08 Mart 2010 00:00

9 Eylül Hastanesi’nde sendikal çalışma hızlandı

9 EYLÜL Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan taşeron işçiler, örgütlenmelerinin önünde engel olarak duran noter sorunu bir an önce giderilerek...

Paylaş

9 EYLÜL Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan taşeron işçiler, örgütlenmelerinin önünde engel olarak duran noter sorunu bir an önce giderilerek, sendika üyesi yapılmalarını istediler. Genel-İş 4 No’lu Şube’de örgütlenme çalışması yürüten işçiler, sendikaya üye olmak için kimliklerini bile toplamış olmalarına rağmen, Genel-İş Genel Merkezi’nin noter göndermemesine tepkili. Genel-İş 4 No’lu Şube Başkanı Erkan Karaca, gerekirse kendi tazminat hakkından vazgeçip işyerine noteri getirerek üyelikleri yapacaklarını belirtti.
Karaca, sendikaya üye olmakla işin bitmediğine, hatta yeni başladığına dikkat çekerek, karşılaşacakları zorlukları işçi-sendika hep birlikte el ele vererek aşabileceklerini vurguladı.
İzmir 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi taşeron işçilerinin düzenli olarak yaptıkları toplantının bu seferki konusu, örgütlenme ve sendika üyeliği idi. TEKEL işçilerinin de katılarak taşeron işçilerle deneyimlerini paylaştığı toplantıda konuşan taşeron işçiler, birkaç kez Genel-İş genel merkez yöneticileriyle görüşmelerine rağmen, sendikanın üyelikler için noter üyelik ücretlerini ödemekten kaçındığını belirttiler. Ayrıca taşeron şirketin varlığından ve 10 aylık sözleşme yapılmamasından dolayı Genel-İş sendikası’nın bu konudaki çekingen tavrına tepkili olduklarını dile getirdiler.
İşçiler, işçilerin bazı dönemlerde işe gelecek parayı bulamaz durumda olduklarını anlatarak, “Tazminatlar, maaşlar zamanında yatırılmıyor. Bir yara açıyorlar sonra ufacık bir merhem sürüyorlar. Burada 800 kişiyiz. Yıllardır sendikalaşmak istiyoruz. Bunu herkes biliyor” dediler.
AKADEMİSYENLERDEN DESTEK
SES İşyeri Temsilcisi Arslan Özkavakçı, taşeron işçilerin sendikalaşma mücadelesine hastanede görevli akademisyenlerin de desteğini almak amacıyla bir imza kampanyası başlattıklarını dile getirdi. Özkavakçı, hastanede örgütlü bulunan SES, Eğitim Sen ve Genel-İş’in, bir araya gelerek bir platform oluşturduğunu hatırlattı, taşeron işçilerin sendikalaşması için birlikte mücadele edilebileceğini belirtti.
Hastanede 80 dolayında üyeleri bulunduğunu belirten Genel-İş 4 No’lu Şube Başkanı Erkan Karaca, “Yeni üye yaparak toplusözleşme yapma hakkımızın önünde engel teşkil eden bu durumu giderecek, noter masraflarını karşılayacağız” dedi. Karaca, örgütlenmenin bu aşamasında işçilerin geleceği, insanca yaşanacak ücret ve çalışma yaşamı için birlik ve beraberliğin tüm işçilerin ortak mücadelesiyle başarılacağını dile getirdi.
4-c yasasına hayır diyerek Ankara’daki direnişe katılan işçilerden Deniz Bostancı, 9 Eylül taşeron işçilerine, önemli olanın işçilerin birlik ve beraberliği olduğunu, bu sağlandıktan sonra işçilerin önünde hiçbir engelin duramayacağını anlattı. Yine bir TEKEL işçisi Ruşan Turan da, kendi deneyimlerini aktarırken 1952 yılında kurulmuş ve bugüne kadar bir kere bile grev yapmamış Türk-İş’in, TEKEL işçilerinin kararlılığı dolayısıyla greve gittiğine dikkat çekti. Toplantıya katılan DİSK Genel-İş 3 No’lu Şube Sekreteri Can Bahadır da, 9 Eylül Üniversitesi hastanesi’nde çalışan taşeron işçilerin, verdikleri mücadele sonucu 2006 yılında Türkiye’de ilk defa sendikalaşan taşeron işçiler olduklarına işaret etti.
(İzmir/EVRENSEL)

Zafer Gürbüz
ÖNCEKİ HABER

KESİNTİLER HUKUKA AYKIRI

SONRAKİ HABER

Direnişi anlatıyorlar, sözlerini tutuyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...