08 Mart 2010 00:00

Dünyayı değiştirmek için kadınlar elele

8 Mart’ın 100. yılı, İzmir’de yürüyüşler ve ardından yapılan şenlikle kutlandı.

Paylaş

8 Mart’ın 100. yılı, İzmir’de yürüyüşler ve ardından yapılan şenlikle kutlandı. Kadınlar, eşitlik, özgürlük ve iş taleplerini dile getirirken, şiddet ve tecavüze karşı ayrımcı yasaların düzeltilmesini istedi.
Öğle saatlerinden itibaren Basmane Meydanı, BDP önü ve Cumhuriyet Meydanı olmak üzere üç noktada kortej oluşturan kadınlar Konak Meydanı’na yürüdü.
8 Mart İzmir Kadın Platformu bileşenleri, “100. yılında biz kadınlar ortak mücadele ile özgür bir dünya yaratacağız” pankartı arkasında bir araya geldi.
Eylemde, EMEP, ÖDP, SDP gibi siyasi partilerin kadın örgütleri, TMMOB, KESK Kadın Platformu, ÇEKEV, Feminist kadınlar, Halkevleri, EKD, Tekstil Sen gibi pek çok kurum ve kuruluştan kadınlar yer aldı.
“Kadınlar el ele verecek, dünya değişecek” yazılı renkli bir pankartla yürüyen EMEP’li kadınlar, bir ekmek ve ona iliştirdikleri gülle, ekmek ve gül taleplerini sembolleştirdi. BDP’li kadınlar barış ve demokrasi taleplerini dile getirdikleri döviz ve sloganlarla yürüdü.
Türkçe ve Kürtçe, “Kadın yaşam özgürlük”, “Devlet elini bedenimden çek”, “Anayız kadınız barıştan yanayız”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Sigortasız ve güvencesiz çalışmaya hayır”, “Cinsel sınıfsal ulusal sömürüye son” sloganları atıldı sık sık.
Platform adına konuşan Nazan Sakallı, 1857 yılında New York’ta, 2005 yılında Bursa’da yanan, İstanbul’da selde boğulan, sigortasız sendikasız çalışmaya mahkum edilen, maaş kartlarını kocalarına, babalarına teslim etmek zorunda kalan, Türkçe bilmediği için otobüse dahi binemeyen , seks işçiliği yapan, çocuklarının bayrağa sarılı cenazelerinde gözyaşı döken, TEKEL çadılarında soğuğa inat direnen isimsiz asiller olarak daha fazla beklemeye tahammüllerinin kalmadığını belirtti. 8 Mart’ın yüzüncü yılında ve dünya döndükçe her yerde olmaya ve mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.
TEKEL işçisi Arzu Güneş direnişlerinin 83. gününde olduklarını dile getirerek başladığı konuşmasında, Ankara’daki direnişte kadınların hep en önde olduğuna dikkat çekti. TEKEL işçileri olarak ülkenin her yerinde mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Güneş, “Türk-İş işgalinde, polisin copuna direnen biz kadınlardık, bu direnişi gösterdik. Kadınlar olmadan direniş ve mücadele olmaz” dedi.
KESK Kadın Platformu Sözcüsü Nihal Kesici, kadınların kreş talepleri ve parasız eğitim, parasız sağlık talepleri için mücadelenin yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Şenlikte, bir barış annesi ile üniversite öğrencisi bir genç de birer konuşma yaptı.
Şenlik halkoyunları gösterisi ve müzik dinletisi ile sürdü. (İzmir/EVRENSEL)

