04 Mart 2010 00:00

İsyan filmleri başkentte

ANKARA Uluslararası Film Festivali’nin 21’incisi, 11-21 Mart tarihleri arasında düzenlenecek.

Paylaş

ANKARA Uluslararası Film Festivali’nin 21’incisi, 11-21 Mart tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalin Dünya Sineması bölümünün teması, iktidar ve isyan. Programda birbirinden önemli filmler var.
21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin programı belli oldu. Festivalin ilk kez İstanbul’da düzenlenen basın toplantısı, önceki akşam Tünel’de bulunan Big Chef’ste gerçekleşti. Festivalin tarihi 11-21 Mart. Batı Sinemaları, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe Enstitüsü’nde yapılacak gösterimlerde, bilet fiyatları 2.5 TL ile 10 TL arasında değişecek.
Açılış töreni 10 Mart Çarşamba günü yapılacak olan festival, özel ödüller sunacak. Festivali düzenleyen Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından her yıl verilen Kitle İletişim Ödülü, bu yıl Gece Gündüz programına, Sanat Çınarı Ödülü Gülten Akın’a, Aziz Nesin Emek Ödülü ise Filiz Akın’a verilecek.
UZUN, KISA, BELGESEL...
Ulusal uzun film yarışmasına katılan filmler, 11’e 10 Kala, Acı, Başka Dilde Aşk, Büyük Oyun, İki Dil Bir Bavul, Kako Si?, Kara Köpekler Havlarken, Köprüdekiler, Orada, Çıngıraklı Top ve Deli Deli Olma. Jüri; Ertan Yılmaz, Mahir Günşıray, Tayfun Pirselimoğlu, Fırat Yücel ve Hasan Ali Toptaş’tan oluşuyor. Ödüller 16 dalda verilecek, ayrıca SİYAD jürisi de en iyi filmi seçecek. Festival kapsamında ulusal kısa film yarışması ve ulusal belgesel film yarışması da yapılacak.
Festivalde ulusal ve uluslararası kısa film gösterimi ve Meral Erez-Cemal Erez çiftinin adının verildiği bölümde, canlandırma sinema örneklerinin gösterimi yapılacak.
Video bölümünde ise belleğin halleri ve hatırlama üzerine 24 parçadan oluşan bir video gösterimi yapılacak.
KONUMUZ İSYAN
Dünya sineması kapsamında gösterilecek filmlerin teması, İktidar ve isyan olarak belirlendi. Filmlerin önemli bir kısmının tarihleri ‘60’lı yılların sonları, ‘70’li yılların başlarına denk geliyor. Bu bölüm kapsamındaki filmler şunlar: Almanya’dan “Baader Meinhof Yargılanıyor”, İngiltere’den “Eğer...”, İtalya’dan “İsyan”, Macaristan’dan “Kızıl İlahi”, Japonya’dan “Kızıl Ordu”, Çekoslovakya’dan “Rosa Luxemburg”, Fransa’dan “Viva Maria!”, İspanya’dan “Dimdik Yaşamak; Cipriano Mera’nın Mücadeleleri”, yine İspanya’dan “Banliyö Trafiği”, Almanya’dan “Kavalar”, Polonya Almanya ortak yapımı “Berlin Usulü Tavşan”, Yunanistan’dan “Ekonomik Tetikçinin Özrü”.
MANUŞYAN DA VAR
Ustalar bölümünde dikkat çeken filmler arasında Haneke’nin son filmi “Beyaz Bant”, Costa Gavras’ın son filmi “Cennet Batıda” yer alıyor. Geçen günlerde anılan Türkiyeli Ermeni Şair Manuşyan’ın hayatını ve Nazilere karşı direnişi anlatan Fransız filmi “Suç Ordusu” da festivalin ustalar bölümünde.
Ayrıca, Dünyanın Her Köşesinden bölümünde karma filmler yer alıyor. Brezilya sinemasına özel bir yer ayrılmış. Akira Kurosawa’nın 100., Louis Bunuel’in 110. doğum günleri de ustalara ayrılan filmlerle kutlanıyor. Hayatını kaybeden Eric Rohmer de özel bir bölümde gösterilecek filmleriyle anılacak.
Festival kapsamında birçok atölye de yapılacak. Sanat Sokağı ise konserler gibi sayısız etkinlikle Ankaralılara festival havası yaşatmak üzere 11-21 Mart arasında seferber olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Sendikalardan 8 Mart buluşması

SONRAKİ HABER

Flarmoni’den kardeş melodiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa