08 Mart 2010 00:00

DİSİPLİN CEZASI BİLE PARA EDİYOR

KAYSERİ Emek Gençliği’nin hazırladığı rapor, liselerden alınan ‘zorunlu bağışların’ geldiği durumu gözler önüne serdi.

Paylaş

KAYSERİ Emek Gençliği’nin hazırladığı rapor, liselerden alınan ‘zorunlu bağışların’ geldiği durumu gözler önüne serdi. Hangi lisede öğrencilerden ne kadar para istendiğinin listesinin sunulduğu raporda, bazı okulların disiplin cezalarını bile ‘nakite çevirmesi’ dikkat çekiyor.
Yaptığı basın toplantısıyla Kayseri’deki liselerin ‘bağış tarifesini’ açıklayan Kayseri Emek Gençliği, eğitimin ne kadar paralı hale getirildiğine dikkat çekti. Raporu açıklayan Emek Gençliği Kayseri İl Yöneticisi Barış Topci, toplanan paraların bağış statüsünde gösterilmesine rağmen, bu istenen paraları ödemeyen öğrencilerin baskı ve şiddetle karşı karşıya kaldığını söyledi.
ÖĞRENCİLER RENCİDE EDİLİYOR
“İşsizliğin arttığı şu dönemde annelerimiz ve babalarımız olan işçi emekçiler, aidat parası gibi ‘kırk kalem’ adı altında istenen paralar yüzünden zor duruma düşmekte, Milli Eğitim ekmeğimize bıçak vurmaktadır” diyen Topci, ‘bağış’ statüsünde geçen ücretleri vermeyen öğrencilerin ya karnelerinin ya diplomalarının verilmediğini, ya da arkadaşları arasında rencide edildiklerini vurguladı.
Bu uygulamaların takipçisi olacaklarını belirten Topci, “Bunlar öğrencilerin verdiği bilgiler. Hatta bir lisede parayı 10 TL eksik ödeyen öğrenci, okul müdürü tarafından ağız burun kırılacak şekilde dayağa tabi tutulmuştur” dedi.
‘TOPLUCA PARA VERMEYELİM’
İl Milli Eğitim müdürünü en kısa zamanda iddialara yanıt vermeye ve iddialar doğruysa gereğini yapmaya çağıran Topci, öğrencilere de “Parasız eğitim, sınavsız üniversite” talebi için mücadele çağrısı yaptı. Öğrencileri bu paraları topluca vermemeye çağıran Topci, parasız eğitimin bir hak olduğunu düşünen öğretmenlerin de ‘zorla para toplama’ işinin bir parçası olmaması gerektiğini söyledi.
PARASIZ EĞİTİM KAMPANYASI
Kayseri’de hafta içinde, meslek lisesi öğrencileri “Parasız eğitim, sınavsız üniversite” kampanyası çerçevesinde okul önünde eylem yapmıştı. Kampanya, liselerde de Milli Eğitim Bakanlığı’na göndermek üzere toplanan dilekçelerle devam ediyor. Kampanyaya katılan gençler, zorunlu bağışları vermezken, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da eğitime ayrılan bütçenin artırılmasını talep ediyor. (Kayseri/EVRENSEL)

İŞTE ‘BAĞIŞ’ TARİFESİ!

*M. Eminoğlu Lisesi: 40-40/80 TL aidat
*Arif Molu Lisesi: 30-30/60 TL aidat
*Kayseri Endüstri Meslek Lisesi: 15-15/30 TL aidat, 10 TL kravat parası
*Sümer Lisesi: 40 TL aidat
*Fevzi Çakmak Lisesi: 25-25/50 TL aidat
*Hakkı Altop Lisesi: 5 TL aidat
*Ahmet Eren Anadolu Lisesi: 50-50/100 TL aidat, 5 TL spor parası
*M. Akif Ersoy Lisesi: 40-40/80 TL aidat, 5 TL spor parası
*Kayseri Lisesi: 40-40/80 TL aidat, 5 TL spor parası
*İstikbal Lisesi: 20-20/40 TL aidat
*Talas Lisesi: 20-20/40 TL aidat
*Sema Yazar Lisesi: 50-50/100 TL aidat, ayrıca disiplin cezası alan öğrencilerden de cezaya karşılık zorunlu bağış alındığı iddia ediliyor.
*Turizm Meslek Lisesi: 20-20/40 aidat, 10 TL kravat, 70 TL staj dosyası parası, 20 TL temizlik parası
*Sosyal Bilimler Lisesi: 200-200/400 TL ‘zorunlu bağış’
Ümit Kartal
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’un köpekleri Tuzla’da mı toplanıyor?

SONRAKİ HABER

Öğrenciler tahsilat memuru mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...