06 Mart 2010 00:00

Polise taş atan İranlı gence ölüm cezası

20 yaşındaki İranlı öğrenci Mohammad Aamin Valyan, 28 Aralık 2009’daki aşure gününde Tahran’da düzenlenen...

Paylaş

20 yaşındaki İranlı öğrenci Mohammad Aamin Valyan, 28 Aralık 2009’daki aşure gününde Tahran’da düzenlenen büyük protesto gösterilerine katıldı ve birkaç gün sonra internette yayılan resimleri üzerinden kimliği belirlenip tutuklandı. İran Öğrenci Konseyleri İttifak Merkezi’nin açıklamasına göre küçük bir kentin merkez öğrenci konseyinin üyesi olan Mohammad Valyan, Tahran’da protestolara katılmaka suçlandı ve sadece 3 kez polise taş atıp, “Diktatöre ölüm” sloganı atmak suçlamasıyla, bir avukat tarafından savunulmasına bile izin verilmeksizin idama mahkum oldu.
İki hafta önce de, yine 21 yaşındaki İranlı bir genç olan Amir Reza Arefi, protestolara katıldığı gerekçesiyle idam cezası almıştı.
Geçtiğimiz günlerde İran’da gerçekleştirilen büyük protesto eylemleri sırasında devlete bağlı birkaç dini lider, hükümete karşı çıkanları “müharib” (Allah’a karşı isyan eden) olmakla suçlamış ve cezalarının da ölüm olacağını ilan etmişti. Mahkemenin Mohammad Aamin Valyan’a verdiği idam cezasının da buna dayandırılarak verildiği iddia ediliyor. İnsan hakları savunucuları ve derneklerin yaptığı açıklamaya göre verilen idam cezasının, Yüksek Mahkeme tarafından da onaylandığı iddia ediliyor. Valyan’ın, tutuklandığından beri ailesi ve avukatıyla halen görüştürülmediği de gelen haberler arasında.
12 KİŞİYE İDAM CEZASI VERİLMİŞTİ
İran’da son 9 ay içinde protestolar nedeniyle tutuklanan kişilerden 12’si idam cezası almış ve bunlardan 2’si idam edilmişti. Ölüm cezası alanların önemli bir kısmı, İran’ın asıl muhalif örgütü olan Halkın Mücahidleri’ne bağlılık ithamı ile mahkum olmuşlardı. Ancak Mohammad Valyan, sadece öğrenci konseyine bağlı olmasına ve herhangi bir örgüte üyelikle suçlanmamasına rağmen, idam cezası alan ilk örnek oldu. İranlı muhalif gruplar ise söz konusu idam kararının halk arasında korku yaratmak amacıyla alındığını belirtiyorlar. Verilen kararın, İran’da 16 Mart’ta gerçekleştirilmesi beklenen büyük protesto gösteri ve eylemlerinden önce ailelere verilmek istenen bir gözdağı olduğunu belirten muhalif gruplara göre idam kararı, rejimin açık bir tehdidi şeklinde yorumlanabilir.
İran’da 2009 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yüz binlerce kişi sokaklara çıkmış ve oylarının çalındığını iddia ederek, seçimlere hile karıştığı gerekçesiyle büyük protestolar gerçekleştirmişti. Hükümet ise resmi polis ve Besic adı verilen milis güçlerle protestoculara aşırı şiddetle karşılık vermiş, Tahran’ın kontrolü Devrim Muhafızları’na geçerken, çıkan olaylar sonucunda yüzden fazla insan hayatını kaybetmiş, binlercesi de gözaltına alınmıştı.
Gözaltına alınarak tutuklanan göstericiler, resmi ve gayriresmi hapishanelerde işkenceye maruz bırakılmış, birkaç kişinin işkence sonucunda ölmesi üzerine ise bazı milletvekillerinin şikayetiyle “Kehrizek” adlı hapishane kapatılmıştı. Son olaylar ve hükümet cephesinden gelen baskılar sonucunda binlerce insan da İran’dan kaçıp mülteci olmak zorunda kaldı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yüzleşmemenin faturası

SONRAKİ HABER

Emekçiler faturayı ödememekte kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...