06 Mart 2010 00:00

Grev düşmanı bilim yuvası

TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik araştırma Kurumu (TÜBİTAK) yönetimi hak hukuk tanımayan bir uygulamaya imza attı.

Paylaş

TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik araştırma Kurumu (TÜBİTAK) yönetimi hak hukuk tanımayan bir uygulamaya imza attı. TÜBİTAK) yönetimi, TEYDEP Malzeme, Metalurji ve Kimya Teknolojileri Grubu’nda sekreter olarak görev yapan Aynur Çamalan’ın, 4 Şubat’ta konfederasyonların aldığı karar doğrultusunda iş bıraktığı için iş akdini feshetti. Çamalan işten atılmasına karşı yargıya başvuracağını ve işyeri önünde mücadele sürdüreceğini söyledi.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Z. Cebeci’nin başkanlık makamına yazdığı yazıda, “Çamalan’ın 4 Şubat 2010 tarihinde mazeret belirtmeksizin tüm gün işe gelmediği, ayrıca giriş-çıkış kayıtlarında da sabit olduğu üzere, mesai saatlerine riayet etmemeyi alışkanlık haline getirdiği” belirtildi. Aynı yazıda Çamalan’ın savunmasının da istendiği vurgulanarak, “İhlallerin gelecekte de tekrarlanması olasılığının yüksekliği dikkate alınarak, kişinin durumunun değerlendirilmesi” istendi.
Bu yazışmanın ardından Çamalan’ın savunması dikkate alınmadan, TÜBİTAK’taki görevine son verildi. İnsan Kaynakları Müdürü Kadim Budak’ın 4 Mart tarihli yazısı ile Çamalan’ın işine son verildiği bildirildi. Yazıda, Çamalan’ın iş akdinin, 4857 sayılı İş Yasası’nın 17 ve 18 maddeleri ile 1475 sayılı İş Yasası’nın 14. maddeleri gereğince ihbar ve kıdem tazminatı peşin ödenmek suretiyle iş akdinin, başkanlık makamının oluru ile feshedildiği ifade edildi.
Çamalan ise “Görevini izinsiz terk ettiği” iddiasına, “Sendikam Tez Koop-İş ve Türk-İş’in aldığı bir saatlik çalışmama hakkını kullandığı” yanıtını verdi. Savunmasında, “Üyelik görevimi yerine getirdim” diyen Çamalan, işyerini izinsiz terk ettiği iddia edilen tarihlerde çalışmama hakkını kullandığını” ifade etti.
‘HUKUKİ DEĞİL’
Çamalan’ın üyesi olduğu Tez Koop-İş Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Barın, burada bir taşla birden fazla kuş vurulmaya çalışıldığını, 4 Şubat’ın Çamalan’ın işten atılması için bahane olarak kullanılırken, diğerlerine de gözdağı verilmek istendiğini söyledi. Barın, ciddiyetsiz olduğunun altını çizerek, “Öyle olsaydı, en ufak bir ihtar cezasında bile disiplin kuruluna getirilirdi, burada disiplin kuruluna bile getirmiyorlar” dedi.
Sendika olarak hukuki süreci başlatacaklarını belirten Barın, “İşe dönüş kararı alacaklarından emin olduğunun” altını çizerek, getirilen gerekçelerinin hukuki altyapısının olmadığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

39 Milyona yapıldı, 5 milyona özelleştirildi

SONRAKİ HABER

‘Ülkeyi kalkındıran TEKEL’dir TARİŞ’tir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...