03 Mart 2010 00:00

Evka-2 baz istasyonu çöplüğüne döndü

Evka-2, İzmir'in Çiğli ilçesinin yamaçlarında kurulu, 25 bin nüfuslu, şirin bir emekçi kenti. Evka-2 sakinleri...

Paylaş

Evka-2, İzmir'in Çiğli ilçesinin yamaçlarında kurulu, 25 bin nüfuslu, şirin bir emekçi kenti. Evka-2 sakinleri, çoğunluğu Çiğli Organize Sanayi Sitesi'nde çalışan işçiler ve kamu emekçilerinden oluşuyor. Bu semtte emekçiler sakin bir hayat sürmekteydiler. Ancak ilçe sakinleri bir süredir baz istasyonu istilası nedeniyle huzursuzlar.
İlki 2007 yılında Merkez Camii minaresine kurulan baz istasyonları zincirine her gün yenileri ekleniyor. İlçe halkı, baz istasyonlarının birinden kurtulduk derken ertesi gün bir başka mahallede yeni bir baz istasyonu kuruluyor. Baz istasyonlarının gündüz kurulanlarının bir kısmı kendini direklere zincirleyerek, imzalar toplayarak, basın açıklamaları yaparak, kefen giyip yerlere yatarak, polisle arbedeye girme pahasına da olsa söktürüldü. Ancak GSM firmaları, tam bir aymazlıkla halkın gündüz izin vermediği baz istasyonlarını gece kurdu. Şu anda Evka-2'de çeşitli mahallelere kurullu bulunan 9 adet baz istasyonu bulunuyor. Baz istasyonlarının kurulduğu yerler halkın en fazla kullandığı ve çevresinde anaokulları, liseler, pazar yeri ve konutların bulundukları yerler.
EV İÇİNE BAZ İSTASYONU KURDULAR
TEGEV Evka-2 Eğitim Parkı'nın yanı başına, TEDAŞ elektrik direğine kurulan Turkcell'e ait baz istasyonu halk tarafından şirket yetkilileriyle kavga pahasına da olsa söktürüldü.
Aymazlığın son örneği ise Naime Tömek Lisesi'nin hemen yanındaki bir evin içine kurulan Turkcell'e ait baz istasyonu. Evde yaşayan bir kişinin Turkcell'de çalışıyor olmasını fırsat bilen şirket yetkilileri, kendi çalışanlarının da hayatını tehlikeye atma pahasına baz istasyonu trafosunu evin içine yerleştirdi, antenini de kuş kafesi şeklinde çatıya gizledi. Bu baz istasyonu halkın tepkisi ve evin büyüklerinin de talebiyle söküldü.
Evka-2 halkı, baz istasyonlarının semt içinden sökülmesini ve halk sağlığını tehdit etmeyecek uzaklıktaki yerlere kurulmasını istiyor. Evka-2 sakinleri, bu taleplerini imza toplayarak, basın açıklamaları yaparak, valiliği ve ilçe belediyesini ziyaret ederek defalarca duyurdu. Ne yazık ki halk sağlığını korumakla yükümlü olan yerel yönetimler ve valilik, şu ana kadar talepleri karşılayan bir adım atmadı. Kendi aralarında "Baz İstasyonlarına Hayır Platformu" kuran halk, baz istasyonları hakkında dava açmış ve kazanmış olmasına rağmen baz istasyonları hâlâ yerinde duruyor. (İZMİR)

HALK NE İSTİYOR?
Hamza Bulut (Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi Muhtarı): Beş tane baz istasyonu söktürdüm. Oradan söküp mahallenin başka bir yerine kuruyorlar. Bıktık artık. Halkı düşünen yok. Polisle halkı karşı karşıya getiriyorlar. Kaymakam polislerin eline yazı verip yolluyor; "Baz istasyonu kurulacak, güvenliğini sağlayın..." Mahalleliyi gözaltına almak istediler. "Sorumlu benim, beni gözaltına alın" dedim. Halk beni muhtar seçti, niçin? Halkın sağlığını birilerinin düşünmesi lazım.
Bekir Güven (Esnaf-Elektrikçi): Bir mahalleye 7-8 tane baz istasyonu mantıklı değil. Bunların mahalle dışına çıkarılmasını isterim. Mahalle dışına çıkarılsa bile Avrupa standartlarında filtre sistemiyle önlem alınması lazım.
Levent Ergün (Esnaf-Fotoğrafçı): Teknoloji, sermayenin kârı için değil, halkın yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanılmalı. Dağın tepesine baz istasyonu kurmak maliyet getirecek diye getirip mahallenin orta yerine kuruyor. Ben bu mantığa karşıyım.
Rafet Paçalı (Emekli İşçi): Her gün bu aletle karşı karşıya oturuyorum. Evim işte tam karşıda. Sırtım, belim her yanım ağrıyor. Kaldırsınlar bunu buradan.
Gülçin Bulan (Emekli Memur-Esin Sitesi Sakini): Mahallemizin orta yerinde baz istasyonu istemiyoruz. Bunu hemen kaldırsınlar. Bu görüşüm tüm Esin Sitesi'nde oturanların ortak görüşü.
Egemen Yaşkaya (Lise Öğrencisi): Baz istasyonları beni fazlasıyla rahatsız ediyor. Bazen oturduğum yerde başıma ağrılar giriyor. Yaşımın 17 olduğu düşünülürse, ortalama elli yıl daha yaşamam gerekiyor. Baz istasyonları ömrümü kısaltıyor.

BİLİM İNSANLARI NE DİYOR?
Prof. Dr. Ali Osman Karababa (EÜ Halk Sağlığı): Elektromanyetik dalgalar insan vücudunu genel ve sisteme yönelik etkiler. Yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk, boğazda kuruluk, alerji gibi genel etkiler yanında vücudun savunma mekanizmasını, sinir sistemini, büyüme ve gelişimi etkilediği gibi özellikle erkeklerde bele takılan cep telefonundan yayılan elektromanyetik dalgalar testis organını etkileyerek kısırlığa neden oluyor. Ayrıca hamile kadınlarda elektromanyetik etki nedeniyle bebeklerde düşük ve zehirlenmeler meydana gelmektedir.
Prof. Dr. Necati Dedeoğlu (Akdeniz Üni. Halk Sağlığı): Bu konuda sakıncasızlık ilkesi dikkate alınmalıdır. Yani insan sağlığına yönelik risklerin varlığı ya da boyutu hakkında bilimsel şüphe varsa, karar vericiler durumun tam olarak gerçekleşmesini ya da ciddileşmesini beklemeden gerekli önlemleri almalıdır.
Musa Çeçen (EMO Başkanı): Burada önemli olan nokta insan hayatını tehlikeye atmayacak iletişim altyapısının kurulması amacı ile uygun noktaların belirlenmesi ve GSM şirketlerinin kendi aralarındaki işbirliği ile yine bu noktaları ortak kullanarak kirliliği en aza indirmeleridir.
Hasan Yaşkaya
ÖNCEKİ HABER

Gülsuyu halkı ulaşım hakkı istiyor

SONRAKİ HABER

MELEĞİN DÜŞÜŞÜ CNBC-e 22.00

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...