06 Mart 2010 00:00

Emekçiler faturayı ödememekte kararlı

Yunanistan hükümetinin ülkenin iflasa sürüklenmekten kurtarılması gerekçesiyle açıkladığı 4.8 milyar avroluk ek önlem paketine emekçilerin tepkileri artarak devam ediyor.

Paylaş

Yunanistan hükümetinin ülkenin iflasa sürüklenmekten kurtarılması gerekçesiyle açıkladığı 4.8 milyar avroluk ek önlem paketine emekçilerin tepkileri artarak devam ediyor. Yunanistan’ın ekonomik darboğazdan çıkış ve bütçe açığını yüzde 8.7’ye düşürmek adına ilan ettiği mali tedbirlere halkın tepkisi çığ gibi büyüyor. Hükümetin maaşlar ve KDV oranlarına ilişkin açıkladığı önlemler kitleleri hareketlendirerek toplumsal tepkiye neden oldu.
Dün başkent Atina başta olmak üzere ülke genelinde grev vardı. Kamu Çalışanları Konfederasyonu ile İşçi Sendikaları Konfederasyonu, dün saat 12.00’de 24 saatlik greve gitti. Sendikalar 11 Mart’ta ise ülke genelinde bir günlük greve gitme kararı aldı. Ek önlem paketinin oylanacağı meclis önü de protesto gösterilerine sahne oldu.
Bütün toplu taşıma çalışanlarının dün greve gitmesinin yanı sıra, havayolu taşımacılığındaki grev nedeniyle de uçak seferlerinde büyük çaplı iptaller yaşandı. Öğretmen ve öğretim üyelerinin grevi nedeniyle de okullar kapandı. Hastane çalışanlarının 24 saatlik iş bırakma eylemi hastanelerin sadece acil servis bölümleri hizmet verdi. Devlet medya organlarında çalışanların da 24 saatlik grevi nedeniyle haber bültenleri yayımlanmadı. Özel kuruluşlarda çalışan gazeteciler ise 2 saat iş bıraktı. 8-9 Mart’ta da vergi dairelerinde çalışanlar 48 saatlik greve gidecek. Ekonomik önlemlere ilişkin protesto ve grevler gelecek hafta devam edecek.
YUNANİSTAN İKİ KATI FAİZ ÖDÜYOR
Bu arada borç geri ödemesi için acilen taze paraya ihtiyacı olan Yunanistan, yüzde 6.3’lük faiz oranıyla 5 milyar avro borç aldı. Yunanistan’ın 5 milyar avro için bir yılda faize ödeyeceği miktar ise 315 milyon avro. Bu oran Almanya’nın iki katı. Almanya, 5 milyar avro için yüzde 3.1 faiz oranına karşılık gelen 155 milyon avro ödeyerek borçlanabiliyor. Yunanistan, 10 yıl vadeli 5 milyar borçlanmaya 3 milyar 150 milyon faiz öderken, Almanya’nın ödediği faiz miktarı ise 1 milyar 550 milyon avro.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, yüksek faiz oranı ödeyerek borçlanabilen ülkesinin kâr peşinde koşanlar tarafından kuşatıldığı gerekçesiyle Avrupa liderlerinin hem siyasi hem de mali desteğini isteyecek. Yunan başbakanı, bu kapsamda dün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. Yunan basınına göre, Papandreu, Almanya’nın mali yardım konusundaki desteğini alabilmek için IMF kartını kullanacak. 7 Mart’ta Fransa Lideri Nicola Sarkozy ile de bir araya gelecek olan Papandreu, 9 Mart’ta ise ABD’ye gidecek.
Muhalefet partisi Sol İttifak (SİRİZA) Lideri Aleksis Çipras, hükümetin aldığı önlemleri, kilise ve savunma harcamalarını kapsamadığı gerekçesiyle eleştirdi. (DIŞ HABERLER)

