04 Mart 2010 00:00

İMES 26 yılda böylesini görmedi

BİNE yakın atölyesi 10 bini aşkın işçisiyle ‘canlı’ bir üretim merkezi olan İstanbul Madeni Eşya Üreticileri Sitesi (İMES), eski günlerine çok uzak.

Paylaş

BİNE yakın atölyesi 10 bini aşkın işçisiyle ‘canlı’ bir üretim merkezi olan İstanbul Madeni Eşya Üreticileri Sitesi (İMES), eski günlerine çok uzak. 26 yıllık İMES Sanayi Sitesi’nde birçok atölye kapanmış durumda. Birçoğunda işçi sayısı yüzde 40 düşürülmüş. Birçok işçi hâlâ ücretsiz izinde. 2 yıldır işçilere ne yemek zammı ne de ücret artışı yapıldı.
23 yıldır İMES’te esnaflık yapan ve ismini vermeyen bir esnaf, aylardır kira veremediğini söylüyor. 2 sene önce 6 işçinin çalıştığı bir dükkan olduklarını ama bugün 3 kişiyi geçindiremediğini anlatıyor. İşlerinin yüzde 70 düştüğünü anlatan esnaf, gırtlağa kadar borca battığını söylüyor. Müşterilerinden para almakta da büyük sıkıntılar yaşadığını, tabldot yemeklere maliyetin yüzde 30 artmasına rağmen zam yapamadığını, çünkü işçinin maaşında da 2 yıldır zam olmadığını belirten esnaf, İMES’te birçok atölyenin CNC torna tezgahına geçmesiyle üretimin hızlandığını ve daha az işçiyle daha çok iş yapıldığını söylüyor.
SİMİT BİLE YEMİYORLAR
26 yıldır İMES’te açma, simit vb. ürünler satan bir başka esnaf da krizden sonra iş yapamadığını söylüyor. Krizden önce 800 ila bin parça yiyecek sattığını ama bugün bu sayının 150-160 civarında olduğunu belirtiyor.
2000 yılına kadar işlerinin çok iyi olduğunu, ekonomik olarak sıkıntı yaşamadığını anlatan esnaf, şu an ise geçim sıkıntısının ailevi sıkıntılar yarattığını vurguluyor.
2 sene önce askere giderken işten çıkan Rıdvan Keskin, askerlik sonrası aynı atölyeye döndüğünde iş bulamadığını anlatıyor. İşlerin düşüğü, patronun çalışan işçileri ücretsiz izne yolladığı bir manzarayla karşılaşmış. İşten çıkarken 1000 TL ücret alan Keskin, bugün başka bir atölyede 700 TL ücrete çalıştığını söylüyor. Bu parayı da ancak mesailerle elde edebiliyor.
16 yaşında olan Mazlum Yılmaz, İMES Ulubatlı Hasan Çıraklık Eğitim Merkezi’nde torna ve CNC bölümü birinci sınıfta okuyor. Sultanbeyli Sultan Sanayi Sitesi’nde çırak olarak çalışan Yılmaz, 5gün çalışıp bir gün okula gidiyor. Aylık 400 lira ücret alan Yılmaz, emeğinin bugün için karşılığını aldığını düşünüyor. Hayali iyi bir usta olmak ve iyi bir işe girmek... Yılmaz, bugünkü durumda hayalinin gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığını düşünüyor.
(İstanbul/EVRENSEL)

TEKEL DAYANIŞMASININ SÜRMESİNİ İSTİYORLAR
İMES’te TEKEL işçileriyle dayanışma ve mücadeleyi işçilerin gündemine sokmak amacıyla İMES İşçi Birliği tarafından başlatılan çalışmalar, işçiler tarafından olumlu bulundu. Geçtiğimiz hafta İMES kapılarında açılan yardım kutularıyla para toplayan birlik, atölyelerde ve yemekhanelerde bu çalışmayı sürdürmüştü.
ABB Elektrik’te çalışan Mehmet Berber, TEKEL işçilerinin verdiği haklı mücadeleyi desteklediklerini, onların bundan sonraki mücadelelerinde de yalnız bırakılmamaları gerektiğini, sendikaların da bu konuda daha etkin mücadele yürütmesi gerektiğini vurguladı. Yine aynı fabrikada çalışan Naki Galip de, gerçek bir genel grev yapılması gerektiğini belirtti.
Çırak olarak çalışan Mehmet Çoban ise TEKEL işçilerine yardım için açılan kutulara destek vermek dışında elinden bir şey gelmese de, TEKEL işçilerinin mücadelesini bundan sonra da gönülden desteklediğini söyledi.
Erhan Yunus Demir
ÖNCEKİ HABER

İşsizlik ödeneği bitti, işlerine son verildi

SONRAKİ HABER

Orası artık İşşiztanbul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...