03 Mart 2010 00:00

‘Kadın Gibi Kadın’ olmayı anlatan oyun

Mersin’de Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda ilk gösterimini yapan ‘Kadın ...

Paylaş

Mersin’de Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda ilk gösterimini yapan ‘Kadın Gibi Kadın-Haykırış’ tiyatro oyunu, demokrasi ve devrim, kadın ve insan hakları ile özgürlük mücadelesinde yitirilen, töre ve namus katliamlarına kurban verilen onlarca kadının hikayesine yeniden ışık tutuyor. Oyundaki tüm olay ve karakterleri gerçek hayattan alan Okay, yazdığı oyunla gerçeklerden yola çıkarak yorum yapmaya ve olayları yeniden sorgulamaya çalışıyor.
Kadınların yaşadığı sorunların Türkiye ve dünyanın en önemli sorunlarından olduğunu kaydeden Okay, bu sorunun kalıcılığından dolayı artık kanıksandığını belirtiyor. Eleştiri oklarını kadınlara da yönelten Okay, “Kadınlar, yaşadıkları sorunları, ‘kadınlık halleri’ diyerek çocukluğundan itibaren kanıksıyorlar” diyor. Yazar, oyunu seyreden kadın ve erkeklerin birer soru işareti edinmeleri için çabaladığını belirtiyor.
Oyun; Ayşenur Şimşek, Behice Boran, Berna Saygılı Ünsal, Canan Kulaksız, Didar Şensoy, Güldünya Tören gibi birçok kadının hikayesini yeniden anlatıyor.
Oyuna verdiği ‘Kadın Gibi Kadın-Haykırış’ ismiyle ‘adam gibi adam’ deyişine ve bu deyişin arka planında yatan erkek egemen dilin dünyasına itiraz ediyor Adil Okay. Bu dünyanın yargılanmasına oyunun adıyla başlamak ve oyun içerisinde izleyiciye, başka bir dünyanın, başka bir dilin, başka bir ilişkiler ağının mümkün olabileceğini göstermek istiyor. Oyuna yeni karakterler eklenebileceğini, eklenmesi için önerilerde bulunabileceğini belirten Okay, şöyle diyor: “Doğaldır ki dünyada erkek egemenliğine, zorba iktidarlara karşı savaşmış, bu uğurda bedel ödemiş, hayatını kaybetmiş sayılamayacak kadar çok kadın kahraman vardır. Kimi törelere karşı geldiği için kimi cinsel seçimi nedeniyle kimi de sınıfsız, sınırsız bir dünya mücadelesinde, özgürlük ve eşitlik kavgasında katledilmiştir. Hepsini saygıyla anıyorum.”
Kadın sorunu üzerine yazdığı şiir ve makaleleri ‘Valizini Karısına Hazırlatan Erkek Faşist Sayılır mı?’ kitabıyla yayınlayan Okay, tiyatro oyununda da yeni soru işaretleri için çabalıyor.
Politik bir tiyatro olarak tasarlanarak derlenen oyunda Burcu Yılmaz, Fatma Yaldızoğlu, Mehtap Yanık, Esra Yılmaz, Miray Zöhre ve Zeynep Tutuk rol aldı. 3’ü öğretmen 1’i işsiz diğeri öğrenci oyuncuların rol aldığı oyun, bazılarının ilk ciddi sahne deneyimi olmasına rağmen çoğunluğu kadın izleyicilerden büyük alkış aldı.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında ilk olarak Mersin’de sahnelenen oyun, 7 Mart tarihinde de Adana’da iki seans halinde Kaktüs Sanat Merkezi’nde izleyici karşısına çıkacak.
(Mersin/EVRENSEL)
Kadir Baziki
ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler Başbakan’ı protesto ediyor

SONRAKİ HABER

UZUN MESAFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...