03 Mart 2010 00:00

Satmak da zulüm almak da!

Sigortalı hastalara eczaneden ilaç almak, eczacılara da sigortalı hastalara ilaç satmak zulüm haline geldi.

Paylaş

Sigortalı hastalara eczaneden ilaç almak, eczacılara da sigortalı hastalara ilaç satmak zulüm haline geldi. Sistemle ilgili her gün yeni bir uygulamanın yürürlüğe girmesi, eczacıyı da vatandaşı da bezdirdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilaçları her noktada takip edebilmek için hazırlıklarını tamamladığı İlaç Takip Sistemi’nin (İTS), altyapısı hazırlanmadan uygulanmaya başlanması, kaos yaratıyor. Önceki gün SGK kararıyla ve İTS kapsamında başlayan geçen MEDULA-Reçete Provizyon Sistemi’nin düzgün çalışmaması yüzünden birçok hasta ilaç alamadı. Kimi eczacılar sistemin ertelenmesini isterken, kimileri ise Eczacı Odalarının da istediği gibi sistemin tamamen kaldırılmasından yana.
BÖYLE KAOS GÖRMEDİM!
Hanife Sönmezoğlu, 17 yıllık eczacı. Sistemdeki eksiklikler nedeniyle birçok hastaya ilaç vermekte sorun yaşadıklarını söylüyor. “Sistemin hiçbir tarafı oturmamış. Düzeleceğini de hiç sanmıyorum. Büyük bir kargaşa yaşanıyor” diyen Sönmezoğlu, sistemin tamamen kaldırılması gerektiğini düşünüyor. “İlaç Takip Sistemi’ni biz istemiyoruz, Türk Eczacılar Birliği de yaptığı açıklamalarla bu sisteme karşı uyarıyor. Ama SGK sisteme uyulmazsa ödeme yapmayacağını söylüyor. Biz buna rağmen hastalarımıza ilaç vermeye çalışıyoruz. Bu durumda yine eczacının mağdur olacağı kesin” diye konuşuyor.
Sistemdeki sorun devam ederse hastaların daha zor durumda kalacağını belirten Sönmezoğlu, 17 yıllık meslek hayatında böyle kaos yaşamadığını söyledi: “Bizim işimiz gerçekten zor, her gün de zorlaşıyor. Hasta ile burun buruna geldiğimiz oluyor ama elimizden geldiğince anlatmaya çalışıyoruz. Bu yeni sistem işi daha da zorlaştırıyor. 17 yıllık eczacıyım, dönem dönem sorunlar yaşadık tabii ama hiç böyle kaoslu bir dönem yaşamadım”
FELÇ OLDUK
Ecz. Münibe Balıkçıoğlu, çok sinirli. Sistem yüzünden kanser hastalarına bile ilaç verememekten şikayetçi. “Muazzam bir problem, oturmadan çalışıyoruz. Hastalar da halimizi görüyorlar artık, durumumuzu biliyorlar. Onlar sabır biz sabır, artık buramıza geldi!” diyen Balıkçıoğlu, sistem yüzünden yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Hastalar açısından büyük bir problem. Kemoterapi tedavisi gören var, ağır hastalar var. Onların bir an evvel ilaçlarını alması gerekiyor. Sistem oturmadan hiçbir şey yapamıyoruz, felç vaziyetteyiz. Çalışmayan sistemle ne yapabilirsiniz?..”
Söze, “Sistemin ne olduğunu ben de tam bilmiyorum” diye başlayan Ecz. Yılmaz Hızal ise şöyle konuştu: “Şu an sistem tam çalışmıyor, bazı doktorların kodları ya da isimleri sistemde bulunmuyor, o zaman da reçeteyi sisteme giremiyoruz. Hasta mağdur olabiliyor. Ama biz hastanın ilacını verip sistemin kendi kendini onarmasını bekliyoruz. SGK çok hızlı hareket eden bir kurum oldu, bu güncellemeleri daha bir plan takviminde yapmaları iyi olur.
Ertelenmesinde fayda görüyorum. Şu an herkeste bir karışıklık var. Aynı anda iki üç hasta geldiği zaman bir yığılma oluyor. Yoğun bakımdaki bir hasta için düşünün, hasta yakını ilacını bir an önce alıp hastaneye yetiştirmek istiyor ama aksamalar oluyor.”
BRANŞI BULUNMAYAN 11 BİN DOKTOR VAR
SGK nın hayata geçirdiği provizyon sisteminin aksayan bir yönü de sistemde doktorların branşlarının bulunması. Doktorun yazdığı ilacı almak için eczaneye giden hastalar 'Bu ilacı veremiyoruz. Size ilaç yazan doktorun branşı olmadığı için sistem kabul etmiyor' cevabıyla karşılaşıyor. Vatandaşlar mecburen eczaneden geri dönüp hastanelere giderek doktorlara ulaşmaya çalışıyor. Sistemde branşı bulunmayan 11 bin hekim bulunuyor.
(İstanbul/EVRENSEL)

