09 Mart 2010 00:00

GÜNCEL

AKP Hükümeti seçim usulleri ile ilgili bir paketi TBMM’ye sunmaya hazırlandığını açıkladı.

Paylaş

AKP Hükümeti seçim usulleri ile ilgili bir paketi TBMM’ye sunmaya hazırlandığını açıkladı. Değişikliklerde Kürtçe propaganda serbestliği, seçim propagandasının akşam saatlerinde de yapılabilmesi gibi olumlu öneriler var ama hepsi bu kadar.
AKP de adil olmayan bir seçimle seçmenin oylarını gasp politikasını sürdürmeye kararlı görünüyor.
Yüzde 10 barajını AKP’nin kaldırma niyeti yok. Türkiye milletvekilliği diye bir icat getirmeye çalışıyorlar. Yüz milletvekili Türkiye milletvekili olacakmış, her parti aldığı oy oranında bu yüz milletvekilliğini paylaşacakmış. Adama sormazlar mı, “yüz tanesi Türkiye milletvekili ise geriye kalan dört yüz ellisi Patagonya milletvekili mi?” diye.
Burjuva partileri seçim usullerini kendilerine yarayacak ya da bazı partilere yaramayacak şekilde düzenlemekten vazgeçmiyorlar. Partilere para yardımını dahi bir zamanlar MHP’ye para verebilmek için özel olarak değiştirmişlerdi.
Gerçi bazen koydukları barajın altında da kaldılar ama akıllanmadılar.
Diğer şeylerin yanı sıra (yani burjuva partilerin olanakları ile emekçilerin partilerinin olanakları arasındaki eşitsizlikler), şekli olarak dahi en asgari düzeyde adil seçim koşulları ya da seçim koşullarında eşitlik için AKP’nin ve TBMM’ndeki diğer partileri aşağıdaki değişiklikleri acil olarak gerçekleştirmesi gerekir.
uSeçim barajı tamamen kaldırılmalıdır.
uSeçime katılan siyasi partilere seçim yardımı ya eşit yapılmalı ya da bu yardım tamamıyla kaldırılmalıdır.
uTV, radyo ve gazetelerde (Özel TV ve radyolar dahil) bütün partiler eşit seçim olanaklarına sahip olmalıdır.
uMiting ve gösteri haklarından bütün partiler eşit yararlanmalıdır.
Tabii, partiler için talep ettiklerimiz bağımsız adaylar için de geçerlidir.
Seçim usullerinde yukarıdaki düzenlemeler yapılmadan adil bir seçimden söz etmek mümkün olmayacaktır. AKP’nin 2002 seçimlerinde yüzde 34 oyla TBMM’deki milletvekili sayısının yüzde 66’sını alması gibi garip durumlar ortaya çıkacaktır. Ya da yine 2002 seçimlerindeki gibi seçmenin yüzde 46’sının oyu Meclis dışına itilmiş olacak, seçmenin yüzde 54’nün oyunun yüzde 34’ünü alan parti Meclis’in üçte ikisine sahip olacaktır. Buna da “millet iradesi” denecektir.
AKP’nin ne kadar demokrat olduğu üzerine güzellemeler yazan ve bütün solcuları, ilericileri, demokratları AKP’yi desteklemeye çağıran liberaller ve liberal solcuların da AKP’nin seçim adaletsizliğini devam ettirme ısrarı konusunda söyleyeceklerini de merak ediyoruz doğrusu.
Elazığ’da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor bütün Elazığ halkına geçmiş olsun diyorum.
KAMİL TEKİN SÜREK
ÖNCEKİ HABER

Patronlar soyuyor hükümet gözyumuyor

SONRAKİ HABER

F tipi cezaevlerinde tecrit son bulacak mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...