08 Mart 2010 00:00

Asker-üniversite el ele!

Sorumlularına hâlâ dokunulmayan 12 Eylül düzeninin faşist uygulamaları, üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen gizli kalmıyor.

Paylaş

Sorumlularına hâlâ dokunulmayan 12 Eylül düzeninin faşist uygulamaları, üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen gizli kalmıyor. 1982’de ODTÜ rektör vekilinin, yurt kayıtlarını yaparken öğrenci listesini Sıkıyönetim Komutanlığı’na göndererek izin istediği ortaya çıktı.
LİSTE GÖNDERMİŞLER
Devrimci 78’liler Federasyonu’na ulaşan ‘gizli’ ibareli belgeler, dönemin ODTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kıcıman’ın, Sıkıyönetim Komutanlığı’na öğrencilerin listesini gönderip sicilinde ‘anarşi ve terör’ olaylarıyla ilişkisi olup olmadığını sorduğunu gösteriyor.
4 Mayıs 1982 tarihli ‘gizli’ ibareli Ankara-Çankırı-Kastamonu İlleri Sıkıyönetim Komutanlığı’na gönderilen resmi belgede, yurda kaydı yapılacak 25 öğrencinin ‘sicilinin temiz olup olmadığı’ soruluyor.
‘AÇIK KİMLİKLERİ EKLİ LİSTEDE...’
Mehmet Kıcıman imzalı not şöyle:
“İlgi: 20 Ocak 1981 tarih, İSTH: 3500-60-81/Ok. Ks. 914 sayılı emir-
İlgi emrin 2’nci maddesi gereğince, üniversitemiz yurtlarına 1982 Nisan ayı içinde kabul edilen 25 öğrencinin açık kimlikleri ekli listede gösterilmiştir. Varsa gereği yapılmak üzere anarşi ve terör olaylarına karışmış öğrencilerin isimlerinin ve mümkünse karıştıkları olayların bildirilmesini saygı ile emirlerinize sunarım.”
‘SAKINCA GÖRÜLMEMİŞTİR’
Sıkıyönetim Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ali Fikret Atun’dan gelen 7 Mayıs 1982 tarihli ‘gizli’ ibareli notta ise şöyle deniyor:
“Gönderilen ODTÜ yurtlarına alınan öğrenci listesi incelenmiş ve öğrencilerin yurda alınmasında komutanlıkça bir sakınca görülmemiştir.”
(Ankara/EVRENSEL)

KAYDI SİLİNECEK!


Yine ‘gizli’ ibareli ODTÜ İç Yazışma belgelerinden biri ise Nâzım Hikmet kitabı bulunan bir öğrenciyle ilgili. 4. Yurt Müdürü Yılmaz Sert’in 7 Haziran 1982’de Yurtlar Müdürlüğü’ne gönderdiği belgede şu ifadeler yer alıyor:
“5.6.1982 gecesi, saat 22.25 sıralarında 4. Yurt, 603 noda kayıtlı öğrenci İlhan Özdiller, Jandarma Kuvvet Komutanlığı’nca A-1 kapısında servis otobüsünde yapılan kimlik kontrolü esnasında alınıp götürülmüş ve arkasından odasında dolapları bir uzman çavuş ve iki jandarma eri tarafından aranmıştır. Dolabından Nâzım Hikmet’e ait bir kitap bulunmuş ve alınmıştır. Öğrenci henüz yurda dönmemiştir. Gereğini emir ve müsaadelerinize saygılarımla arz ederim.” Belgenin altında ise asıl can alıcı bölüm yer alıyor: “Kaydı silinecek!..”
Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Çocuk tutukludan mektup: ‘Adalet istiyoruz’

SONRAKİ HABER

Ünsoy’da işçiler iş bıraktı patron ücretleri ödedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...