06 Mart 2010 00:00

HAYAT YAZILARI

Ekonomik göstergelerin gittikçe iyileşeceği beklentisi neredeyse anlamını yitirdi.

Paylaş

Ekonomik göstergelerin gittikçe iyileşeceği beklentisi neredeyse anlamını yitirdi. Seçim ekonomisine özgü geçici rahatlama ihtimali dışında, yapısal bir değişim imkanı kısa dönemde gözükmüyor. En azından küresel krizin aşılmasından kaynaklı bir iyileşme işaretleri şimdilik yok. Aksine işsizlik ve enflasyonun birlikte yükseleceği bir tehlikeli tablonun sinyalleri alınıyor. Dünya finans krizi yaşarken, bizde hem kamu hem de özel sektör bankalarının oldukça yüksek kâr oranlarını açıklaması ayrı bir değerlendirme konusu.
Dış politikada da ciddi krizlerin arifesindeyiz. Kıbrıs, İran ve Ermeni sorunu bunlardan bir kaçını oluşturuyor.
ABD Temsilciler Meclisi alt komisyonunda çıkan kararı engelleme çabaları netice vermedi. Özellikle silah alım gücüne dayalı pazarlık, tehdit stratejisi başlı başına bir tartışma konusu olarak ele alınmalı.
Belçika’da yapılan KNK, BDP, ROJ TV baskınları bir dış politika başarısı olarak sayılıyorsa bunun iç politikadaki yansımaları göz ardı ediliyor demektir. Yargı çevreleri ile yaşanan krizin yeni bir siyasal süreci tetiklemesi an meselesi.
Demokratikleşme eksenli tartışmaların ekonomik sorunları örttüğü gerçeğini asla göz ardı etmemek gerekir. Ancak bugün gelinen noktada tam tersi bir denklemin ortaya çıkması ile karşı karşıya bulunmaktayız. Ekonomik göstergelerin siyasal krizi derinleştirme ihtimali dış politikadaki dinamiklerin de etkisi ile gittikçe hissedilir olmaya başlayacaktır.
Kürt hareketini çatışma denkleminin içine çekecek gelişmeler adım adım belirginleşmektedir. Kamu oyu önünde faturası kime kesilirse kesilsin, çatışma sürecinin, hükümetin yönetememe krizini kırılmaya dönüştüreceği açıktır. Böyle bir stratejik riski, hiçbir popülist hesap tersine çevirmeye yetmez.
Çatışma potansiyelinin engellenebileceği yönünde ki planlar, çok kısa sürede boşa çıkabilir. Toplumsal psikolojinin gittikçe karamsarlaştığı günleri yaşıyoruz. Bu karamsarlık sandıkla erken buluştuğunda sürpriz bir fotoğraf ortaya çıkabilir. Daha iyi bir alternatifin olmaması üzerine oturan rahat davranışlar, telafisi imkansız hataları peş peşe getirebilir.
Ayhan Bilgen
ÖNCEKİ HABER

Emekçiler faturayı ödememekte kararlı

SONRAKİ HABER

Tartışmalı tatbikat dün sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...