03 Mart 2010 00:00

8 Mart semtlerde kutlanıyor

ANTALYA’da 8 Mart kapsamında etkinlikler sürüyor. Erzincan, Tunceli, Diyarbakır, Muş gibi…

Paylaş

ANTALYA’da 8 Mart kapsamında etkinlikler sürüyor. Erzincan, Tunceli, Diyarbakır, Muş gibi… bölge illerinden gelip Kepez’deki Ekin Sitesi’ne yerleşen kadınlar, ilk defa kendi mahallelerinde yapılan bir etkinliğe katıldılar. Emek Partili kadınların günler öncesinden hazırlıklarına başladığı etkinlikte şiirler okundu, oyunlar oynandı ve hep bir ağızdan türküler söylendi. Mahallelerinde ilk defa böyle bir etkinliğe tanık olduklarını söyleyen Ekin Sitesi sakini kadınlar çarşıda herhangi bir etkinliğe gitmenin olanaklarının çok zor olduğunu söylediler. Böylesi etkinliklerin mahallelerinde yapılmasının çok iyi olduğunu devamının gelmesini istediklerini belirttiler.
Ekin Sitesi’nde yaşayan kadınların çoğu ev hanımı. Kadınlar ekonomik sıkıntılardan ve yaşadıkları sitenin şehir merkezini uzak olmasından dolayı şehre rahatlıkla inememekteler. Bütün bu etkenler nedeniyle site içerisinde Emek Partili kadınlar tarafından düzenlenen etkinliğe yoğun olarak katılan kadınlar, oynanan skeçte kendi yaşamlarını da izlerken kahkahalarla boğuldular. Skeçte kadına yönelik baskıya, yokluğa- yoksulluğa, işsizliğe, TEKEL işçilerine, 4-c’ye vb. konulara değinildi.
Etkinlik ilk olarak müzik dinletisiyle başladı. Halayla, şiir dinletisiyle, skeçlerle ve sohbetlerle de devam etti. Etkinliğe Tüm Bel Sen Antalya Şube Sekreteri Zöhre Tedik de katıldı. Etkinlikte konuşan Tedik, 8 Mart’ın 100. yılına değindi. Ve 8 Mart’ın 100.yılında site içlerine, semtlere ulaşmasının önemi değindi. Merkezi anlamda etkinliklerin olacağını, orada da olacaklarını söyledi. Sistemin kadınları ev içlerine hapsetmeye, yoksullukla baş başa bırakmaya zorladığını ifade eden Tedik, bugün 4 bin TEKEL işçisi kadının eve mahkum olmamak için Ankara’da direndiklerini söyledi. Ekin Sitesi’nde oturan kadınlar da yaşadıkları sorunlarını dile getirdiler. Sağlığın paralı hale gelmesine, çektikleri yokluğu ve işsizliğe değindiler. Ezilen halklar ancak kendi dramının farkında olur diyerek sorunları ancak kadınların birleşerek çözeceğine değindiler. Kadınlar yapılan etkinliğin kendilerini bir nebze olsun rahatlattığını ifade ettiler. Bu gibi etkinliklerin devamının gelmesini ve bundan sonra kendilerinin de işin içinde olacaklarını ifade ettiler. Etkinliğe katılan tüm kadınlara EMEP’li kadınlar karanfil dağıtarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Semtteki kadınları 7- 8 Mart’ta yapılacak merkezi 8 Mart etkinliklerine davet ettiler.
HAYDİ KADINLAR 8 MART’A
Antalya Kadın Platformu 8 Mart eylem ve e0tkinliklerinin kamuoyuna duyurulması amacıyla Kapalı Yol Halk bankası önünde toplanarak, alkışlarla, sloganlarla Attalos Heykeli önüne kadar yürüyerek bir basın açıklaması yaptı. Kadınlar, ev içi emeğin toplumsallaşmasını, SSGSS yasasını geri çekilmesini, tüm kadınlara güvenceli iş, 4-c’ye hayır diyen TEKEL işçilerinin taleplerinin kabul edilmesini istediklerini belirterek, yapılacak eylem ve etkinliklere kadınların katılımı için çağrıda bulundular. (Antalya /EVRENSEL)
Berivan Tedik
ÖNCEKİ HABER

‘BİZ YAPTIK HERKES UYSUN’ OLMAZ

SONRAKİ HABER

Tuzla’da kadınlar 8 Mart’a hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...