının üzerindeki baskılara dikkat çeken Irmak, “Diğer kadınlara da gül bahçesi sunulmuyor” dedi. savaşın mağdurlarının başında kadınların geldiğini belirterek, Barış İçin Kadın Girişimi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Irmak, farklı halklardan kadınların ortak mücadele etmesi gerektiğini belirtti.
Konuşmaların ardından Ayça Damgacı ve Kamucan Yalçın, kısa bir müzik dinletisi sundu. etkinlik sırasında 8 Mart nedeniyle İstanbul Barış İçin Kadın Girişimi “Barış Noktası” oluşturdu. Ayrıca, barış mücadelesini anlatan fotoğraf sergisi ve belgesel gösterimi yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

SONRAKİ HABER

“Biz ‘biz yaptırıyoruz’a inanmıyoruz Biz inandığımız şeyi yapıyoruz”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...