08 Mart 2010 00:00

Irak’ta kanlı seçim

2003’teki ABD işgalinden bu yana genel seçimler için ilk kez sandık başına giden Irak’ta oy verme merkezlerinden patlama sesleri duyuluyor.

Paylaş

2003’teki ABD işgalinden bu yana genel seçimler için ilk kez sandık başına giden Irak’ta oy verme merkezlerinden patlama sesleri duyuluyor.
Seçim merkezlerinin 3 güvenlik kuşağıyla korunduğu Irak’ta, başkent Bağdat’ta önce bir apartmanda, ardından bir başka binada patlamalar meydana geldi.
İlk belirlemelere göre en az 24 kişi yaşamını yitirirken, onlarca kişi yaralandı.
Yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan seçimlerde, 19 milyon Iraklı seçmen, 51 bin seçim merkezinde oy kullanacak. Oy verme işlemi dün akşam saat 17.00’ye kadar sürdü. Gazetemiz yayına girdiği saatlerde henüz oyların sayımına geçilmemişti.
Irak’ta ilk oylama, geçtiğimiz perşembe günü güvenlik görevlileri, tutuklular ve hastaların oy kullanmasıyla başlamıştı. Ülke dışında yaşayan Iraklılar, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu toplam 16 ülkede, kendileri için oluşturulan seçim merkezlerinde geçtiğimiz gün oy kullanmaya başlamıştı.
İLK OY TALABANİ’DEN
Ülkede genel seçimler için oy kullanma işlemi, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Süleymaniye şehrindeki bir seçim merkezinde dün TSİ 06.00’da oy kullanmasıyla başladı.
Süleymaniye’de oyunu kullanan Talabani, seçimlerin demokratik tecrübe açısından çok önemli olduğunu belirterek, tüm Iraklıların bu seçimlerde oy kullanmasını temenni ettiğini ve Iraklılar açısından bu seçimlerin çok önemli olduğunu söyledi.
Irak parlamentosundaki 325 sandalye için toplam 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 partiye mensup 6 bin 200 aday yarışıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

YEDİ İKLİM DÖRT BUCAK

SONRAKİ HABER

100 yıl önceki sorunlar, yeni talepler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...