04 Mart 2010 00:00

Enflasyon yine çift hane

Memur maaşları ve işçi ücretlerindeki artışlar, ‘enflasyona sebep olur’ diye düşük tutuldu ama enflasyon şubat ayında da yüksek çıktı.

Paylaş

Memur maaşları ve işçi ücretlerindeki artışlar, ‘enflasyona sebep olur’ diye düşük tutuldu ama enflasyon şubat ayında da yüksek çıktı. TÜFE’de 2008 Aralık’ından bu yana ilk kez yüzde 10’u aştı. Enflasyonun yüksek çıkmasında gıda fiyatlarındaki artış etkili oldu.
Ücret maaşları eriyen emekçiler, şimdi de enflasyon, özellikle de gıda fiyatlarındaki artışla eziliyorlar. Şimdi “Maaşları çok artırırsanız enflasyon olur” diye hükümeti uyaran Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’a soruyorlar: “Sonuç niye değişmedi?..”
Enflasyon şubat ayında beklentilerin üstünde çıktı. TÜFE yüzde 1.45, ÜFE yüzde 1.66 arttı. Yıllık enflasyon
TÜFE’de 14 ay sonra yüzde 10’u aştı. ÜFE’de ise yüzde 6.82’ye çıktı.
Şubat ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, “çekirdek enflasyon” yerine açıklanan TÜFE göstergeleri, geçen ay mevsimlik ürünler hariç yüzde 0.96, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise 0.22 arttı. Fiyatlar, enerji hariç yüzde 1.59, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0.16 artış kaydetti.
ARTIŞ LİDERİ GIDA
TÜFE’de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış, yüzde 5.01 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Artış rekoru, sivri biberin elinde bulunuyor.
Şubat ayında endekste yer alan gruplardan alkollü içecekler ve tütünde yüzde 3.72, lokanta ve otellerde yüzde 1.17, ulaştırmada yüzde 0.42, konutta yüzde 0.39, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.22, haberleşmede yüzde 0.11, eğitimde yüzde 0.02 artış yaşandı. Ev eşyasında yüzde 0.11, sağlıkta yüzde 0.20, eğlence ve kültürde yüzde 0.57, giyim ve ayakkabıda yüzde 5.25 düşüş görüldü.
Yıllık bazda bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış, yüzde 52.88 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Onu yüzde 14.84 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 9.68 ile ulaştırma, yüzde 8.28 ile lokanta ve oteller izledi.
(EKONOMİ SERVİSİ)

KESK’TEN ‘HAYAT PAHALILIĞINA MAHKUM OLDUK’ ELEŞTİRİSİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Emirali Şimşek, yükselen enflasyonun gerçek nedeninin iktidarın akaryakıt ve girdi fiyatlarına yaptığı keyfi zamlar olduğunu kaydetti. Krizle birlikte üretimin gerilediği, tüketimin daraldığı hesaba katılınca bu durumun bir tek açıklaması olabileceğini belirten Şimşek, ücretlerde reel artış yaşanmadığı da hesaba katılırsa, ortaya çıkan tablonun nedenlerinin belli olacağını ifade etti. Enflasyondaki yükselişin tetikleyicisinin, hükümetin akaryakıt ve girdi fiyatlarında fırlamaya yol açan düzenlemeleri olduğunu kaydeden Şimşek, “Üstelik enflasyonun en yoğun bir şekilde gıda fiyatlarında artması, halkı hayat pahalılığına mahkum etmektir. Siyasi iktidarın, sermayeyi önceleyen, bütçe açıklarını emekçilerin ödeyeceği dolaylı vergilerle kapatma politikaları iflas etmiştir. Enflasyondaki artış, Merkez Bankası borçlanma faizlerini artırarak ülkeyi bir kez daha spekülasyon ekonomisine sürükleyebilir” dedi. Toplumun geniş emekçi kesimleri açısından doğrudan hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı anlamına gelen bu enflasyon oranının kabul edilemeyeceğini belirten Şimşek, şöyle devam etti: “Çözüm; yapılan keyfi zamların geri alınması, gıda maddelerinde sübvansiyon uygulaması ve ücretler seviyesinin enflasyon karşısında korunmasındadır. Gıda ve temel maddelerden alınan KDV hemen sıfırlanmalıdır.” (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Orası artık İşşiztanbul

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...