03 Mart 2010 00:00

Çadırlar söküldü direniş sürecek

TEKEL işçilerinin direnişi, Ankara’da çadırkentte 78. gününde sona erdi. Tek Gıda-İş’in kararıyla...

Paylaş

TEKEL işçilerinin direnişi, Ankara’da çadırkentte 78. gününde sona erdi. Tek Gıda-İş’in kararıyla çadırları söken işçiler, “direnişin 4-c kaldırılana kadar süreceği” mesajıyla arkadaşlarıyla vedalaştılar.
Oldukça hüzünlü anların yaşandığı çadırkentte işçiler, tüm esnafa, gençlere, Ankaralı emek ve demokrasi güçlerine teşekkür ettiler. İşçiler, “1 Nisan’da yeniden Ankara’dayız. Mücadele bitmedi, daha yeni başlıyor” mesajlarıyla ayrıldılar.
TÜRKEL İŞÇİLERE SESLENDİ
Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel’in, eylemin bundan sonraki sürecine ilişkin açıklaması, çadırkentte işçiler tarafından televizyonlardan canlı izlendi. İşçiler sık sık, “Kavga bitmedi, daha yeni başlıyor”, “4-c’ye imza atmayacağız”, “Her yer TEKEL, her yer direniş” sloganları attılar. Türkel’in “çadırların kaldırılacağı” açıklaması üzerine, bazı işçiler Türk-İş önünde toplandılar.
Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Türk-İş önünde kararları işçilere duyurdu. Türkel, TEKEL işçilerinin direnişini, emek mücadelesine altın harflerle yazdırdıklarını, mücadelenin burada bitmediğini söyledi. Yargı kararı ile yeni bir dönemin başladığını belirten Türkel, “1 Nisan’da binlerce insanla burada olacağız” dedi. Türkel, mücadeleyi, Türkiye’nin her alanında ama Ankara merkezli olarak sürdüreceklerini söyledi.
DİRENİŞİN YEŞERTTİĞİ AĞAÇ
Konuşmaların ardından işçiler, elleriyle kurdukları çadırları kendileri sökmeye başladılar. Çadırların sökülüşü sırasında duygusal anlar yaşandı. Tokat çadırında, çadırın içinde kalan ve sıcak nedeniyle yeşeren ağaç, çadırın sökülmesiyle iyice açığa çıktı. Yukarısı kuru, aşağı kısmı tümüyle yeşil yapraklarla bezenen ağacı, işçiler, “Direnişimizin yeşerttiği ağaç” diye gösterdi; hatıra fotoğrafları çektirdiler.
EVİMİZİ YIKMAK GİBİ
Bavullarını, yatak ve yorganlarını, battaniyelerini toplayıp Türk-İş binasına taşıyan işçiler, 78 günü geçirdikleri çadırları sökerken iki duyguyu birden yaşadıklarını ifade ettiler.
Bir yandan aylardır uzak oldukları ailelerine kavuşmanın, Danıştay’ın verdiği kararla mücadelenin ilk raundunu kazanmanın verdiği duyguyla çadırları kaldırdıklarını belirten işçiler, “Ama bu çadırlar evimiz oldu. Sanki evimizi yıkıyor gibiyiz” diyerek, duygulandıklarını ifade ettiler.
Bazı işçiler, “Öfke doluyum, kendimi tutuyorum” derken, bazıları, çadırların kaldırılmasına değil kendileriyle konuşulmadan bu kararın alınmasına tepki gösterdiklerini ifade ettiler.
Çadırların sökülüp etrafın temizlenmesinin ardından, sendika yöneticileri ve işçiler, esnafı tek tek gezerek teşekkür edip karanfiller verdiler.
(Ankara/EVRENSEL)

Havai fişeklerle kutladılar

DANIŞTAY’ın 4-c’ye başvuru süresini uzatma kararını bayram havasında kutlayan TEKEL işçileri, geceyi neşe içinde, eğlenceli geçirdiler.
Türk-İş binasından havai fişekler fırlatılırken, emek dostları da TEKEL işçilerini ve Tek Gıda-İş yöneticilerini kutladılar. Tez Koop-İş yönetici ve üyeleri, Türk-İş önüne maytaplarla gelirken, Petrol-İş ve Harb-İş yöneticileri ile KESK ve bağlı sendikaların, DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri de TEKEL işçilerinin sevincini birlikte paylaştılar.
Kutlamayı gece boyunca sürdüren işçiler, türküler söyleyip halaylar çektiler. Bitlis çadırında yoğrulan çiğ köfteler kapış kapış giderken, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, eşi ve belediye yöneticileri ile TEKEL işçilerine destek ziyaretinde bulundu, birlikte çiğ köfte yediler. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

UZUN MESAFE

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...