03 Mart 2010 00:00

Kanserliler ölüyor İl Sağlık Müdürlüğü güle güle diyor

Bağcılar İnönü Mahallesi’nde, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün, sağlık ocağına astığı pankart geçen hafta gazetemizde haber olmuştu. Pankartta “Hep beraber el ele, kanser sana güle güle” yazıyordu.

Paylaş

Bağcılar İnönü Mahallesi’nde, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün, sağlık ocağına astığı pankart geçen hafta gazetemizde haber olmuştu. Pankartta “Hep beraber el ele, kanser sana güle güle” yazıyordu. İnönü Mahallesi’nde kanser hastalığı ile mücadele eden hastalar ve yakınları pankartı şöyle anlamak gerektiğini düşünüyorlar; “Hastaları öldürüyorlar arkalarından güle güle” diyorlar.
8 yıldır bu hastalıkla mücadele ettiklerini belirten Sevda, ablasının göğüs kanseri olduğunu söylüyor. Ablasının 3 çocuğu olduğunu ve bu durumdan çocuklarının çok etkilendiğini söyleyen Sevda, “Ablam ağrılardan sabaha kadar ağlıyor. Gece yatarken artık çocuklar annelerinin sesini duymamak için yatağa iyice gömülüyorlar” diyor. Kanser hastalarının en önemli ilacının köpek balığı kemiği olduğunu söyleyen Sevda, “Onu da sigorta vermediği için özelden almak zorunda kalıyoruz” diyerek sadece köpek balığı kemiğinin 130 TL olduğunu belirtiyor. Ekonomik olarak kanser hastalığının çok büyük bir yük getirdiğinin altını çizen Sevda, “Her ay en az 800 TL bazen daha da fazla masraf oluyor, insanlar bu kadar ücret bile alamıyor. Ablamın eşi şoför ve aldığı para yetmiyor. Ablamın bu hastalıkla mücadele edecek ekonomik gücü yok biz destek olmaya çalışıyoruz. Ablamın ilaçlarını Almanya’da yaşayan diğer ablam alıyor ayrıca abim de destek veriyor. Yani bütün kardeşler ablama destek olmaya çalışıyoruz. 3-4 aile birden ablamın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz ama olmuyor, çok para gidiyor. Zaten doktorun söylediği her şeyi alamıyoruz. İlaçların bir çoğunu sigorta karşılamıyor. Uzun zamandır köpek balığı kemiği ilacını alamadık ve kanser göğsünden ciğerlerine yayıldı” diye konuştu.
“Biz bütün bunları yaşarken o pankartın sağlık ocağına asılması bir saçmalık” diyerek öfkesini belirten Sevda, devlet hastanelerinde bir çok sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Sabah 8’de hastaneye gidiyoruz ancak akşam en erken 6’da hastaneden çıkabiliyoruz. Bir kanser hastasını gün boyu hastanede süründürüyorlar o asılan pankartla insanları kandırıyorlar” diye yaşadıklarını aktarıyor. Pankartta yazılanı “Hastaları öldürüyorlar sonra güle güle diyorlar”diyerek yorumlamak gerektiğini aktaran Sevda, kanser hastalığının çok yaygınlaştığına dikkat çekerken, kanser olan ablasının karşı komşusunun da kanser olduğunu söylüyor. Sevda, parası az olan insanların iyi beslenemediklerinden kaynaklı kansere daha çabuk yakalandıklarını ekledi.
İYİLEŞECEK ZANNETTİM
Kanser hastalığı nedeni ile eşini kaybeden Hüsniye zar zor konuşarak anlatıyor yaşadıklarını. “Ben bu gizemli hastalığı eşimle birlikte yaşadım. İlk tedaviye başladığımızda (adına tedavi derseniz) iyileşecek ve çocuklarımızın yanına tekrar dönecek zannettim. Ama en fazla 6 ay dayanabildik. Moral çok önemli .Böyle bir hayatta nasıl moralli olabilir insan, 6 ay sonra eşimi kaybettim” diyor Hüsniye ve susuyor. (İSTANBUL)
Arife Onat
ÖNCEKİ HABER

Haklı çoğunluk sustukça...

SONRAKİ HABER

Gülsuyu halkı ulaşım hakkı istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...