04 Mart 2010 00:00

Halk tepkisi baz söktürüyor

Rekor düzeyde baz istasyonunun kurulu bulunduğu Bornova Atatürk Mahallesi’nde baz istasyonlarına karşı yürütülen mücadele sonuç vermeye başladı.

Paylaş

Rekor düzeyde baz istasyonunun kurulu bulunduğu Bornova Atatürk Mahallesi’nde baz istasyonlarına karşı yürütülen mücadele sonuç vermeye başladı. Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, imar yasası doğrultusunda iki baz istasyonunu kaldırtacaklarını belirtti.
Öte yandan çatılarda mantar gibi çoğalan baz istasyonlarına karşı Atatürk, İnönü, Kızılay ve Evka-4 halkı imza kampanyası düzenledi. Pazaryerlerinde, kahvelerde, evlerde imza toplayan mahalleli baz istasyonlarının zararlarını anlatan bildiriler dağıttı.
Ayrıca Valiliğe yazılacak dilekçelerle, Valiliğin Yargıtay’ın vermiş olduğu kararı uygulaması istenecek.
Baz istasyonlarına karşı yürütülen çalışmalar çerçevesinde geçtiğimiz günlerde Atatürk Mahallesi Kültür Merkezi’nde bir toplantı düzenlendi. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın da katıldığı toplantıyı yöneten ÖVDER İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce, halkın binlerce imza toplayarak baz istasyonlarının kaldırılması doğrultusunda kararlı olduğunu gösterdiğini belirtti.
Halk Sağlığı Uzmanı Raika Durusoy ve Avukat Yelda Kullap’ın bilgilendirme konuşmalarının ardından söz alan Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, çevreci bir başkan olduğunu vurgulayarak, GDO’ların, küresel ısınmanın ve baz istasyonlarının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. 3194 sayılı imar yasasına dayanarak, mahallede iki baz istasyonunu kaldırtacaklarını ifade eden Sındır, “Bizim bu konuda elimiz kolumuz bağlı, ancak imar yasasına bir aykırılık varsa müdahale edebiliyoruz” dedi. Vatandaşların dilekçelerini vermelerini isteyen Sındır, “İmar planına aykırılık varsa gerekli işlemi yapacağım” dedi.
İMZALAR VALİLİĞE VERİLECEK
Uzun süredir baz istasyonlarına karşı yapılan çalışmalarda toplanan imzalar, 5 Mart 2010’da saat 13.30’da Atatürk Mahallesi TANSAŞ önünde bir basın açılamasıyla kamuoyuna duyurulacak. Ardından Valiliğe teslim edilecek. (İzmir/EVRENSEL)



MUHTARLAR BAZA KARŞI

Muhtar ve halkın baz istasyonlarına ilişkin sıkıntılarını sorduk.
Pakize Namdar (Atatürk Mahallesi Muhtarı): 2006’dan bu yana baz istasyonları ile sorun yaşıyoruz. Vatandaş sürekli şikayet ediyor. Baz kuruluyor, vatandaş çağırıyor. Biz gidiyoruz karşımıza polis çıkıyor. Bazı ve bazcıları koruyor. Çatılarına para ile baz kurduranlar, evlerini kiraya veriyor. Kendisi başka yere gidiyor. Kaymakamlığa kaç kez gittik, ama bir sonuç alamadık. Burada binalar kişilere ait olduğu için kolayca çatıya istasyon kurdurabiliyor. Mahallemizde çok fazla baz istasyonu var. Bir an önce buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Para ile sağlığımız ölçülmemelidir.
Hamdi Kanlıoğlu (İnönü Mahallesi Muhtarı): Bizim muhtarlık olarak kaldırma gücümüz yok. Ancak yasaların değişmesi gerekir. En azından okul çevrelerinden uzak tutulması sağlanmalıdır. Şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Ben 731 sokak No.1 deki baz istasyonu için valiliğe dilekçe verdim. Dilekçeyi bilgi teknolojileri ve iletişim kuruluna gönderdiler. Bu işleri zaten onlar yapıyor. Onlar kapsama alanını düşünüyorlar, insan sağlığını düşünmüyorlar ki. İnsan sağlığını öne alan yasaların çıkmasını istiyoruz.
Ali Genişol (Kızılay Mahallesi Muhtarı): Çok fazla tepki var. Ben de çok uğraştım, ama sonuç alamadım. Vatandaş psikolojik olarak çok etkileniyor. Yatak odasının dibinde baz istasyonu var, uyuyamıyor, dinlenemiyor. Çocuklar daha fazla etkileniyor. Malazgirt İlköğretim Okulu’nun 10 metre karşısında bir öğrenci yurdu var. Yurdun tepesinde yıllardır duruyor. Kaldırtamadık. Dilerim bu çalışmalardan bir sonuç alırız.


KAÇAK BAZ İSTASYONUNA HALK TEPKİSİ

Harmandalı Uğur Mumcu Mahallesi’nde gece gizlice kurulan kaçak baz istasyonuna müdahale edildi.
Gece inşa edildiği için önce fark edilemeyen istasyonun, vinç çalışması görülünce zabıta ve belediyeye haber verildi. Olay yerine gelen zabıta ekipleri ve yapı denetim elemanları binanın yapı ruhsatı olmadığı için çalışmayı durdurduğu belirtildi.
Mahalle Muhtarı Hüseyin Kalkan, olayı sabah fark ettiğini ve hemen belediye ile zabıtayı aradığını belirterek “Bina zaten kaçaktı, benim de evimin dibi. Zaten Danıştay’ın kararı var binaların üzerine kurulmaması gerektiğini belirten. Bina sahibi şu an ortada yok, bunlara karşı tepkimizi elbette göstereceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Daha önce yapılanlar nasıl kaldırıldıysa bu da kaldırılacaktır. Çiğli Belediye Meclisi’nin de kararı var” dedi.
Mahalle sakini Veli Fırat çöpün pisliğini zaten çektiklerini dile getirerek, “Bu da cabası olacak” dedi. Söz konusu binanın evlerinin ve çocukların oyun parkının çok yakınında olduğunu ifade eden Fırat, “Burada olmasını istemiyoruz. Eğer ki tekrar kurmaya çalışırlarsa muhtarla beraber halkı uyarmaya ve duyarlı olmaya çağıracağız” dedi.
Mehmet Can Aktaş mahallenin imarının iki kat olduğunu belirtirken Hasan Güneş söz konusu yerin Uğur Mumcu Mahallesi halkının buluşma noktası olduğuna dikkat çekti. “Gece 2’lere kadar bu alandayız, piknik yapılır, sohbet edilir, yaşlılarımız burada sohbet ederler. Bunu bize çok görmesinler” dedi. Selçuk Koçak da, baz istasyonlarının zararlarının bilimsel olarak da kanıtlandığını belirterek kesinlikle karşı olduklarını vurguladı.
Songül Duman
ÖNCEKİ HABER

CEZAEVLERİNDE SAĞLIK HAKKI ERTELENEMEZ

SONRAKİ HABER

TARİŞ ile TEKEL işçileri kucaklaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...