04 Mart 2010 00:00

TEKEL işçileri mücadelede kararlı

ANKARA’da 79 gün direnen TEKEL işçileri, çadırları söktüklerini ama mücadelenin bitmediğini söylediler.

Paylaş

ANKARA’da 79 gün direnen TEKEL işçileri, çadırları söktüklerini ama mücadelenin bitmediğini söylediler. “Eksiklerimizi gördük, artık daha deneyimliyiz” diyen işçiler, direnişlerini illerine taşıyacaklar. Ankara’ya tekrar gelecekleri 1 Nisan’a kadar boş durmayacaklarını belirten işçiler, artık hiçbir ilde, ilçe ve bölgede AKP yöneticilerinin, milletvekillerinin rahat bırakılmayacağını da ifade ettiler.
Ankara’da 80. günü görmeden memleketlerine dönemeyen kimi işçiler, çadırkentin yerine gelip boş çadır yerlerine baktılar. Diyarbakırlı Mehmet Kaplan, Ankara halkına, esnafına desteklerinden dolayı teşekkür etti. “1 Nisan’da da burada buluşacağız ve Ankara halkıyla kucaklaşacağız” diyen Kaplan, memleketlerine döndüklerinde AKP Hükümeti’ni, milletvekillerini protesto edeceklerini, haklarını almadan da mücadeleyi bırakmayacaklarını belirtti.
EKSİĞİMİZİ GÖRDÜK
Adıyaman işçisi Ali Durmaz da çadırlar kaldırıldıktan sonra gelip görmek istediklerini söyledi. “Hüzünlendik ama bu hüznümüzü mücadeleye dönüştüreceğiz” diyen Durmaz, bölgelerinde haklılıklarını anlatıp kitleleri mücadelelerine katmak istediklerini söyledi.
Diyarbakır’dan Aygün Taşkın da henüz kazanmadıklarını, Danıştay’ın kararının 4-c’ye müracaat tarihinin ötelenmesi olduğunu belirtti. “1 Nisan’da yeniden burada olacağız” diyen Taşkın, “bu mücadelenin artık TEKEL’in mücadelesi değil, tüm emekçilerin mücadelesi olduğunu” ifade etti. Artık eylemleri illerde yapacaklarını ifade eden Taşkın, “Eksikliklerimizi gördük” diyerek, artık daha deneyimli mücadele yürüteceklerini ifade etti.
ESNAF DA BURUK
Sakarya esnafından, TEKEL işçilerine en büyük desteği veren Maydonoz Bar’ın işletmecisi Orhan Saraç, “işçiler gittikten sonra içimizde bir boşluk oluştu” değerlendirmesinde bulundu. Saraç, “Son zamanlarda rastlamadığımız şekilde büyük, birçok şeyin temelini atacak bir eylem oldu” dedi. Bu eylemin en azından herkesi silkelediğini, herkesin artık “Neredeyim, nerede olmam gerekiyor” diye kendini sorguladığını belirten Saraç, “TEKEL işçilerinin de haklarını tamamen alması” dileğinde bulundu.
Çadırlar kaldırılsa da mücadelenin süreceğinin altını çizen Saraç, “4-c kalkmadığı sürece sendikalı işçi kalmayacak, herkes geçici işçi olacak. Biz de bunu bildiğimiz için elimizden geldiği kadar destek verdik. Bundan sonra da seve seve destek vereceğiz bu tür eylemlere, kapılarımızı açacağız. Ama asıl bu eyleme destek vermesi gereken tabii ki sendikalardı, onlar yeterince sahip çıkmadı gibi geliyor bana” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

EYLEMLER SÜRÜYOR
ANKARA’da çadırlarını söken TEKEL işçileri, direnişlerini tüm illere yamak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda İzmir Karşıyaka’da önceki gün eylem yapıldı. TEKEL işçilerinin eylemine EMEP, Halkevleri, ÖDP ve TKP de destek verdi. İskelede toplanan yaklaşık 300 kişi, “Güvenceli bir gelecek için TEKEL işçisi kazanıyor, AKP kaybediyor” yazılı pankartın arkasında çarşı içinden istasyona kadar yürüdü. Burada konuşan TEKEL işçisi, “Henüz bir zafer kazanmış değiliz, AKP’nin bizi işsizlik tehdidiyle 4-c’yi kabul etmeye zorladığı 30 günlük sürenin kalkması bize zaman kazandırmıştır. Mücadelenin büyümesi, Türkiye’nin dört bir yanına yayılması için zamanımız artmıştır. Danıştay kararına bu gözle bakıyoruz. Mücadelemizi emekçi kardeşlerimizle birleşerek devam ettireceğiz” dedi. İZMİR
Sultan Özer - Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Metal işçileri adliyeye dayandı

SONRAKİ HABER

1800’lü yıllar gibi...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...