Antep’te Çemen işçilerinin eşleri için

GAZİANTEPLİ kadınlar kendi talepleriyle alanlara çıktılar. Gaziantep Demokratik Kadın Platformu tarafından düzenlenen yürüyüş renkli görüntülere sahne oldu. Gaziantep’te bu yıl Emek Partili Kadınların önerisiyle 56 gündür grevde olan Çemen Tekstil işçilerinin eşlerine armağan edilen 8 Mart yürüyüşüne grevci işçilerin eşleri de eşlerine verdikleri desteği gösteren ve kadın olarak kendi taleplerini dile getiren pankart, döviz ve sloganlarıyla katıldılar.
Emek Partili kadınlar hemen hepsi daha önce hiç 8 Mart etkinliklerine katılmamış olan Çemen işçilerinin eşlerini mücadeleye katmak için mahallelerde, işçilerin evlerinde toplantılar düzenlediler. 6 Mart Cumartesi gerçekleştirilen yürüyüşüne Çemen İşçilerinin eşleri çocuklarını da yanlarına alarak Emek Partisi kortejinde katıldılar. En önde Demokratik Kadın Platformu pankartının taşındığı yürüyüşte KESK, Emek Partisi, BDP ve İHD de kendi pankartları ve dövizleriyle yerlerini aldılar. Yürüyüş boyunca kadınların cinsel, sınıfsal, ulusal sömürü karşıtı taleplerini dile getiren ve Çemen Tekstil işçilerini destekleyen sloganlar atıldı.
ADANA’DA BİNLER KATILDI
Adana Kadın Platformu, 8 Mart’ın 100. yılında miting düzenledi. Binlerce kadının katıldığı mitingde, kadınlar, töre cinayetlerinin ve her türlü sömürünün son bulmasını istediler. Mitinge, 78 gün boyunca Ankara’da direnen TEKEL işçileri de katıldı. Tertip komitesi adına bir konuşma yapana Av. Sevil Aracı, geçen sene 8 Mart’ı DESA direnişi ile karşıladıklarını, bu yıl ise yüreklerinin TEKEL işçileri ile attığını ifade etti. Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünde bir araya gelen binlerce kadın, polis tarafından didik didik arandı. Bir tarafında sloganların yazılı olduğu, diğer tarafında ise şiddete maruz kalan kadınların; Ceylan Önkol’un fotoğrafları bulunan dövizler, polis tarafından terörist fotoğrafları var gerekçesi ile toplatılmak istendi. ‘Jin, Jiyan, Azadi, Yaşasın Kadın Dayanışması’ sloganları atan binlerce kadın, Uğur Mumcu Meydanı’na kadar yürüdü. Burada tertip komitesi adına bir konuşma yapan Av. Sevil Aracı, hayatın her alanında kadınların dışlandığını dile getirdi. Aracı, özgürlük tutkusu ile her günü 8 Mart’a çevireceklerini söyledi.
(GAZİANTEP-ADANA)

Savaş kararını erkekler alıyor kadınlar mağdur oluyor

VAN’da binlerce kadının katıldığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, eski belediye garajında mitingle kutlandı. Miting alanına gelen kadınlar, yeni bir uygulama ile karşı karşıya kaldılar. Kimlikleri olmayan kadınların miting alanına girmeleri bir süreliğine engellendi. “Biz kadınlar, ortak mücadeleyle özgür bir dünya yaratacağız” pankartının asıldığı alanda, tertip komitesinin açılış konuşmasından sonra söz alan Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, “Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü tüm yüreğimle selamlıyorum” dedi. Barış Anneleri adına yapılan konuşmada ise bir barış annesi, “Dilimiz yettiği kadar barış barış diyeceğiz. Biz kadınlar kimsenin acı çekmesini istemiyoruz. Roj TV’ye yapılan baskını kınıyoruz” dedi. BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ise “Bizler bu coğrafyada çok acı çektik, bu coğrafyada kadınlar diri diri toprağa gömüldü. Erkekler savaş kararı alıyor, biz kadınlar mağdur oluyoruz. Biz kadınlar dik duracağız. Özgürlüğümüzü alıncaya kadar” dedi.
Sağlık problemi nedeniyle mitinge katılamayan BDP Van Milletvekili Fatma Kurtalan ise göndermiş olduğu mesajda, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.
Miting, MKM (Mezopotamya Kültür Merkezi) müzik grubu konseriyle devam etti.
DİYARBAKIR’DA YÜRÜYÜŞ
8 Mart nedeniyle ‘Kadın Kenti’ ilan edilen Diyarbakır’da, kadınlar çeşitli etkinliklerle bir araya geliyor.
Etkinlikler kapsamında Ekin Park’ta, sanatçılar Ayfer Düztaş ve Tara Jaff’ın katıldığı bir konser gerçekleştirildi. Konserin ardından KESK Diyarbakır Kadın Platformu öncülüğünde Orman Parkı’na kadar meşaleli yürüyüş düzenlendi. Arbane ve zılgıtlar eşliğinde yapılan yürüyüşe, TEKEL işçisi kadınlar da katıldı. KESK Diyarbakır Kadın Platformu adına açıklama yapan Eğitim Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Adile Gülçiçek, “Karanlıkta sokaklarda dolaşmak, barış istemek kadar tehlikeli, siyasetin demokratikleşmesini istemek kadar tehlikeli, kadınların kendi iradesiyle yaşam hakkını savunması kadar tehlikeli görülmektedir. Taciz ve tecavüz sadece bedenimize uygulanan işgal değildir; irademize, umutlarımıza, barış çabalarımıza uygulanan gasp hareketidir. Bu işgali durduruncaya kadar mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.
BİRÇOK ETKİNLİK YAPILDI
Kadınlar ayrıca, 8 Mart’ın 100. yılı anısına 100 fidan diktiler. Talaytepe’ye fidanları diken kadınlar, her bir fidanı tutuklu kadınlara ve kadın mücadelesinde yaşamını yitirenlere adadılar.
Dağkapı Meydanı’nda kurulan Barış Çadırı’nda bir araya gelen kadınlar ise ‘Barış Yolluğu’ diktiler. Çadırda ayrıca, TMK mağduru çocukların yaşadıklarına dikkat çekmek amacıyla söyleşi düzenlendi. Söyleşiye Deniz Türkali, Gazeteci Esra Çiftçi ve İHD Üyesi Avukat Kezban Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Diyarbakır etkinlikleri, bugün yapılacak mitingle sona erecek.
(Van-D.Bakır/EVRENSEL)

UZATIN ELLERİNİZİ ÇOĞALSIN SOLUĞUMUZ

8 MART Mersin, Sinop, Niğde ve Küçükkuyu’da yapılan etkilnilklerle kutlandı.
100. YILA 100 BALON
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 100. yılı, Mersin’de yapılan kitlesel yürüyüşle kutlandı. Mersin Kadın Platformu tarafından yapılan yürüyüşe yüzlerce kadın katıldı. Kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı ve emek sömürüsüne vurgu yapılan yürüyüşte, “8 Mart’ın 100. yılında cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye karşı yürüyoruz” yazılı pankart açıldı.
Akdeniz Belediyesi önünde bir araya gelen kadınlar, Hastane Caddesi’nden Taşbina’ya kadar alkış ve zılgıtlarla yürüdüler. Yürüyüş boyunca Türkçe ve Kürtçe slogan atan kadınlar, kaldırımda başlattıkları yürüyüşü caddeye taşıdılar. Kadınlar, erkek polislerin müdahalesine itiraz ederek kendileriyle kadın polislerin muhatap olmasını istediler.
Burada Mersin Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Hacer Koçak, “Sınıfsız, sömürüsüz ve özgür bir dünya için, işçi, işsiz, emekçi, öğrenci, Türk, Kürt, Arap, Ermeni, Roman, Çerkez bütün kadınlar, yürek yüreğe el ele verelim” dedi.
Açıklamanın ardından, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 100. yılı nedeniyle gökyüzüne 100 balon bırakıldı. Eylem, söylenen türküler ve çekilen halaylarla son buldu.
NİĞDE
Niğde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlaması, Niğde Eğitim Sen’in çağrısıyla Hükümet Meydanı’nda gerçekleşti.
Eğitim Sen binası önünde toplanan kadın ve erkek emekçiler, kortejler oluşturup sloganlarla yürüyüşe geçtiler. Hükümet Meydanı’na varan kitle, burada bekleyen Niğdeli emek dostlarıyla birlikte, Niğde Eğitim Sen Yönetim Kurulu Sekreteri Yasemin Dikdurak’ın okuduğu basın açıklamasını, sık sık slogan atarak dinledi. Basın açıklamasının ardından davul ve zurnalar eşliğinde dayanışma halayına duran başta kadın emekçiler olmak üzere tüm katılımcılar, zılgıtlarla ve sloganlarla Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladılar.
UZATIN ELLERİNİZİ
Sinop Kadın Platformu tarafından Cumhuriyet İlköğretim Okulu önünden Uğur Mumcu Alanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasından sonra 8 Mart konulu bir resim sergisi düzenlendi. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde basın açıklamasını, Eğitim Sen Kadın Sekreteri İlknur Mengilli Topal okudu. Açıklamada, “Uzatın ellerinizi, çoğalsın ayak seslerimiz. Uzatın ellerinizi, çoğalsın soluğumuz, yeşeren bir tohum gibi. Özgürlüğe adım gibi uzatın ellerinizi! Babamızın kızı, kocamızın karısı, ailenin namusu olmak istemiyorsak; mağdur, kurban, zavallı, eksik etek değiliz diyorsak, yarı zamanlı işlere ya da emeğimiz sömürülerek çalıştırılmaktan bıktıysak… Ekonomik krizin faturasını işsiz kalarak, eve kapanarak, düşük ücretle güvencesiz çalışarak ödemek istemiyorsak; insanın insanca yaşadığı, ırk, ulus, sınıf, cinsel her türlü baskının ortadan kalktığı, eşit ve özgürce yaşayacağımız bir dünya için bir kez daha alanlardayız” denildi.
KÜÇÜKKUYU
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Çanakkale Ayvacık Eğitim Sen Temsilciliği tarafından, 5 Mart Cuma akşamı Küçükkuyu’da yapılan yemekli toplantıyla kutlandı. Etkinlik, Ekmek ve Gül CD’sinin gösterimiyle başladı. Çalışma Yaşamında Kadın konulu slayt gösterimi, Süheyla Hanım tarafından gerçekleştirildi. Günün anlamına ilişkin konuşmayı yapan Fikriye Yadırgı’nın ardından, Ayşe ve Elif öğretmenlerin şiirleri ilgiyle dinlendi. 100 kişinin katıldığı toplantı, müzik ve halaylarla devam etti. (HABER MERKEZİ)

Mamak’ta 8 Mart coşkusu sokağa taştı

8 MART Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 100. yılında Mamak’ta coşkulu bir şekilde kutlandı. 8 yöre derneği, 3 muhtarlık, Öğrenci ve Veli Dayanışma Derneği (ÖVDER) ve Eğitim Sen 1 No’lu Şube’nin günlerdir yürüttüğü ortak çalışma ile yüzlerce kadın bir araya geldi.
Mamak’ta önceki akşam Açıkalın Düğün Salonu’nda bir araya gelen Mamaklı kadınlar, 8 Mart’ın coşkusunu doyasıya yaşadılar. Etkinlik için toplanan yüzlerce kadın salona sığmadı, coşkuları sokağa da taştı.
Etkinlik ilk olarak, Hayat Televizyonu’nun hazırladığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihsel sürecini ve kadınların mücadele tarihini anlatan sinevizyon gösterisiyle başladı. Etkinlikte konuşan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Kadın Sekreteri Yurdagül Çabat Boztaş, dünyada ve Türkiye’de emekçilerin yıllarca mücadele sonucu kazandıkları hakların, IMF ve Dünya Bankası gibi aracı kurumların uyguladığı politikalar sonucu bir bir ellerinden alındığını belirterek, tüm kadınları birlikte hareket etmeye çağırdı.
‘KADINLAR YÖNETİMLERE!’
Salonda bulunan kadınların coşkulu alkışları eşliğinde konuşmasına başlayan General Zeki Doğan Mahallesi Muhtarı Nurhayat Farımaz ise sistemin, kadınları 2. sınıf vatandaş olarak gördüğünü, oysa dünyanın yarısını oluşturan kadınların “ana, bacı, işçi, emekçi, eş ve yoldaş” olduğunu vurguladı. Hayatın her alanında olan kadınların mevcut yönetimlerdeki sayılarının az olduğuna dikkat çeken Farımaz, kadınları her türlü dernek ve örgütlerin yönetiminde görevler almaya çağırdı. Farımaz, kadınların hem kendi hakları, hem de çocuklarının ve ülkenin geleceği için yapabileceği birçok şey olduğunu vurguladı. Farımaz, 8 Mart günü bütün kadınları, saat 11.00’de ÖVDER General Zeki Doğan Mahallesi Temsilciliği önünde toplanarak eylem alanına birlikte gitmeye çağırdı. Tayıp Köy Derneği Semah Ekibi’nin sahne aldığı etkinlik, şarkı ve türkülerle sona erdi.(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

SONRAKİ HABER

ADALAR VE RÜZGARLAR ÜLKESİ TEHLİKEDE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...