04 Mart 2010 00:00

Menemen’de emekçi kadınlar birlikte kutlayacak

İZMİR’in Menemen ilçesinde, Eğitim Sen Temsilciliği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Menemen, Helvacı ve Ulukent şubeleri, Hacı Bektaşi Veli ve Pir Sultan ...

Paylaş

İZMİR’in Menemen ilçesinde, Eğitim Sen Temsilciliği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Menemen, Helvacı ve Ulukent şubeleri, Hacı Bektaşi Veli ve Pir Sultan Abdal Kültürünü Yaşatma Derneği Asarlık Şubesi, bir araya gelerek 8 Mart için ortak bir etkinlik yapma kararı aldı.
Menemen Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenecek etkinlik öncesinde bir de yürüyüş gerçekleştirilecek. 6 Mart Cumartesi günü saat 18.30’da Menemen Stadyumu önünde toplanacak olan kadınlar, Menemen Kültür Merkezi’ne kadar meşalelerle yürüyecek. Yürüyüşün ardından saat 19.30’da başlayacak etkinlikte, TEKEL işçisi bir kadın ve KESK’e yönelik operasyonla tutuklanıp daha sonra serbest kalan bir kadın, konuşma yapacak. Etkinlik, şiir ve müzikle devam edecek.
Kurum yöneticisi kadınlarla yaptığımız görüşmede, kadınlar, kadına yönelik her türlü şiddetin artması, çalışma yaşamında kadınların yaşadığı olumsuzluklar vb. sorunların mücadeleyi de zorunlu kıldığını belirttiler.
MENEMENLİ KADINLARA ÇAĞRI
Tüm Menemenli kadınları etkinliğe davet eden Eğitim Sen Temsilcisi Ebru Dinçel Güneş, emekçi kadınlar olarak bu günü anlamına uygun bir şekilde kutlayacaklarını ifade etti. Güneş, taleplerini de; 8 Mart’ın resmi tatil olması, kadına yönelik şiddete bireysel vaka olarak bakan zihniyetin değişmesi, yasaların kadınların lehine düzenlenmesi, Anayasa’nın erk yapısının düzenlenmesi, kreş ve ebeveyn izinlerinin düzenlenmesi; parasız sağlık, parasız eğitim olarak sıraladı.
Pir Sultan Abdal Derneği Menemen Şube Yöneticisi Gül Coşkun, 8 Mart gibi etkinliklerin bir gün değil her zaman olabilmesi için çalıştıklarını söyledi. Coşkun, kadınların, üzerlerine yüklenen görevlerden dolayı sosyal yaşamdan uzak kaldıklarını anlattı.
KADININ ÖZGÜVENİNİ YOK EDİYORLAR
Hacı Bektaşi Veli ve Pir Sultan Abdal Kültürünü Yaşatma Derneği Asarlık Şubesi’nden Çile Yılmaz ise “Sen bilmezsin, sen yapamazsın” diyerek kadının kendine olan özgüveninin yok edildiğini, psikolojik baskı uygulandığını belirtti.
Aynı dernekten Melek Aytaç ise “Kadınlar kadın oluşlarından kaynaklı sorunlarla uğraşıyorlar, hem işte hem evde eziliyorlar, tacize uğruyorlar” dedi.
Alevi Yol Derneği Ulukent Şubesi’nden Şehriban Yumuşak da kadınların sığınmaevlerine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Yumuşak, “Ülkemizde ev içi emeğin kayıt altına alınmayışı, kadınları güvencesiz, geleceksiz bırakıyor. Bağımlı kılıyor” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

HARMANDALI’NDA SOKAK ŞENLİĞİ

Harmandalılı kadınlar, sokakta düzenledikleri bir etkinlikle 8 Mart’ı kutladılar. 80 dolayında kadının katıldığı etkinlikte, yerel sorunlara dikkat çekilerek bunlara karşı hep birlikte mücadele etme sözü verildi. Evde yaptıkları börek, çörek gibi yiyecek ve içeceklerle kendilerine özel olan günü kutlayan kadınlar, halay çekip türküler söylediler.
Etkinliği düzenleyenlerden Başak Özdem, mahallenin çöp sorunu ve çevre kirliliği gibi sorunlarına dikkat çekerek kreş ve kadın dayanışma merkezleri gibi talepleri için de gerekli mücadeleyi vereceklerini dile getirdi.
Mahalleden İpek Akalın yaptığı konuşmada, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak, TEKEL işçilerinin mücadelesini selamladı. Yapılan zamlarla sofralarındaki ekmeğin her geçen gün küçüldüğüne dikkat çeken Akalın, “Emekçi kadınlar olarak zamlara, işten atmalara; güvencesiz, düşük ücretli ve uzun çalışma saatlerine, krizin yoksulların sırtına yüklenmesine karşı örgütlülüğü büyüterek mücadele edelim” dedi.
Etkinliğe dair düşüncelerini aldığımız kadınlardan Zübeyde Gündüz, bundan sonraki etkinliklerde de yer alacağını belirterek, 8 Mart yürüyüşüne de kendi pankartlarıyla katılmayı düşündüklerini kaydetti. Değişik ve eğlenceli bir gün geçirdiklerini söyleyen Gevez Özdem ise “8 Mart’ın önemini daha iyi anladım. Bütün Harmandalı kadınları katılsa daha iyi olurdu” dedi. Mariya Bektaş da bir araya gelebileceklerini görmeleri açısından etkinliğin iyi olduğunu belirtti.
Özlem Çamsarı
ÖNCEKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

SONRAKİ HABER

Çocuklarının geleceği için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...