04 Mart 2010 00:00

Çocuklarının geleceği için

ÇAĞLAYAN’daki tekstil işçisi kadınlar ve kadın esnaflar, Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yapılacak olan etkinlere katılacaklarını, kendilerinin ve çocuklarının gelecekleri için alanlarda olacaklarını kaydettiler.

Paylaş

ÇAĞLAYAN’daki tekstil işçisi kadınlar ve kadın esnaflar, Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yapılacak olan etkinlere katılacaklarını, kendilerinin ve çocuklarının gelecekleri için alanlarda olacaklarını kaydettiler.
Çalışma koşullarının çok ağır olduğunu ifade eden tekstil işçisi Tülay Kartal, dört yıldır zam almadan, karşılığı olmadan fazla mesailere kalarak çalıştıklarını dile getirdi. “Kadın olduğumuz için sıra ile işyerinin yerlerini, tuvaletlerini temizliyoruz, çay saatlerinde çayı hazırlatıp bardakları yıkatıyorlar. Günde 16 saat çalışıyoruz” diyen Kartal, çalışan kadınların taleplerini haykırmak için alanlara çıkması gerektiğini kaydetti.
Bir başka tekstil işçisi Müşkinaz Bila, 20 yıldır tekstil sektöründe çalıştığını, uğramadığı haksızlık kalmadığını söyledi. Bila, “Bütün insanlar 8 Mart etkinliklerine katılmalı. Özellikle hayatın yükü altında ezilen kadın işçiler katılmalı. Tüm işçiler, TEKEL işçileri gibi birleşip haklarını almak için mücadele etmeliler” dedi.
“35 yıldır tekstilde çalışıyorum. 35 yıl önce bir maaşla bir aile rahatlıkla geçinebiliyordu, hatta birikim yapıp ev alanlar bile vardı. Ama tekstili bitirdiler. Denetimler olmayınca fason fiyatları düşürüldü. Bu da işçilerin ücretlerinin düşürülmesine ve birçok hak gaspına neden oldu” diyen Melek Öztürk, 8 Mart’ın kendisi için 1 Mayıs gibi olduğunu, bu yüzden herkesin alanlara çıkması gerektiğini söyledi.
Eşiyle birlikte bir su bayisini işleten Binnaz Kırmızı, durumlarının gün geçtikçe kötüye gittiğini, ekonomik zorluklar nedeniyle okula giden çocuklarına zaman ayıramadığını ifade etti. Kırmızı, “Bu nedenle çocuklardan kısıp çalışmak zorundayım. Oturduğumuz ev kira, işyeri de kira. Tek gelir kaynağımız dükkan. Çocukların okul masrafını, yemelerini içmelerini bile yetiştiremiyoruz. Eskiden iki tencere yemek yapardım şimdi bir tencere ancak. 8 Mart, benim gibi emekçi kadınların mücadelesi ile bugünlere geldi. Biz de o gün sokaklara çıkarsak, çocuklarımızın geleceğine biraz da olsa sahip çıkabiliriz” diye konuştu.
Bir giyim mağazasını işleten Ayşe ise 8 Mart’ta yapılacak mitinge katılacağını belirterek, “Ben vergi için yürürüm, işçi kadın işi için, ev kadınları tenceresini doldurmak için alanlara çıkmalı” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Menemen’de emekçi kadınlar birlikte kutlayacak

SONRAKİ HABER

Kadınlar evlerinden çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...