05 Mart 2010 00:00

Altyazı Harikalar Diyarında

AYLIK sinema dergisi Altyazı’nın Mart sayısı Lewis Carroll’ın ölümsüz eseri “Alis Harikalar Diyarında”nın Alis’iyle açılıyor.

Paylaş

AYLIK sinema dergisi Altyazı’nın Mart sayısı Lewis Carroll’ın ölümsüz eseri “Alis Harikalar Diyarında”nın Alis’iyle açılıyor. Derginin kapağını da süsleyen, Tim Burton’ın merakla beklenen “Alis Harikalar Diyarında” uyarlaması, Altyazı yazarlarını Alis’e sinema, müzik ve edebiyat tarihinde yapılan sayısız göndermenin içine dalmasıyla sinemaseverler için alternatif bir seyir rehberi oluşturuyor.
Bu sonsuz referans ağına kapılıp, Alis’le beraber Altyazı yazarları da tavşan deliğinin içerisinde kayboluyor. Sonuçta ortaya, “Oz Büyücüsü”nden “Matrix”e, James Joyce’dan Paul Auster’a, Jefferson Airplane’den Tom Waits’e ve Claude Chabrol’den Wim Wenders’e kadar uzanan, çok boyutlu bir Alis serüveni çıkıyor.
ALTYAZI 60. BERLİN FİLM FESTİVALİ’NDEN BİLDİRİYOR
Semih Kaplanoğlu’nun “Bal” filminin Altın Ayı kazanmasıyla Türkiye gündeminde kendine yer edinen 60. Berlin Film Festivali’nde Kaplanoğlu’nun merakla beklenen filminin yanı sıra Roman Polanski’ye ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü getiren “The Ghost Writer” ve Feo Aladağ’ın Sibel Kekilli ve Derya Alabora’lı filmi “Die Fremde” gibi yapımların tanıtım yazılarıyla dergi sayfalarına taşınıyor.
Usta yönetmen Martin Scorsese’nin Leonardo DiCaprio ile birlikte hayata geçirdiği dördüncü proje olan “Zindan Adası” (Shutter Island) geniş bir inceleme yazısıyla tanıtılırken, Ocak ayında kaybettiğimiz, adı sıklıkla Fransız Yeni Dalgası’yla anılsa da her daim sınıflandırılması zor bir sinemaya imza atmış olan Büyük Usta Eric Rohmer’in sinemasal dünyası da geniş bir incelemenin konusu oluyor.
Modern yaşamda ve ilişkilerde ahlak kavramının yerini sorgulayan Rohmer’in tekrar eden temaları ve filmografisinin kilometre taşları oldukça kapsamlı bir yazıyla tartışılıyor.
Derginin vizyon sayfalarında, İstanbul ve Adana film festivallerinden ‘En İyi Film’ ödülüyle dönen “Köprüdekiler”in Genç Yönetmeni Aslı Özge ve birçok uluslararası festivalde adından söz ettiren “Kara Köpekler Havlarken”in Yönetmen İkilisi Mehmet Bahadır Er ve Maryna Gorbach ile yapılmış söyleşiler var.
“BEN KÜBA” YUVARLAK MASADA
Altyazı ekibi şubat ayında gerçekleşen 9. !f İstanbul Bağımsız Film Festivali’nde de seyircilerin de katılımıyla gerçekleştirdiği tartışmayı sayfalarına taşıyor. Dizi film kuşağında ise, ABD banliyösünde yaşayan bir ev kadının uyuşturucu satıcısı olmasıyla gelişen olayları konu edinen “Weeds”var.
Altyazı’nın 93. sayısında ayrıca, vizyon filmlerinden “Kim Kiminle Nerede?” (Woody Allen), “Kurt Adam” (Joe Johnston) ve “Sherlock Holmes” (Guy Ritchie) ile geçtiğimiz ay !f İstanbul’da gösterilen filmlerden Dondurulmuş Ruhlar (Sophie Barthes) ve “Herkes Gibi”‘nin (Maren Ade) eleştirileri bulunuyor.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

“Tiyatro… Tiyatro…” 20. yaşına yenilenerek giriyor

SONRAKİ HABER

Ses uyumsuzluğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...