08 Mart 2010 00:00

Serdaroğlu: ‘Mahle’de referandum yapalım’

BİRLEŞİK Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikten sonra patronun ‘Türk Metal’e geçin’ baskısına direnen Mahle işçileri, Birleşik Metal-İş genel merkez yöneticileri ile bir araya geldi.

Paylaş

BİRLEŞİK Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikten sonra patronun ‘Türk Metal’e geçin’ baskısına direnen Mahle işçileri, Birleşik Metal-İş genel merkez yöneticileri ile bir araya geldi.
Fuar Göl Gazinosu’nda yapılan toplantıya, çok sayıda Mahle işçisi katılırken, işçiler “Mahle işçisi satılık değil”, “Mahle işçisi köle değildir” sloganlarıyla kararlılıklarını vurguladı.
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da katıldığı toplantıda, sendikalaştıkları için işten atılan dört Mahle işçisi kürsüye çıkarıldı. İşçiler hep birlikte, “Atılan işçiler onurumuzdur” sloganlarını attı.
Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, fabrikada, “Bu iş salıya kadar bitecek, işyerinde sözleşmeyi yapacağız” gibi söylentiler çıkardığını, bunların işçilerin direncini kırmak üzere çıkarılmış asılsız söylentiler olduğunu belirtti.
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaoğlu da, Mahle işçisinin kısa sürede çok şey yaşadığını, deneyim kazandığını dile getirdi. Serdaroğlu, “Bugün siz bunları ilk kez yaşıyorsunuz. İnsanların haklarının, demokratik ve anayasal haklarının şuursuzca çiğnendiğini siz ilk kez görüyorsunuz. 30 yıldır Türkiye’nin dört bir tarafında fabrikaların cehennem azabında pek çok işçi bunları yaşıyor” dedi. Serdaroğlu, “Onlar işçinin ümidini, geleceğini çalmaya, çocuklarınızın rızkını çalmaya çalışıyorlar. Biz onlarla her yerde mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Türk Metal’in patron sendikası olduğunu belirten Serdaroğlu, Türk Metal’de yaşanan yolsuzluklardan ve sendikanın işçi iradesini tanımayan tutumlarından örnekler verdi. Serdaroğlu, “İşyerine sandık kuralım, herkes işçilerin tercihine saygı göstersin. İşçi bizi tercih etmezse bir dakika durmayız” dedi.
Toplantı öncesi görüştüğümüz işçiler, fabrikadaki çalışma koşullarının kötü olduğunu dile getirdiler. 600 milyon liraya hiçbir hakları olmadan çalıştırıldıklarını ifade eden işçiler, “Ücretimiz yetmiyor, her ay içeri giriyoruz. Zam vereceğiz diyorlar ama vermiyorlar. Sadece oyalıyorlar” dediler. Sık sık işten çıkarılmakla tehdit edildiklerini anlatan işçiler, “Sendikaya üye olduk. Şu an içerideki arkadaşlara baskı var. Hiçbir işçi patronun yanında getirdiği sendikayı istemiyor. Sendikacıyı yanına almış patron, üye yapmaya çalışıyor. Sayımız onları geçti. Bizi etkilemeye çalışıyorlar” diye yaşadıklarını anlattılar. Patronun iki dudağı arasında çalışmak istemediklerini vurgulayan işçiler, Birleşik Metal-İş’i isteyerek seçtiklerini, kimsenin zorla sendikaya üye olmadığını belirttiler.
Türk Metal’de yaşanan sorunlara dikkat çektiği için sendika tarafından işten attırılan Türk Metal 2 No’lu Şube eski Sekreteri İbrahim Erkoç da, toplantıda bir konuşma yaptı.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kadın Çalışmaları Bölümü kozasından dışarı çıkıyor

SONRAKİ HABER

Sendika olmadan olmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...