06 Mart 2010 00:00

ANKARA’DA ULAŞIM KRONiK DERT

ANKARA’nın, özellikle toplu konut gelişimi ile çevreye dağılan kent planı, ulaşım sorununu da içinden çıkılmaz hale getirdi.

Paylaş

ANKARA’nın, özellikle toplu konut gelişimi ile çevreye dağılan kent planı, ulaşım sorununu da içinden çıkılmaz hale getirdi. Özellikle Sincan, Çayyolu, Etimesgut gibi uzak semtlerde, metro yarım kalan proje olarak inşaat halinde, bu durum ise semt sakinlerinin ulaşım sıkıntılarını daha da artırıyor.
Sincan ve Çayyolu metrosu yarım bir proje olarak, sadece inşaat... Akıbetinin ne olacağı konusunda ise en yetkili belediye de dahil kimse bir bilgiye sahip değil. Projeler yarım inşaat olarak kalırken ulaşım sorunu kronik dert olmaya devam ediyor.
Özellikle kent merkezine uzak Sincan, Etimesgut ilçelerine ulaşım adeta eziyete dönüşmüş durumda. Bir taraftan mesafe uzaklığı, diğer taraftan vasıta sayısının azlığı şehir içi yolculuğu işkenceye dönüştürüyor.
Mareşal Çakmak Mahallesi, 11 ve 12. cadde sakinleri ulaşım sıkıntılarını gazetemize anlattılar.
OTOBÜSLER TIKLIM TIKLIM
Kader Akkaya, “Otobüs aralıkları iş saatleri dışında 40-45 dakika sürebiliyor. İş saatlerinde ise 20-25 dakikada bir otobüs geliyor. Duraklarda çok uzun süre bekliyoruz. Otobüs sayısı az olunca yolcu kalabalıklaşıyor. Mesafe de uzun olduğu için yolculuk katlanılmaz bir hal alıyor. Özel halk otobüsleri ve dolmuşları daha çok yolcu almak için yavaş gidiyor ve yolculuk sonunda insanın hali kalmıyor. Yolculuk işkenceye dönüşüyor, otobüsler eski ve çoğunda klimalar bozuk. İş saatlerinde otobüs aralıkları daha sık ama yine de tıklım tıklım dolu oluyor” diye anlatıyor yaşadıklarını.
Zamların mahkeme kararıyla kaldırılmasına karşı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in , “Belediye zarar ediyor” gerekçesiyle otobüs sayını azaltacağı söylemine de dikkat çeken Akkaya, “Oysa belediye hizmetlerinde kâr zarar hesabının yapılmaması gerekir. Seçimi kazanmak için yandaşlarına yaptıkları iaşe yardımlarına trilyonları harcarken, belediye hizmetlerinde kâr zarar hesabı yapılması doğru değil. Ulaşım hizmeti bir kamu hizmetidir ve kaynak aktarılması gerekir” diyor.
‘YOL PARASINDAN BİLE TASARRUF’
Eylem Akgün de semtlerinde yüksek gelirli insanların yaşamadığını hatırlatıyor. Akgün, “Halk otobüsleri daha pahalı olduğu için insanlar belediye otobüsünü tercih ediyor. Semt halkı yol parasından bile tasarruf etmek zorunda kalıyor. Belediyenin bu durumu görmesi gerekir” diyor. Berrak Başak Kesiktaş da otobüslerin iş saatlerinde 15 dakikada, normal zamanlarda 20-25 dakikada bir geldiğini belirtiyor. “Oturduğumuz semt toplu konut alanı, nüfus kalabalık, otobüsler yetersiz, yol mesafesi uzun, yolcu kalabalık olunca yolculuk çekilmez hale geliyor” diyen Kesiktaş, ulaşımda çözümün sefer sayılarının artırılması, ara duraklarda durmayan ekspres seferlerinin konulması ve otobüslerin yenilenmesi olduğunu ifade ediyor. Kesiktaş, “Konya’da okumuştum. Orada bile 24 saat tramvay seferleri varken burada akşam 10.30’dan sonra vasıta bulamıyoruz. Ulaşımda en köklü sistem metro yani raylı sistem ama semtimize geleceğine inanmıyorum” diyor. (Ankara/EVRENSEL)
Ayfer Kaplan
ÖNCEKİ HABER

İmzalarının takipçisi olacaklar

SONRAKİ HABER

Gökçek halkın hakkına saldırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...