08 Mart 2010 00:00

Öğrenciler tahsilat memuru mu?

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’na göre okullardan kağıt parası, katkı payı istenmeyecekti.

Paylaş

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’na göre okullardan kağıt parası, katkı payı istenmeyecekti. Ama uygulamada bunlar tersine döndü. Bu okullardan biri de Bağcılar İnönü Mahallesi’nde bulunan İnönü İlköğretim Okulu. Okul aile birliği tarafından hazırlanan ve başında ‘İstanbul Valiliği’ yazan belgede, okul bakım ve onarımı, projeksiyon ve fotokopi makinelerinin bakımı ile personel giderleri için 20 lira katkı parası istendi. Bu belgeler, velilere öğrenci tarafından iletiliyor. Çocuklar vasıtasıyla para istenmesine tepki gösteren veliler, “Bizim çocuklarımız tahsilat memuru mu?” diyorlar. Birden fazla çocuğu okula gidenler ise artık istenen paraları veremediklerinden yakınarak, “Bundan çocuklarımız da etkileniyor” diyorlar.
FOTOKOPİLER İÇİN AYRI PARA
Okulda olası bir sorun yaşamamak için isimlerinin yazılmasını istemeyen bir veli, şunları söyledi: “İki çocuğum da ilköğretim okulunda okuyor. Zaten okullar açıldığından beri projeksiyon makinesi çalışmıyor. Biz fotokopileri dışarıdan parayla çektiriyoruz. Bir de bunun için bizden para topluyorlar.” Okulda aynı zamanda Seviye Belirleme Sınavı (SBS) için de 2 lira para toplandığını anlatan veli, bu parayı vermeyen öğrencilerin sınava giremediğini dile getirdi.
ÇOCUKLAR ÜZERİNDEN BASKI YAPIYORLAR
“Zaten okulda sürekli para toplanıyor. Ama genelde sözlü veya toplantılarda söyleniyordu. Şimdi yazılar yazarak evlere gönderiyorlar. Çoğu veli para vermediği için dağıtılan bu kağıdın üzerine öğrencilerin adını ve sınıfını yazıp eve gönderiyorlar. Öğrencilere ‘Mutlaka bu paraları vermeniz gerekir. Annenize babanıza söyleyin’ diyorlar. Böylece öğrenciler üzerinden aileleri baskı altına alıyorlar” diyen veli, para toplayabilmek için çocukların kullanıldığını dile getirdi. “20 lira az değil, bir pazar parası” diyen veli, şöyle devam etti: “Bir yılda sadece 20 TL vermiyoruz. Bir yıl boyunca okuldan sürekli para isteniyor. Mesela ücretli tiyatro gösterileri oluyor. Gitmek zorunlu değil ama çocuklar istiyor. Sanki çocuğumuzu özel okula verdik.”
ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR
Başka bir veli de tepkisini şöyle dile getirdi: “Dağıtılan kağıtta bir sürü gider yazılmış. Para toplanmasına rağmen saydıkları hiçbir gider karşılanmıyor. Okulda fotokopi makinesi var ama öğrenciler için kullandırmıyorlar. Kayıt yaparken bizlerden hem kayıt parası hem de iki top kağıt alıyorlar. Burası devlet okulu. Ama her gün okulda bir para sorunuyla karşılaşıyorum. Yok aidat parası, yok temizlik parası, tiyatro parası… Ben de bu paraları veremiyorum. Ama çocuklar etkileniyor.” (İstanbul/EVRENSEL)
Arife Onat - Erkan Seven
ÖNCEKİ HABER

DİSİPLİN CEZASI BİLE PARA EDİYOR

SONRAKİ HABER

Çocuk tutukludan mektup: ‘Adalet istiyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...