06 Mart 2010 00:00

Aydar ve Kartal tutuklandı

Brüksel ve Charleoir savcılıklarının talimatı üzerine Roj TV stüdyoları, KNK ve BDP Avrupa Temsilciliği’nin de aralarında bulunduğu...

Paylaş

Brüksel ve Charleoir savcılıklarının talimatı üzerine Roj TV stüdyoları, KNK ve BDP Avrupa Temsilciliği’nin de aralarında bulunduğu 25 adrese düzenlenen baskında gözaltına alınan 20 kişiden KONGRA-GEL’in önemli ismleri Remzi Kartal ve Zübeyr Aydar da dahil 8 kişi tutuklandı. Geçtiğimiz günlerde, Fransa’da 9, İtalya’da da 11 kişi gözaltına alınmıştı.
Önceki akşam yapılan baskında Roj TV stüdyolarındaki aramalar yaklaşık 9 saat sürdü. Baskında, polis, kanalın tüm bilgisayarlarına el koydu. Öte yandan Roj TV yetkilileri, ‘televizyonun kapatıldığı’ yönünde çıkan haberleri yalanladı. Roj TV ile Mezopotamya Radyo için hukuki kapatma kararı çıkmadığı, ancak el konulan teknik malzemelerden dolayı yayının kesintili bir şekilde sürdürüldüğü söylendi. Operasyon sırasında polisin sert tutumu dikkat çekti. Polis, birçok kişiyi yere yatırarak kelepçeledi. Baskını protesto etmek için Roj TV önüne gelenlere de müdahale eden polisin, gözaltı sırasında 6 gazeteciyi yaraladığı öğrenildi.
Belçika Federal Savcısı Lieve Pellens, baskınlarla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Brüksel, Anvers, Charleroi, Liege ve diğer kentlerde bu sabah gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonların, Charleroi ile Brüksel savcılıklarınca PKK’ye yönelik 3 yıldır sürdürülen soruşturmalar çerçevesinde yapıldığını belirtti.
TÜRKÇE KONUŞAN POLİSLER
Federal polis yetkilisi Glenn Audenaert ise gözaltına alınanlar ve tutuklananların ‘PKK faaliyetlerine veya yönetimine katılma’ ile suçlandıklarını söyledi. “Operasyon çeşitli Avrupa ülkeleri ve Türk güvenlik birimleri ile iş birliği çerçevesinde yapıldı” diyen Audenaert, operasyonlara Türk polisinin katılmadığını, ancak aralarında Türk asıllı ve Türkçe konuşan polisler olduğunu söyledi. Audenaert, baskınlar sırasında 200 bin avroya da el konulduğunu açıkladı.
ABD HEYETİNİN ZİYARETİ
Operasyona ilişkin bilgi veren Belçika Yeşiller Partisi Senatörü Geert Lambert, ABD heyetinin birkaç gün önce Brüksel’de yürüttüğü temasların hemen sonrasında eş zamanlı operasyonların gerçekleşmesi dikkat çekti. Lambert, yazılı bir açıklama yaparak; ‘Kürtlerin kültürel haklarının sınırlandırılması için Belçika yargısına dışarıdan baskı yapıldığını’ söyledi. Danimarka’nın Denderleeuw kasabasından Kürtçe yayın yapan Roj TV’ye yönelik süreklileşen baskıların bunu ispatladığını kaydeden Lambert, “Ancak televizyon kanalının faaliyetlerinin gerçekçi olmayan bahanelerle engellenmesi kabul edilemez” dedi. Yeşiller Paritesi lideri Avrupa Parlamentosu Üyesi Jean Lambert ise yaptığı açıklamada, “Belçika’nın neden bu operasyonu yaptığına dair acil bir açıklama yapması gerekiyor” dedi.
DAVUTOĞLU: TAKDİRLE KARŞILIYORUZ
Belçika’da PKK’ye yönelik gerçekleşen operasyonla ilgili olarak hükümetten ilk tepki, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan geldi. Davutoğlu, “Fransa ve İtalya’dan sonra Belçika’nın terör örgütüyle ilgili operasyon yapmasını takdirle karşılıyoruz” dedi.
(HABER MERKEZİ)



