05 Mart 2010 00:00

Seçim, şiddetle başladı

Irak’ta 7 Mart Pazar günü yapılacak seçimlerden önce bazı meslek grupları, hastalar ve mahkumlar dün itibariyle oy vermeye başladı.

Paylaş

Irak’ta 7 Mart Pazar günü yapılacak seçimlerden önce bazı meslek grupları, hastalar ve mahkumlar dün itibariyle oy vermeye başladı. Ancak seçimlere günler kala, ülkedeki bombalı saldırıların sayısında da artış yaşanıyor.
Seçim günü sandık başına gidemeyecekler için dün düzenlenen oy verme işlemine katılanlar arasında mahkumlar, hastanedeki hastalar, seçim günü görevli olan ordu ve güvenlik personeli de bulunuyor. Pazar günü Irak ve 16 ülkede yaklaşık 19 milyon Iraklının oy kullanması bekleniyor. Öte yandan, seçim öncesinde yaşanan patlamalar ve Sünni adaylara uygulanan seçim yasağının oy kullanma sayısını azaltabileceği ifade ediliyor.
MEZHEP ÇATIŞMALARI BAŞLAYABİLİR
Seçim öncesinde patlamalar artarken seçim sonrasında da 2003 yılındaki ABD işgali ardından başlayan kanlı mezhep çatışmalarının geri gelebileceği ifade ediliyor. Yeni hükümet, Irak’taki son ABD askerinin de ülkeden çekileceği 2011 sonunda göreve gelecek.
ABD ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, genel seçimlerin Irak’ta bir zamanlar hakim olan Sünni Müslümanları tekrar politik sürece katmasını ve isyancı tutumlarını sürdürmekte inat eden Şiilerin yatışmasını “umuyor”.
Sünnilerin toplumunun önde gelen isimleri dahil birçok adayın, Saddam Hüseyin’in Baas partisiyle bağlantısı olduğu öne sürülerek seçim dışında bırakılması, Irak’ta mezhep ayrılıklarının güçlenmesine neden oldu.
Ülke içindeki şiddet geçmişe göre oldukça azaldı. Ancak seçimler güvenlik güçlerinin zayıflıklarını ortaya koyan Bağdat’taki intihar saldırıları ve Şii hacılara yönelik bombalı saldırıların arttığı bir dönemde yaşanıyor.
Son yapılan seçimlerde bir araya gelen Şiiler, Başbakan Nuri el Maliki’nin eski müttefiklerinin yardımına ihtiyacı olmadan da kazanabileceğine inanarak tek başına seçime gitmeye karar vermesiyle bölünmüş durumda.
Bu adım tamamen mezhep ayrılıklarına dayanan politikalardan bir adım ötede. Ancak bu durum seçim sonrasında hiçbir aday hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamazsa bir karışıklığa neden olabilir. 2006 yılında da siyasi boşluk yüzünden Irak mezhep savaşlarının pençesine düşmüştü.
YÜKSEK KATILIM BEKLENMİYOR
Irak halkının hükümetin son dört yıldaki yolsuzluklarından ve başarısızlıklarından dolayı içine düştüğü büyük umutsuzluk 18.9 milyon seçmenin sandıklara gitmesini önleyebilir. Diğer yandan yaşanması muhtemelen saldırıların yarattığı korku da seçmenleri engelleyebilecek bir diğer faktör. Ülkenin pek çok noktasına seçim günü sadece birkaç saatliğine elektrik verilecek. Diğer yandan, Sünnilerle Şiileri birbirlerinden korumak için inşa edilen güvenlik duvarlarının labirente çevirdiği pek çok mahalleye haftalar boyunca çöp arabaları uğramayacak. (DIŞ HABERLER)

6000’DEN FAZLA ADAY YARIŞIYOR

Irak’ın genelindeki 325 sandalyenin 310’u için 6172 aday yarışacak. Geri kalan 15 sandalye Irak’ın genelinde bulunan azınlıklar için kota olarak belirlendi. Kotaları bulunanlar, Hıristiyanlar, Yezidiler, Sabie Mendailer ve Şebek azınlık grupları. Türkmenler seçime kotasız katılacak.
Her ilde bulunan sandalye sayısı ilin nüfus oranına göre belirlendi. Kuzey Irak sandalyeleri Erbil’de 14, Kerkük’te 12, Süleymaniye’de 17, Duhok’’ta 10. Kuzey Irak’ta en iddialı partiler Irak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)’nin yanı sıra Goran hareketi olarak göze çarpıyor.
Yurt dışında yaşayan Iraklılar 5 Mart’la 7 mart tarihleri arasında oy kullanıyor. Türkiye, Ürdün, Mısır, Lübnan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Danimarka, Avustralya, İsveç, İsviçre, Almanya, Kanada, ABD, İngiltere ve Hollanda’da sandık kuruldu.

BAĞDAT’TA BOMBALI SALDIRI
Irak’ın başkenti Bağdat’ta yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu 5 sivilin öldüğü bildirildi.
Irak İçişleri Bakanlığından bir yetkili, patlamanın, Bağdat’ın kuzeybatısındaki Hürriyet semtinde pazar günü yapılacak seçimlerde kullanılacak bir oy verme merkezinin yakınlarında meydana geldiğini belirtti. Saldırıda 22 kişinin de yaralandığı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

FELLUCE’NİN ETKİLERİ DEVAM EDİYOR

SONRAKİ HABER

GENÇLİĞİN SESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...