05 Mart 2010 00:00

DAİYANG İŞÇİLERİ SENDİKADA KARARLI

BİRLEŞİK Metal-İş Sendikası’na üye olan Daiyang Metal işçileri, patronun baskılarına ve işten atmalara rağmen sendikalaşmaktan geri adım atmıyor.

Paylaş

BİRLEŞİK Metal-İş Sendikası’na üye olan Daiyang Metal işçileri, patronun baskılarına ve işten atmalara rağmen sendikalaşmaktan geri adım atmıyor.
Türkiye’nin tek paslanmaz çelik üreticisi Daiyang Metal Fabrikası, kurulalı üç yıl olmasına rağmen devletin sağladığı avantajlarla fabrika sayısını ikiye katladı. İşçiler ise kölelik koşullarında çalışıyor. Ücretlerin 600 lira olduğu fabrikada hiçbir işçi ay sonunda kaç para alacağını bilmiyor. Değişik çalışma sistemlerinin uygulandığı fabrikada birçok işçi dört gün çalışıp iki gün izne çıkarılıyor. İzinlerin ve fazla mesailerin ne zaman olduğunu bilmeyen işçiler, kuralsız çalışmadan yakınıyor. Yemeklerin, kötü olduğu için bazen yenmeden çöpe gittiğini söyleyen işçiler, servise binmek için bile kilometrelerce yürümek zorunda kaldıklarını anlattılar. Sık sık iş kazalarının olduğu fabrikada, son 6 ay içinde 10 iş kazası yaşanmasına rağmen hiçbir önlem alınmıyor. En çok ciddi kesiklerin meydana geldiği iş kazalarında son aylarda iki işçinin ayağı kırıldı.
‘KORE’DEN İŞÇİ GETİRİRİM’
Yaşadıkları sorunları dile getirmek için yönetimden toplantı isteyen işçiler, “Randevu almalısınız” cevabını alınca sendikada örgütlenmeye karar verdiler. Çoğunluk için yetki başvurusu yapınca, bu sefer yönetim işçilerin peşinden koşmaya başladı. Yönetimin, sendikadan istifa etmeleri halinde koşulların düzeleceğini belirtmesine rağmen istifa etmeyen işçiler, sendikaya üye olunca değerlerinin arttığını belirttiler.
Baskılarla işçileri sendikadan istifa ettiremeyen yetkililer, 10 işçiyi işten attılar. Kore’den sendikadan kaçtığını söyleyen patron, sendikayı kabul etmeyeceğini, gerekirse bütün işçileri işten atıp Kore’den işçi getireceğini söyledi. İşçiler ise buna asla izin vermeyeceklerini ve mücadele ederek sendikayı fabrikaya sokacaklarını belirttiler. (Çorlu/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Marmaray işçileri eylem yaptı Kadir Topbaş şantiyeden kaçtı

SONRAKİ HABER

4-c’den geri döndüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa