08 Mart 2010 00:00

AKP bildiğini okuyor

AKP’nin hazırladığı Anayasa değişikliği paketi, Türkiye siyasetinin son aylarına damgasını vurdu.

Paylaş

AKP’nin hazırladığı Anayasa değişikliği paketi, Türkiye siyasetinin son aylarına damgasını vurdu. Özellikle yüksek yargıda yapılacak değişiklikler tartışma yarattı. CHP ve MHP, değişikliği doğru bulmadıklarını belirterek destek vermeyeceklerini açıkladılar. BDP ise kimi öneriler getirerek, ‘Bunlar pakette yer almazsa desteklemeyiz’ mesajı verdi.
PEKİ NE OLDU?
Yargı krizi, asker-hükümet krizi derken, Ankara’da yeni kriz Anayasa oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yargı reformu ve Anayasa değişikliğinin ay sonuna kadar Meclis gündeminde olacağını açıkladı. İktidar partisi, değişiklikler için düğmeye bastı. Böylece, Anayasa tartışması yeniden alevlendi. Muhalefet pakete karşı çıktı, hükümet cephesi ise ‘Paketi daha sunmadık, içeriğini bilmeden neye itiraz ediyorsunuz?” eleştirilerini getirdi. Ancak bugün AKP MYK’sında görüşülecek pakete bir süredir yapılan eleştiriler dikkate alınmadı.
İTİRAZLAR NELER?
İtirazların başında yüksek yargının baskı altına alınması geliyor. Meclis’teki bütün partiler bu konuda hemfikir, yüksek yargı ise sık sık yaptığı açıklamalarla “Baskı altındayız. Yargı kuşatılıyor. Yargı bağımsızlığı yok oluyor. Buna izin vermeyiz” mesajları verdi. Başka bir eleştiri de “yargı reformunun” yüksek yargıyla sınırlandırılması. Binlerce hakim, savcı ve avukatın sorunlarının görmezden gelinmesi... Hükümet ise pakette henüz bu eleştirileri dikkate almadı. Yarın masaya gelecek öneride pek bir değişiklik yok.
DARBECİLER YARGILANMAYACAK
CHP ise sadece iki değişikliğe ‘evet’ diyor. CHP, “dokunulmazlık ve geçici 15. madde (darbecilerin yargılanmasının önünü kapayan madde)” haricinde, bu aşamada değişikliğe destek vermeyeceğini açıkladı. Ancak AKP iki öneriyi de pakete almadı. AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, “Geçici 15. maddeyi değiştirip kaldırsak da zamanaşımı süresi dolduğu için yargılama yapılması mümkün değil” iddiasında bulunarak, bu değişikliğe sıcak bakmadıklarını açıkladı.
SEÇİM BARAJI DA KALKMIYOR
BDP ise AKP’yi samimi bulmuyor. BDP pek çok öneride bulunurken, özellikle seçim barajının kaldırılmasını, seçim yasasının ve siyasi partiler yasasının demokratikleştirilmesini kırmızı çizgileri olarak açıkladı. Ancak pakette bu talep de yer bulmadı. Yüzde onluk barajı koruyacak olan AKP, “Türkiye milletvekilliği” ile aylar önce açıkladığı yerde duruyor.
KİMİ OLUMLU DEĞİŞİKLER DE OLACAK!
Paketin referanduma gideceği düşünüldüğünde, AKP kamuoyu desteğini yükseltmek için kimi olumlu değişikliklere de gidecek. Bunlardan birisi de memurlara toplusözleşme ve grev hakkı tanıyan başlık olacak. Anayasa’daki “işçi” ifadesi “çalışan” ifadesiyle değiştirilerek memurlara toplusözleşme ve grev hakkı verilecek. Ancak hükümet de eline lokavt kozunu alacak.
(Ankara/EVRENSEL)

AKP’NiN PAKETiNDE NELER VAR?

Değişikliğin içeriği de netleşmeye başladı. AKP kaynaklarından edinilen bilgilere göre Anayasa taslağı yaklaşık 12 maddeden oluşacak.
1- HSYK’NIN YAPISI: Pakette HSYK’nın yapısı değiştirilecek. Kurulun üye sayısı 20 veya 21 olacak. HSYK, 2 veya 3 daire şeklinde yapılandırılacak. Yapılan değişikliklerle hükümetin yüksek yargıya müdahalesi kolaylaştırılacak. Meclis ve cumhurbaşkanı da HSYK’ya üye seçebilecek.



2- KAMU ÇALIŞANLARINA YARGI YOLU AÇILIYOR: Bugüne kadar gündeme gelmeyen ve Anayasa paketine ilk kez girecek olan 129. maddenin üçüncü fıkrası da değişecek. Disiplin ve uyarı cezası alan kamu görevlilerine de yargı yolu açılacak.
3- ASKERE SİVİL YARGI YOLU: CHP’nin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğü ve askerlere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin de Anayasa değişikliği paketine alınması bekleniyor. Bu kapsamda askerlerin yargılanmasını düzenleyen Anayasa’nın 145. maddesinde değişikliğe gidilecek.
4- PARTİ KAPATMA: Partilerin kapatılmasına 1961 Anayasası’nda olduğu gibi Meclis karar verecek. Parti kapatmalarını Venedik Kriterleri çerçevesinde zorlaştıran hükümler konulacak. Bu düzenlemeye göre “şiddet ve terörün” Kürtlerin temsilcisi olan partiler başta olmak üzere pek çok parti bu gerekçelerle kapatıldı.
5- POZİTİF AYRIMCILIK: Kadına yönelik pozitif ayrımcılık Anayasa’ya girecek. Yine yaşlılar, çocuklular ve özürlülerle ilgili de pozitif ayrımcılık yapılacağına ilişkin değişiklik yapılacak.
6- İNSAN HAYSİYETİ: ‘Temel hak ve hürriyetlerin niteliği’ başlıklı 12. maddeye “İnsan haysiyetine dokunulamaz” hükmü eklenerek, yasalar ve idarenin eylemlerine yeni sınırlar getirilecek.
7- KİŞİSEL VERİLER: ‘Kişi hürriyeti ve güvenliği’ başlıklı 19. maddeye, kişisel verilerin korunmasına ilişkin hüküm eklenecek. Buna göre kişisel bilgiler, ancak kişinin açık rızasına veya kanunla öngörülen bir sebebe dayalı olarak kullanılabilecek.
8- YURTDIŞI YASAĞI: “Yerleşme ve seyahat hürriyeti” başlıklı 23. maddeye, “Yurtdışı yasakları ancak mahkeme kararıyla verilebilir” hükmü eklenecek. Değişikliğin asıl amacı, özellikle vergi cezaları alan kişilere yurtdışı yasağının önüne geçmek.
9- KAMU DENETÇİLİĞİ: Anayasa’nın ‘hakların korunmasıyla’ ilgili bölümüne Kamu Denetçiliği Kurumu’na ilişkin madde eklenecek. Bu kurum, vatandaşla kamu kurumları arasındaki sorunlarda ‘ombudsmanlık’ rolü üstlenecek.
10- TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ: Seçim barajı yine yüzde 10 olarak kalacak. Ancak, 550 milletvekilliğinden 100’ü, partilerin aldıkları oy oranına göre dağıtılacak.
11- KİŞİSEL BAŞVURU: Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuru hakkı sağlanacak. AİHM hükümleri çerçevesinde temel hak ve özgürlüklere ilişkin kişisel başvurular yapılabilecek.
12- MEMURA GREV HAKKI: Memurlara grev hakkı verilmesi amaçlanıyor.

BAŞBAKAN ONAY VERİRSE!..
AKP’nin hukukçu kurmaylarının hazırladığı Anayasa değişikliği paketine son şekli, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak MYK toplantısında verilecek. Erdoğan’ın onay vermesi halinde, paket için ilk önce Meclis’te grubu bulunan ve bulunmayan siyasi partilere götürülecek. Meclis dışında bulunan siyasi partilere de götürülmesi planlanan Anayasa değişikliği Meclis Başkanlığı’na sunulmadan önce, sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerin ve kamuoyunun tepkisi bir süre ölçülecek. Anayasa değişikliğinin ne zaman Meclis Başkanlığı’na sunulacağına ise bu süreçte karar verilecek.

SANCILI OYLAMA
Değişikliğin TBMM’den geçmesi için gizli oylamada 330-367 arasında oy gerekiyor. Paket 367’yi geçerse Meclis tarafından onaylanmış olacak. Bu sayının bulunması zor görünüyor. Hükümetin planı ise 330’u aşarak referanduma gitmek. AKP’nin 337 sandalyesi var. TBMM başkanı oy kullanamıyor. AKP’de iki vekil de disipline sevk edilmiş durumda. Zekeriya Özcan gibi muhalif vekillerden gelecek ret oyları dolayısıyla da, 330 oy kritik bir eşiğe giriyor. 330 oy alınması durumunda ise referanduma gidilecek. Ancak bu konu da tartışmalı. Çünkü geçtiğimiz hafta yapılan değişiklikle, referandum süresi 120 günden 60 güne indirildi. Ancak muhalefet, seçim yasalarının 1 yıl sonra uygulanabileceğini iddia ediyor. Bu iddia da AKP’nin ‘planlarını bozuyor’! AKP bu konuda YSK’nın kararını bekliyor.

TARTIŞMALAR BİTMİYOR!
Paket bugün netleşecek, ancak tartışmalar dün de devam etti. İşte AKP ve CHP’den açıklamalar.
AKDAĞ: Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yargının siyasallaşması iddialarına değinerek, “Bu ülke yargıçlar ülkesi değildir.”
CHP’DEN YARGI TEPKİSİ
CHP Grup Başkan Vekili Anadol, Başbakan Erdoğan’ın, “Yargı, yürütme ve yasamayı kuşatıyor” şeklindeki sözlerini değerlendirirken, “Hukuktan duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Özyürek ise “Yargıyı düşman gibi görüyor” şeklinde değerlendirdi.
ÖNCEKİ HABER

Tutuklu komutanlara Meclis ziyareti

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...