BİR DOKUN BİN AH İŞİT
Eczacılarla dertleşirken vatandaşlar da yanımıza yaklaşıyor ve daha biz “MEDULA Sistemi” demeden, başlıyorlar yaşadıkları sorunları anlatmaya. Vatandaşlar, hükümete tepkililer.
Yavuz Mor, “Ben emekliyim, mide kanaması geçirdim. Bana kortizonlu ilacı ücretsiz veriyorlar ama vitamini sigorta kapsamına almıyor” diye isyan ediyor. Vitaminler sigorta kapsamında olmadığı için 110 lira ödemesi gereken Mor, hükümete tepkili: “İlaç parası vermek zorundayım ama aldığım maaş yetmiyor. Çok mu maaş veriyorsun bana da, 110 liralık ilacı cebimden almamı istiyorsun?”
Mustafa Bayram memur emeklisi. Ailesinde hastalıklar üst üste geldiği için oldukça zor durumda. “Sigorta bir işe yaramıyor” diyen Bayram da Başbakan’a sesleniyor: “Ben anjiyo oldum devlet hastanesi beni de özel hastaneye sevk etti. Özel hastanenin de geceliği 400 milyon. Şimdi de eşim beyin kanaması geçirdi, felç oldu. Yatak ayarlamaya uğraştım yapamadım. Sigortamız bir işe yaramıyor. Ben çok bunaldım. İsyan durumundayım. Bak 9 ayrı ilaç kullanıyorum sigorta karşılamıyor ilaçlarımı. İlacın 4.5 lirasını ben cebimden veriyorum, devlet 1.5 lirasını veriyor, ne anladım ben o sigortadan?! Tayyip ağaya selamlarımı söyleyin!”

MEDULA REÇETE PROVİZYON SİSTEMİ ERTELENMELİ
İstanbul Eczacılar Odası, SGK tarafından 1 Mart günü uygulanmaya başlanan Medula Reçete Provizyon Sistemi'ndeki aksaklıklar nedeniyle Türkiye genelinde ilaç hizmetinde yaşanan tıkanıklığa ilişkin İstanbul Eczacı Odası Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, uygulamaya konulan sistem nedeniyle son 36 saattir hastaların ilaca ulaşamadığını ve mağdur edildiğini söyledi. Sistemin konu ile ilgili veritabanının hem eksik, hem de yanlış bilgiler içerdiğine dikkat çeken Güngör “Özellikle hayati önem taşıyan ilaçlarına ulaşamayan hastaların yaşayacağı sorunlar bir toplumsal faciaya dönüşmeden uygulama ertelenmelidir” dedi. İlacı ulaşılmaz kılan Medula Reçete Provizyon Sistemi'nin aynı zamanda eczacıların iş yükünü daha da ağırlaştırdığını dile getiren Güngör, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız ve tüm yetkililere seslenerek, “Eczacılarımıza, hastalarımıza verdiğiniz zarar artık yetti. Uygulamalarınızı ya çağdaş devlet anlayışının gereği olarak tek taraflı dayatmalardan uzak, ilgili tüm taraflarla mutabakatınızı sağlayarak hayata geçirin ya da istifa edin” dedi.
Elif Görgü
ÖNCEKİ HABER

8 MART ETKİNLİKLERİ HIZ KESMİYOR

SONRAKİ HABER

Kardeş okula 411 kitap yardımı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...