09 Mart 2010 00:00

Sağlıksızlık ve güvencesizlik dayatılıyor

ANKARA Tabip Odası (ATO) “İşyeri Hekimliği Alanında Son Gelişmeler” başlıklı panel düzenlendi. Buna göre son 20 yıl içinde iki temel gelişme iş güvencesi ve işçi sağlığını ortadan kaldırdı.

Paylaş

ANKARA Tabip Odası (ATO) “İşyeri Hekimliği Alanında Son Gelişmeler” başlıklı panel düzenlendi. Buna göre son 20 yıl içinde iki temel gelişme iş güvencesi ve işçi sağlığını ortadan kaldırdı. Bunların birincisi özelleştirme, ikincisi de meslek hastanelerinin kapatılma noktasına getirilmesi.
Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen panelde konuşan TTB İşçi Sağlığı Bilim Eğitim Kurulu Üyesi Dr. Nazif Yeşilleten, meslek hastalıkları hastanelerinin son 20 yıl içinde işlevsiz hale getirilerek kapatıldığını dile getirdi.
‘YENİDEN AÇILMALI’
Yeşilleten, meslek hastalıklarını teşhis etmenin zor olduğuna, o nedenle özel laboratuvar tetkikleri yapılması gerektiğine işaret ederek, “Sanayi yoğun bölgelerde acil ihtiyaç duyulmasına rağmen gerekli destek verilmedi ve SSK’ya bağlı bu hastaneler kapatıldı. Bugün yalnızca üç tane meslek hastalıkları hastanemiz var” diye konuştu. Kendisi de İstanbul Meslek Hastanesi’nde başhekimlik görevi yaptığını hatırlatan Yeşilleten, hastanenin kademeli olarak işlevsizleştirildiği ve hizmet hastanesine dönüştürüldüğünü bildirdi. Yeşilleten, “Artık hastaneler meslek hastalığını tıbbi teşhis de yapamamakta. Bu uygulamalara son verilmeli ve sanayi yoğun bölgelerde SGK’ya ait hastanelerin bir kısmı meslek hastanelerine dönüştürülmeli” dedi.
ÖZELLEŞTİRME!
Çalışma ve Toplum Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Avukat Murat Özeri ise, özelleştirmelerin, çalışanların haklarını hep geriye götürdüğünü, işsizlik ve güvencesizliğin özelleştirmelerle yoğunlaştığını söyledi. “Şimdi kamuda örgütlü işçi oranı yüzde 6, özelde ise yüzde 3. İşte özelleştirmenin faydası bu” diyen Özveri, SEKA ve TEKEL işçilerini örnek vererek bu mücadeleleri zamanında birleştirmeyen sendikacıların suçlu olduğunu söyledi.
Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlker Ertem da “İşi yapanların değil, işin sağlığı önemseniyor artık” dedi. Ertem, madenlerde ve tersanelerde yoğun işçi ölümleri yaşandığını, bu nedenle mühendis, tabip, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşan kurullar oluşturulduğunu bildirdi. Ertem, “Ama hiçbir zaman bizim önerilerimiz geçerli sayılmıyor, işverenin istediği oluyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Şiar Can Şener
ÖNCEKİ HABER

TEKEL-ÖĞRENCİ BULUŞMASI

SONRAKİ HABER

Tütün işçileri her yıl daha az çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...