03 Mart 2010 00:00

Yarım asırlık toprak davası

Bölgede toprak sorunu bitmiyor. Diyarbakır’da Sinan, Aslanoğlu, Yeşildallı köylerinin ardından Bismil’e bağlı Mirzabey köyünde de ağa ile köylüler arasında yıllardan beri toprak sorunu yaşanıyor.

Paylaş

Bölgede toprak sorunu bitmiyor. Diyarbakır’da Sinan, Aslanoğlu, Yeşildallı köylerinin ardından Bismil’e bağlı Mirzabey köyünde de ağa ile köylüler arasında yıllardan beri toprak sorunu yaşanıyor. 200 dönümlük arazinin 53 yıldır davası da sürüyor.
Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Mirzabey köyünde yaşayan Mehmet Reşat Çiçek ve Mehmet Şah Çiçek kardeşler kendi tapulu arazileri olan 200 dönümlük araziye civarın ağalarından olan Müjdeci ailesi tarafından yıllardır el konulduğunu söylediler. Yaklaşık 55 yıl önce köye giren tapu kadastro ile arazilerinin hem mevkisinin hem de sınırının değiştirildiğini belirten Reşat Çiçek, o yıllarda açtıkları davanın da halen devam ettiğini söyledi. Şimdiye kadar 3 kez keşif yapıldığını belirten Reşat Çiçek, mahkemenin karar vermemesine rağmen ağanın zaman zaman araziyi işlemeye devam ettiğini belirterek, “Buradaki köylerin ağası bunlar bizim gücümüz onlara yeter mi? Tapulu arazimize el koyuyor bizi yaklaştırmıyor. Kadastro tespitinde arazimizi Mirzabey köyü sınırından çıkartarak Boyacı köyü sınırına kaydırmışlardır. O dönem Bahattin Müjdeci iki akrabasını şahit olarak gösteriyor. Tarlanın yeriyle ilgili başka kimseye bir şey sormuyorlar”dedi.
Babalarının davayı açtığını ancak dava sonuçlanmadan öldüğünü belerten Çiçek, “Tüm yetkili mercilere sesleniyoruz. Bir an önce karar verilsin. Bizim ailenin 150 nüfusu var. Yani 10 ailenin hakkı var bu tarlada. Ancak ağalar el koymuşlar vermiyorlar. Bizim de ömrümüz bitmeden bu davanın sonuçlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
SİLAHLI ADAMLAR NÖBET TUTUYOR
Mehmet Şah Çiçek de arazinin tapusunu göstererek, Müjdeci ailesinde böyle bir tapu olmadığını belirterek, ağanın silahlı adamlarla tarlaya gelerek toprağı işlediğini söyledi. Can güvenliklerinin olmadığını belirten Şah Çiçek, adaletin yerini bulmasını istediklerini söyleyerek şöyle konuştu; “Bu durumdan çoluk çocuk hepimiz mağdur olmuş durumdayız. 50 yılı aşkın bir dava sürer mi? Köyde biraz hayvanımız olmasa açlıktan öleceğiz. İkram Müjdeci Ağa’ya, Kudbettin Müjdeci Ağa’ya da sesleniyorum. Ölen kardeşlerimiz var. Onların çocuklarının hakkı var bu arazide. Yetim hakkı yemesinler. Silahlı adamlarla tarlaya geliyorlar. Burayı sürene kadar adamlar bekliyor. Ben bu yolu kullanamıyorum.”.
Çiçek ailesinin avukatı olan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar’da yaptıkları itirazların dikkate alınmadığını belirterek, davanın bu kadar uzamasının sürekli değişen mahkeme heyetinden kaynaklı olduğunu söyledi.
(Diyarbakır/
EVRENSEL)


Cumhur Daş - Ergin Tekin
ÖNCEKİ HABER

AKP’li belediyede hizmet ayrımcılığı

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...