04 Mart 2010 00:00

Anayasa baraja takıldı!

AKP, Anayasa değişikliği paketi için mart ayında siyasi partilerin kapısını çalacak. CHP ve MHP’nin ‘hayır’ dediği paket için BDP’nin seçim barajı şartı getirdi.

Paylaş

AKP, Anayasa değişikliği paketi için mart ayında siyasi partilerin kapısını çalacak. CHP ve MHP’nin ‘hayır’ dediği paket için BDP’nin seçim barajı şartı getirdi. AKP ise seçim barajı konusunda topu kanun değişikliğine ve Türkiye milletvekilliğine atıyor. Ancak bunun içinde garanti vermiyor.
TURLAR BAŞLAYACAK
AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Değişiklik paketi ile ilgili siyasi partilerle görüşme turlarına önümüzdeki haftalarda başlayacaklarını söyleyen Bozdağ, muhalefetin kapıları daha metni görmeden kapatmasını eleştirdi: “Demokraside kapıların kapanması hoş değil ve demokrasilerde müzakere esastır. Konuştuktan sonra tavır koysalar daha anlamlı bulurdum.”
TOPU TACA ATTI
“Anayasa değişiklik metnini konuşamayacağız da neyi konuşacağız. Hem kapıyı kapayıp hem uzlaşmaz diye ilan etmek doğru değil” diyen Bozdağ, BDP’nin seçim barajı şartıyla ilgili olarak da, “Bu Anayasa değişikliğiyle ilgili değil, Milletvekili Seçimi Kanunu ile ilgili bir konu. Anayasa’da bunu engelleyen bir düzenleme söz konusu değil. Bunu görüşmek bu aşamada bir anlam ifade etmez” dedi. Ancak bu konuda değişiklik yapmayı düşündüklerini söylemedi.
SEÇİM BARAJI ÖNEMLİ
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa değişikliği pazarlığında gözlerin çevrildiği partisinin duruşunu anlattı. Demirtaş, “Tek şartımız seçim barajı değil, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun siyasete teslim edileceği bir yapıya evet demeyiz” dedi.
Anayasa değişikliğinde seçim barajının düşürülmesinin kendileri açısından önemli olduğunu söyleyen Demirtaş, AKP’nin bir dönem taslak metinlerinde yer alan “Türkiye milletvekiliği” önerisine ise sıcak bakmadıklarını belirtti. Demirtaş, “Türkiye milletvekilliğine ancak seçim barajının düşmesiyle birlikte ‘evet’ deriz, yoksa ‘Tek başına Türkiye milletvekilliği olsun, anadilde eğitimin önünü açacağız’ deseler bile bizim açımızdan bu kabul edilebilir değil” dedi.
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının da kendileri açısından önem taşıdığını açıklayan Demirtaş, “HSYK’nın teslimiyetine ‘evet’ demeyiz. Bizce hakim ve savcılar kendi aralarından üye seçmeliler. Tıpkı Barolar Birliği gibi bir yapı olmalı” diye konuştu.
TASLAKTAKİ HSYK
AKP’nin Anayasa değişikliği taslağındaki HSYK ile ilgili düzenleme tartışılıyor. Buna göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun üye sayısı 21’e çıkacak, geniş tabanlı temsil olacak, birinci sınıf hakim ve savcılar ile avukatlar ve TBMM de kurula üye seçebilecek, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı müsteşarı kurulda kalacak, kurulun kararlarına yargı yolu açılacak.


CHP’DEN REFERANDUM UYARISI
Referandum süresinin kısaltılmasıyla ilgili düzenleme Meclis’e dün geldi. CHP son bir ikazda bulundu.
CHP: Yasa çıktıktan sonra bir yıl süreyle uygulanamaz. Uygulanırsa Anayasa Mahkemesi veya YSK’dan “Yapamazsınız “ kararı çıkarsa “yargı ideolojik”, “Referandum yapmak istedik ama yargı engel oldu” mazeretlerine sığınarak mağduru oynamayın. CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Meclis Genel Kurulu gündeminde yer alan referandum yasasının çıktıktan sonra bir yıl uygulanamayacağı uyarısında bulunan Okay “Mart ayı sonunda gelecek değişiklik önerilerinin görüşmesi mayıs sonunu bulabilir. Bu iki üç ayda Türkiye bunlarla meşgul olacak” dedi.

ÖZBEK:‘EVET’ OYU KULLANMAM
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek, böyle bir ortamda paketinin referanduma gitmesi durumunda “evet” oyu kullanmasının mümkün olamayacağını açıkladı.
Özbek, HSYK’ya girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özbek, Anayasa değişikliğinde paketinde öngörülen “HSYK’nın kararlarına yargı yolunun açılması” yönündeki değişikliğin anımsatılması üzerine, “Başından beri bizde yargıya açılmasını istiyoruz. Büyük yarar görüyorum. Meslektaşlarımız ikinci bir güvenceye kovuşmuş olur” dedi.
Özbek, anayasa reformu paketine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, şöyle konuştu:
“anayasa kalıcı bir metindir. Bunun için uzlaşı gerekir. Böyle bir ortamda uzlaşılabileceğini sanmıyorum. Eğer ki referanduma gidilirse, bir vatandaş olarak, evet oyu vermem mümkün değil.”

KILIÇ BAŞBAKAN’I KIZDIRACAK!
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç anayasa değişikliği ve diğer konularda fikirlerini açıkladı. Makamlara da eleştirilerde bulundu.
Kılıç “Ben de, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı da bulunduğu makamın milletin güveni ve emaneti ile kendinde bulunduğunu asla unutmamalı. Ben yaptım oldu, ben söylediysem daha ötesi yoktur gibi yaklaşımlarla hiçbir olaya yaklaşmamamız lazım. Bunlar sadece ortamı geriyor” dedi.Kılıç şunları söyledi:
UZLAŞMA GEREK: Ülkenin ciddi anayasal reforma ihtiyacı yok mu, var. Ama bunun tam uzlaşma ile sağlanması gerekir. Yoksa, sonunda bize geliyor.
ANAYASA MAHKEMESİ ÇÖZÜM MAKAMI DEĞİL: Türkiye’de her mesele, çözüm için bir yol bulunması için Anayasa Mahkemesi’ne getiriliyor. Ama artık siyasetin kendi içinde karşılıklı samimiyetle sorunlarını çözmeyi ve Türkiye için bir şeyler yapmayı öğrenmesi lazım.
ÖNCEKİ HABER

LİDERLER TEK TEK KÖŞK’E ÇIKIYOR

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...