ADALAR ZATEN SATILMIŞ

Yunanistan’ın iflastan kurtulması için bazı Alman siyasetçiler, “Ege adalarını satın” önerisinde bulunmuştu. Ancak bu önerinin zaten uzun yıllardan bu yana gerçekleştiği ortaya çıktı.
Yunan basınında çıkan haberlere göre, Arap zenginler, Kıbrıs, İngiliz ve Alman yatırım şirketleri, Hollywood yıldızları, Yunan adalarını satın almaya ilgi gösterenler arasında yer alıyor. Haberlere göre, son dönemde en az dört ada el değiştirdi. Bilgilere göre bu adalardan biri olan Doko’nun değeri 180 milyon avro olarak hesaplandı.
Ege’deki çoğu ada, valilikler tarafından arazi parçası olarak adlandırılıyor. Bunlardan biri olan 4 bin dönümlük Skiropula, özel şahsa ait en büyük adalardan biri olarak biliniyor. Skiropula adası, 19. yüzyıldan beri Antoniadis ailesine ait. 2001 yılında üzerine kayıtlı görülen adanın sahibi Ksenofonta Antoniadis, Yunanistan Genelkurmay Eski Başkanı Antonis Antoniadis’in oğlu. Antoniadis, adasını 6 milyon avro karşılığında Kıbrıs Rum kesiminden bir şirkete satmış. Yunanistan’ın önde gelen bir diğer ailesi Aristotelis Onasis, 1961 yılında Skorpios adacığını satın almış.
Yunan ve yabancı yatırımcılardan oluşan United Five Development adlı şirket, Arkoudi adacığını 50 yıllığına kiralamak için çalışmalarda bulunuyor. Maliye Bakanlığı tarafından kontrol edilen Drimos adacığını ise bir grup İngiliz satın almaya çalışıyor. 800 dönümlük Kithros adacığının ise satıldığı belirtiliyor. Yine aynı şekilde yabancılar Korint Körfezi’ndeki adacıkların satın alınmasıyla da yakından ilgileniyor. Bu bölgedeki bir adacığın 2 milyon avroya satıldığı, bir ikincisinin ise daha ucuz olduğu kaydediliyor. Alman ve İngilizlerin Ege’de Velopula ve önemli turistik adalardan Santorini’nin karşısındaki Asproneri’yle değeri 10 milyon avro üzerinden ilgilendikleri bilgisi basında yer alıyor. Diğer yandan Girit’e yakın Ege adacıklarından Kardiotissa adasındaki bin dönüm, Yukarı ve Aşağı Antikeri adacıklarında ise 1350 ve 963 dönüm arazinin satılmasında da son aşamaya gelindiği ifade ediliyor.

SENDİKA BAŞKANI DÖVÜLDÜ

Yunanistan hükümetinin açıkladığı ek önlemleri Yunan meclisinin de bulunduğu Sintagma meydanında protesto eden İşçi Sendikaları Konferasyonu’nun Başkanı Yanis Panagopulos, dövülerek hastanelik edildi.
Dünkü eylem ve gösterileri organize eden ve 2 milyondan fazla üyesi bulunan İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun Başkanı Panagopulos, konuşması sırasında yaklaşık 100-150 kişinin saldırısına maruz kaldı. Konuşmasına başladıktan kısa süre sonra küfürlü sözlerle taciz edilen Panagopulos’a daha sonra yoğurtlu saldırıda bulunuldu. Hükümetin açıkladığı önlemlere gerekli tepkiyi vermediği için eleştirilen ve “satılık” şeklinde sözlü ithamlara maruz kalan Panagopulos, ne olduğunu anlamaya çalıştığı sırada bu defa da üzerine su atıldı. Ortalık bir anda karışınca Panagopulos, bir kişinin yumruklu saldırısına da maruz kaldı.
ÖNCEKİ HABER

Polise taş atan İranlı gence ölüm cezası

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...