03 Mart 2010 00:00

Sendika düşmanlığı

AKP’li Esenyurt Belediye Yönetimi mahkeme kararıyla işe geri aldığı işçileri, yeniden kapı önüne koydu.

Paylaş

AKP’li Esenyurt Belediye Yönetimi mahkeme kararıyla işe geri aldığı işçileri, yeniden kapı önüne koydu. Böylece işten atılan işçi sayısı 26’ya çıktı. Buna tepki gösteren Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube üyesi işçiler, yaşananları “Hukuku bile kazıklıyorlar” diye yorumladılar. Daha önce işten atılan 16 işçiden 7’si 195 gün süren direniş ve mahkeme kararı sonunda işe geri dönmüştü.
Belediye Başkan Yardımcısı Emin Batmazoğlu tarafından iletilen işten atma kararı önceden bildirim yapılarak işten çıkarmayı öngören İş Kanunu 17. maddeye dayandırılıyor. Bu maddede işten atma için her hangi bir neden belirtilmiyor. Asıl nedenin sendikal örgütlülüğü yok etmek olduğunu söyleyen işçiler işten atmalara tepkili. İşten atmalarla morallerinin bozulmak istendiğini anlatan işçiler “Ama nafile. Biz ilk günkünden daha fazla bilendik ve hepimiz buraya sendikalı olarak döneceğiz” dediler. Belediye Başkanı Nemci Kadıoğlu’nun sendika düşmanlığı yaptığını belirten işçiler, “Hukuku dahi ayaklar altına alan bir başkandan kime ne fayda gelir” diye konuştular.
SENDİKA GİRECEK
İşten atmalarla yeni bir mücadele dönemi başladığını belirten işçiler, mücadelelerin kararlılıkla sürdüreceklerini dile getirerek halen çalışan işçi arkadaşlarına seslendiler: “Hiç kimse korkmasın. Sendika bu belediyeye girecek.”
İşten atma haberi ise kısa sürede Esenyurt genelinde duyuldu. Bir çok kurum ve kuruluş işçilerin yanında olduklarını ve dayanışma etkinliklerini büyüteceklerini açıkladılar.
Esenyurt Belediye İşçileriyle Dayanışma Komitesi de şu açıklamayı yaptı: “Kadıoğlu sendika düşmanlığından vazgeçmeli atılan işçiler geri alınmalıdır. Eylem kararı alacağız. Belediye başkanı bundan böyle makamında asla rahat oturamayacak.” Komite içerisinde birçok dernek ve siyasi parti yer alıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

MÜCADELE YENİ BAŞLIYOR

Hasan Gülüm (Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı): Hukuktan bahseden AKP, bu tutumuyla kadar hukuk tanıdığını bir kez daha göstermiştir. Sendika üyesi olan işçi arkadaşlarımızı işten çıkardığı gibi mahkeme kararı ile iş başı yapan arkadaşlarımızı da çıkarmıştır. Açık olarak “Anayasal hak olan sendika hakkını tanımayız, biz yasaları dinlemeyiz” diyorlar. TEKEL bize nasıl elde edilir gösterdi. Biz de diyoruz ki her şey yeni başlıyor. Daha güçlü bir eylem ve mücadele takvimini kamuoyu ile paylaşacağız. Esenyurt halkından da ciddi bir destek geldi ve bu destekleri toparlayarak etkili bir mücadele hattı öreceğiz.
Murat Kara: Ben mahkeme kararıyla iş başı yapmıştım ve yeniden çıkışım verildi. Bu kez 17. maddeden attılar. Bu yapılan ne Müslümanlığa, ne insanlığa hiç bir şeye sığmaz. Sendikaya bu kadar düşman olmalarının nedeni anlaşılır değil. Aslında bunlar insana düşman, insan haklarına düşman. Biz moralliyiz ve mücadelemizden asla geri adım atmayacağız.
Yaşar Ala: Ben yeni atılanlardanım, bize de hiçbir açıklama yapmadılar. Direk çıkışımızı bildirdiler. Sendikadan istifa etmediğimiz için karşılaştık bu tutumla. Biz de daha önce direnişte olan işçi arkadaşlarımızla birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz.
Sinan Ceviz
ÖNCEKİ HABER

Artan sorunlar sabır zorluyor

SONRAKİ HABER

Doğalgaza, gelecek ay yansıyacak zam sürprizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa