05 Mart 2010 00:00

ASGARİ ÜCRET YARGIYA TAŞINDI

Hükümet, 2010 yılı başından geçerli olmak üzere ilk 6 aylık dönemde asgari ücreti 16 yaşından büyükler için net 577 TL, 16 yaşından küçükler için ise 499 TL olarak belirlemişti

Paylaş

Hükümet, 2010 yılı başından geçerli olmak üzere ilk 6 aylık dönemde asgari ücreti 16 yaşından büyükler için net 577 TL, 16 yaşından küçükler için ise 499 TL olarak belirlemişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise bir işçinin geçinebilmesi için gerekli net asgari ücretin, 2009 yılı ilk 6 ayı için 719. 77 TL olması gerektiğini tespit etmişti.
“Anayasa’nın 55. maddesinde, ‘Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur’ maddesinin bulunduğunun, ayrıca Asgari Ücret Yönetmeliği’nin ücret eşitliğini öngördüğünün belirtildiği sendika başvurusunda, yaşa dayalı farklı ücret uygulamasının olamayacağı” belirtildi.
Açılan davada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, 29.12.2009 tarihli kararının, Anayasa’nın 55. maddesi ile İş Yasası’nın 39. maddesine aykırı olduğu bildirildi.
TÜİK RAKAMININ ÇOK GERİSİNDE
Dava dilekçesinde, asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile birlikte zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde belirlenmesi gerekirken, tek bir kişi olarak işçinin ihtiyaçlarının temel alındığı; üstelik, bu konuda TÜİK tarafından 2009 yılı için belirlenen asgari ücret net tutarının bile 720.00 TL olduğu, aradaki ciddi fark nedeniyle 2010 yılı için TÜİK’ten hesaplama bile talep edilmeksizin asgari ücret belirlemesi yapıldığı, 2006 yılından bu yana TÜİK önerisi ile belirlenen asgari ücret arasındaki farkın çalışan aleyhine sürekli arttığı; belirlenen tutarın, bilimsel verilerle desteklenebilir, hukuken denetlenebilir nitelikte olmadığı da vurgulandı. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Gökçek Ankaralıyı cezalandırıyor

SONRAKİ HABER

‘Telafi’ uyugulaması sonlandı sıra tüm kuralsızlıklarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...