04 Mart 2010 00:00

ABD teklifine Arap desteği

ARAP ülkelerinin dışişleri bakanları, İsrail ve Filistin arasında doğrudan görüşmelerin yeniden başlamasına destek verdi.

Paylaş

ARAP ülkelerinin dışişleri bakanları, İsrail ve Filistin arasında doğrudan görüşmelerin yeniden başlamasına destek verdi. ABD’nin uzun süren arabuluculuk faaliyetlerinden sonra gelen bu destek, İsrail tarafından da memnuniyetle karşılandı.
Arap Birliği’nin, Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşen üye 14 ülkenin dışişleri bakanlarını bir araya getiren toplantısında bakanlar görüşmelere yeşil ışık yaktı. Ancak ilk görüşmeler için 4 aylık bir zaman sınırlaması getirilmesini de talep ettiler. İsrail ve Filistin arasındaki bu yakınlaşma görüşmelerini ABD teklif etmişti.
Toplantının sonunda yazılı bir açıklama yapan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, “İsrail’in ciddi olduğuna dair ikna olmasak da komite doğrudan görüşmelere bir şans verilmesini ve ABD’nin rolünün kolaylaştırılmasını kararlaştırmıştır.” dedi. Ancak doğrudan görüşme sürecinin “ucu açık” olamayacağını vurgulayan Musa, görüşmeler için tanıdıkları sürenin 4 ay olacağını ifade etti. Arap bakanlar ayrıca bu hazırlık görüşmelerinin, İsrail yerleşim çalışmalarını durdurmadığı müddetçe “tam doğrudan görüşmelere” dönmeyeceğine dikkat çektiler.
YERLEŞİM SORUNU DEVAM EDİYOR
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da Arap dışişleri bakanlarının kararını ve doğrudan görüşmelere başlama prensibini kabul edeceğini söyledi. Abbas, Batı Şeria’daki İsrail inşaatları durmadığı müddetçe İsraillilerle görüşmeyi kabul etmeyeceğini sile getiriyordu. Abbas ayrıca uzun süredir masaya oturma konusunda ABD, Mısır ve Ürdün gibi ülkelerin baskısı altındaydı.
Görüşmelerin önünde İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da devam etmekte olan inşaat projeleri en büyük engeli oluşturuyor. İsrail ve Filistin arasındaki görüşmeler İsrail’in Aralık 2008 ve Ocak 2009 tarihleri arasındaki Gazze saldırılarından dolayı durmuştu. Öte yandan İsrail’in Müslümanlara ait bir türbeyi de İsrail miras listesine alması, Filistinli liderleri kızdırmıştı.
Karar, İsrail yönetimi tarafından memnuiyetle karşılanırken, İsrail hükümeti sözcüsü Mark Regev, “Başbakan Benyamin Netanyahu sürekli olarak barış görüşmelerinin başlaması çağrısında bulunuyordu ve görüşmelerde ilerleme kaydedebileceğimizi umuyoruz.” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Şili’de sokağa çıkma yasağı

SONRAKİ HABER

Yulya Timoşenko hükümeti düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...