06 Mart 2010 00:00

39 Milyona yapıldı, 5 milyona özelleştirildi

SAMSUN’da DSİ tarafından yaklaşık 39 milyon TL’ye yaptırılan ve 5 milyon TL’ye özel sektöre devredilen...

Paylaş

SAMSUN’da DSİ tarafından yaklaşık 39 milyon TL’ye yaptırılan ve 5 milyon TL’ye özel sektöre devredilen hidroelektrik santrali için anıştay’dan ‘soruşturulsun’ kararı çıktı. Soruşturma dönemin DSİ Genel Müdürü olan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na uzanabilir.
Olayı Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şubesi ortaya çıkardı. Sendika, olayın soruşturulmasına bakanlığın izin vermemesi üzerine dosyayı Danıştay’a taşıdı. Danıştay Birinci Dairesi, Bakanlığın izin vermemesi kararını bozarak, sorumlular hakkında soruşturma yapılmasına karar verdi.
ESM Samsun İl Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, “Davanın sonuçlanması ile Türkiye genelinde bu yolla özel sektöre devredilen 7 santralin daha gerçek değeri ortaya çıkacaktır” dedi.
DİKKAT ÇEKEN FARK
DSİ 7’nci Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde 1994 yılında ihale edilen Kumköy Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali’nin yapımına 1996 yılında başlandı. 39 milyon 281 bin 592 TL’ye mal olan santralin 2006 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararıyla özel teşebbüse devri DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 4 milyon 676 bin 840 TL olarak hesaplandı. Ancak DSİ 7’nci Bölge Müdürlüğü yaptığı inceleme ile tesisin devrinin 5 milyon 666 bin 584 TL olduğunu belirtti. Bunun üzerine özel teşebbüs (IC İçtaş Enerji Firması), burayı 5 milyon 666 bin 584 TL’ye devraldı.
Fakat aradaki bu fiyat farkı ESM Samsun Şubesi Başkanlığı’nın dikkatini çekti. Sendika konuyu DSİ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’na taşıdı. Yapılan itiraz, inceleme ve hesaplamalar üzerine DSİ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı, geçen yıl nisan ayında yatırımcı firmanın verdiği bedelden hariç 19 milyon 479 bin 181 TL daha ödemesine karar verdi.
BAKANLIK ENGELLEDİ
DSİ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı sendikaya yaptığı yazılı bildirimde, hesaplamadaki farklı uygulamaların yorumdan kaynaklandığının anlaşıldığını, konu ile ilgili herhangi bir personel hakkında cezai veya idari yönden bir işlem yapılmadığını belirtti. Ancak santrali alan firma, aradaki fiyat farkını ödemeyi kabul etmeyerek konuyu yargıya taşıdı.
Yapılan yanlış hesaplamanın sendika tarafından kamuoyuna duyurulmasının ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili DSİ yetkilileri hakkında soruşturma izni verilmesi için geçen yıl eylül ve ekim aylarında iki kez Çevre ve Orman Bakanlığı’na yazı gönderdi.
Bakanlık soruşturma talebine izin vermedi. Santralin devrinin ise, şu anda Çevre ve Orman Bakanlığı görevini yürüten, dönemin DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu zamanında yapıldığı ortaya çıktı. Sendika yetkilileri bakanlığın soruşturma izni vermemesi üzerine harekete geçti. (Samsun/EVRENSEL)


ÖNCEKİ HABER

TRT’de ayrımcılık son bulsun

SONRAKİ HABER

Grev düşmanı bilim yuvası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...