OPERASYON ‘AÇILIMIN’ AVRUPA AYAĞI
İtalya ve Fransa’dan sonra Belçika’da gerçekleşen operasyonlara tepki gösteren insan hakları örgütleri ve Barış Meclisi Üyesi Seydi Fırat, Avrupa’nın ikiyüzlü davrandığını belirterek, Kürt sorununun çözülmemesinde operasyon yapan ülkelerin payı olduğunu dile getirdiler.
Türkiye Barış Meclisi Üyesi Seydi Fırat: Operasyon AKP’nin Kürt açılımının Avrupa ayağı. Belli bir dönemdir böyle bir operasyonun olması için AKP hükümeti didinip duruyor. Brüksel ile çok yoğun düzeyde geliştirdiği ilişkiler sonucu operasyon gerçekleştirildi. Avrupa bencil, çıkarcı ve ikiyüzlü politikaları için Kürt halkının demokratik mücadelesine karşı, bir saldırı içine girmiştir.
İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan: Operasyonlar Kürt sorununun uluslararası çıkarlara kurban edilmek istendiğini gösteriyor. Unutmayalım ki bu sorunun bu güne kadar çözülememesinde bu operasyonları yapan ülkelerin de sorumluluğu vardır
MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal: Bu operasyon Türkiye ile anlaşmalı olarak yapılan politik bir operasyondur. Türkiye ittifak ilişkilerini kullanarak Avrupa da operasyonlar yaptırıyor.
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Alataş: Avrupa ülkeleri Kürt sorununda yıllardan beri ikiyüzlü davranıyor. Çatışmaların en yoğun olduğu dönemlerde PKK ‘terör’ listesinde yokken 11 Eylül saldırıları sonrası bir tavır değişikliği ile ‘terör’ listesine alındı. Bu bakış açısı tamamen politiktir. Belli ki Türkiye’de yapılan bir pazarlık var ve bunun sonucu operasyonlar başlatılıyor. (ANKARA)

DEMİRTAŞ BELÇİKA BÜYÜKELÇİSİ’YLE GÖRÜŞTÜ

Belçika’da yürütülen operasyonlara ilişkin BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Belçika Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek, Büyükelçi Pol De Witte ile 45 dakika görüşen Demirtaş, Kürt kurumlarına yönelik yapılan baskılara işaret ederek, özellikle BDP’nin Brüksel temsilciliğine yönelik yapılan baskına ilişkin görüştüklerini söyledi. Demirtaş, “Brüksel büromuz basılmış ve oradaki temsilci arkadaşımız gözaltına alınmıştı. Bununla ilgili Büyükelçiyi ziyaret edip bilgi aldık” dedi. Demirtaş, “Türkiye’de demokratik açılımın, Kürt sorununun çözümünün diyalogun konuşulduğu, yumuşamanın yaşandığı şu süreçte yapılan bu operasyon Türkiye’nin ne kadar yararınadır herkesin bir kez daha düşünmesi lazım” diye konuştu. Zamanla açısından bir başka noktaya işaret eden Demirtaş, “Dün Amerika’da Ermeni tasarısının oylandığı sıralarda, Türkiye kamuoyunun tepkilerini azaltmak üzere yine Kürt siyasetçiler kurban mı edildi, herkesin bu soruya kendi cephesinden cevap vermesi gerekiyor” dedi. (ANKARA)



BDP SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK
BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, BDP Avrupa Temsilciliği’ne yapılan baskınla ilgili Belçika hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Ayna, BDP Avrupa Temsilciliği Bürosu’nda basın toplantısında Belçika hükümetini Kürtlere yönelik bu tür uygulamalara son vermeye çağırdı. BDP bürosuna yapılan baskında büroda bulunan bilgisayar ve çok sayıda eşyaya el konulduğunu ve çalışanlarının gözaltına alındığını ifade eden Ayna, Türkiye’de ‘terörizm’ gerekçesiyle bu tür baskınlar yapılarak partilerin kapatıldığı, yüzlerce partilinin tutuklanarak cezaevlerine konulduğuna, aynı gerekçeyle Avrupa’da da benzer baskınların yapılmasını eleştirdi. “1994 yılında partilerinin kapatılması sonucu Avrupa’ya çıkmak zorunda kalan DEP Eski Milletvekilleri Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar Avrupa Birliği’nin başkentinde gözaltına alınıyor” diyen Ayna, “Ancak aynı Avrupa DEP Eski Milletvekili Leyla Zana’ya Sakharov ödülü veriyor. Bu bir çelişki” dedi. (BRÜKSEL)


ÖNCEKİ HABER

Korucubaşı Atak’tan tehdit

SONRAKİ HABER

EKONOMİK PERSPEKTİF

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...