05 Mart 2010 00:00

‘Telafi’ uyugulaması sonlandı sıra tüm kuralsızlıklarda

Gazetemizde çıkan haber sonrasında Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda yasadışı telafi çalışması durduruldu.

Paylaş

Gazetemizde çıkan haber sonrasında Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda yasadışı telafi çalışması durduruldu. Yasadışı borçlandırmalar 2009 yılında uygulanırken, fabrika genel müdürü Haydar Yenigün, 2010 yılının ilk yarısında borçlandırma uygulamasının devam edeceğini duyurmuştu.
Gazetemizde, 16 Şubat 2009 tarihinde yayınlanan “Ford’un yasaları farklı mı?” başlıklı haberde, uygulamanın hem 4857 sayılı İş Kanunu’na, hem de Türk Metal ile MESS arasında yapılan grup toplu iş sözleşmesine uygun olmadığı ifade edilmişti.
Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda, ocak ayından itibaren mayıs sonuna kadar haftada 4 gün çalışılacağı, cuma günleri izin verilerek haziran ayından sonra telafi çalışması yapılacağı belirtilmişti. Daha sonra ilan edilen düzenleme revize edilmiş; iki haftada bir cuma günü izin verileceği ve iki cuma iznine karşın bir cumartesi telafi çalışması yaptırılacağı duyurulmuştu. Gazetemiz Evrensel’de 16 Şubat 2009 tarihinde yayınlanan haberde, aylar sonra yapılacak ücretsiz telafi çalışması ve telafi çalışmasının, işçinin izin gününde yapılmasının İş Kanunu ve sözleşmeye aykırı olduğu ifade edilmişti.
KULAKTAN KULAĞA YAYILDI
Haberimizden sonra fabrika yönetimi, herhangi bir açıklama yapmadan cuma günleri izin ve borçlandırma uygulamasını durdurdu. Haberden sonra ücretsiz izin yapılması öngörülen iki cuma günü işçiler çalışmaya devam etti. Yasadışı telafi çalışması hakkında fabrika yönetiminden bilgi alınamazken, uygulamanın kaldırılıp kaldırılmadığı bilinmiyor. Ancak uygulama durdurulmuş durumda.
Fabrikada yasadışı esnek çalışma uygulamasının durdurulmasını değerlendiren bir Ford Otosan işçisi, “Evrensel’in desteğiyle yasadışı uygulama durduruldu. İşçinin yasadışı uygulama hakkında bilgisi yoktu. İşçi öğrenince geri adım attılar” diye konuştu.
Başka bir Ford Otosan işçisi ise işçilerin haklarını öğrendikçe haksızlıklara tepki verdiklerini belirterek “İşçi eskisi gibi değil. Hakkını savunmaya başladı. Borçlandırmanın yasadışı olduğu kulaktan kulağa yayıldı. Ford Otosan yönetimi 98 yılını yaşadı. İşçilerin yasaları bilmesini istemez. Öğrendiklerini anlayınca da geri adım attı” diye konuştu.
‘ASIL SORUMLU SENDİKA’
2009 yılı boyunca yasadışı bir şekilde “borç” ödediklerini belirten bir Ford Otosan işçisi, “Ben fabrika yönetiminde suç bulmuyorum. Bunu sendikacının bilmesi lazım. Asıl suçlu, işçiye bir şey söylemeyen sendikacılardır. Patron yapması gerekeni yapıyor. Sen yasayı bilmezsen tabi kandırırlar. İnsanlar yasaları bilmiyor. Hükümet Ergenekon’a yüklenirken, bir de işçiler için bir şeyler yapsın. 2009 yılında yaptığımız borç ödemelerinin ücretlerinin hepsinin ödenmesi lazım. Bedavadan çalıştırdılar” dedi.
Başka bir Ford işçisi ise T. Metal yöneticilerine tepki göstererek, “Bütün sorunların AKP Hükümeti’nden kaynaklandığını söylüyorlar. Ama kendi sorumluluklarını yerine getirmiyorlar. Patronla el ele verip işçiyi sömürüyorlar. Yaptıkları tek iş aidat almak” diye konuştu.
(Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ASGARİ ÜCRET YARGIYA TAŞINDI

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...