09 Mart 2010 00:00

AKP SUSACAK KADINLAR KONUŞACAK

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, ülke genelinde yapılan etkinlik ve eylemlerle sürüyor.

Paylaş

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, ülke genelinde yapılan etkinlik ve eylemlerle sürüyor. Sorunların ve çözüm yollarının dile getirildiği etkinliklerde, kadınların birleşerek mücadele etmesinin önemine vurgu yapıldı.
MERSİN
Alevi Kültür Dernekleri Mersin Kadın Kolları’nda bir etkinlik düzenledi. Mersin Cemevi’nde yapılan etkinliğe yoğun katılım oldu. Şiir dinletisiyle başlayan etkinlikte kadınlara karanfil dağıtıldı. Etkinlik kapsamında Türkiye’de Kadın Hakları konulu bir de panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Av. Fatma Demircioğlu ve Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Gül Yılgör katıldı.
Panelde yapılan sunumlarda, kadının toplumsal yaşamdaki konumu, sorunları ve çözümleri ele alındı.
KİLİS
8 Mart nedeniyle Kilis’te KESK binası önünde basın açıklaması yapıldı. İşyerlerinde çeşitli etkinliklerle 8 Mart’ı kutlayan KESK’lilerin eylemine, Emekli-Sen, Kilis Özürlüler Derneği, BDP ve CHP de destek verdi.
TAYYİP’E GÖRE HAVA HOŞ
Aydın’ın Didim ilçesinde, 8 Mart Kadın Platformu üyeleri, çocuklarıyla birlikte seslerini duyurmak için meydanlara indi. Didim Belediyesi önünden başlatılan yürüyüşe eşleri ve çocuklarıyla katılan kadınlar, ‘Kadınız yaşamın yarısıyız’, ‘Tencere boş, tava boş, Tayyip’e göre hava hoş’ sloganlarıyla Merkez Camii önüne kadar yürüdüler. Platform adına Zehra Başkaya basın açıklamasını okudu.
Başkaya açıklamasında, “Şimdi AKP susacak kadınlar konuşacak” dedi. Başkaya, yaşanan ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğini belirterek, “Biz kadınlar, emeğimizin yok sayılmasına, sömürülmeye, yoksullaştırılmaya; cinsel, fiziksel, duygusal, psikolojik, ekonomik, her türlü erkek egemen şiddete hayır diyoruz. Biz kadınlar; adalet, barış, özgürlük istiyoruz. Kurtuluşumuz kendi ellerimizde, birlikte güçlüyüz. Kararlıyız, ısrarlıyız” diyerek açıklamasını tamamladı.
HAKLAR FİİLEN ORTADAN KALDIRILIYOR
Kayseri’de 8 Mart kutlamaları kapsamında bir araya gelen kurumlar, postane önünde basın açıklaması yaptıktan sonra, İnşaat Mühendisleri Odası’nda etkinlik düzenlediler. Postane önündeki açıklamada konuşan SES Şube Yöneticisi Figen Kara, kadınların yaşadığı sorunların sadece 1 günlük mücadele ile çözülemeyeceğini ifade etti.
İMO’da yapılan ve yaklaşık 100 kişinin izlediği etkinlikte konuşan Emek Partisi İl Yöneticisi Av. Eylem Sarıoğlu ise kadınların var olan haklarının da yetkililerce fiilen ortadan kaldırıldığını ifade etti. Etkinliğe SES, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Alevi Kültür Merkezi ve Emek Partisi katıldı.
ÇÖZÜM YOLUNU TEKEL İŞÇİSİ GÖSTERDİ
Sivas’ta KESK Şubeler Platformu’nun düzenlediği etkinlik, AKM’de yapıldı. Etkinlikte ‘8 Mart ve Kadın Mücadelesi’ başlıklı bir sunum yapan Avukat İlke Işık Sağdıç, özellikle iş yaşamında kadınların karşılaştığı sorunları dile getirdi.
Sağlık emekçisi kadınların oluşturduğu koronun dinletisinin ardından, kamu emekçilerinden oluşan tiyatro grubu, Gülsüm Cengiz’in yazdığı “İğne Dikmez Makas Kesmez Ellerimiz Olmasa” adlı oyunu sergiledi.
EMEP, ÖDP, Halkevleri, TKP, Hacı Bektaşi Veli Anadolu kültür Vakfı, Alevi Kültür Derneği ve İlbeyliler Derneği’nin desteklediği 8 Mart etkinliğine yaklaşık 500 kişi katıldı.
OVACIK
Dersim’in Ovacık ilçesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle yürüyüş yapıldı. Demokrasi Platformu’nun düzenlediği yürüyüş yıllar sonra ilk kez yapılan bir yürüyüş oldu.
DERİNCE DEĞİŞECEK
Emek Partili kadınların Kocaeli Derince Yenikent Mahallesi’nde gerçekleştirdikleri Emekçi Kadınlar Şöleni’nde, “Kadınlar el ele verecek Derince değişecek” sloganı öne çıktı. Halaylarla başlayan etkinlik, şiir dinletisiyle devam etti. Kadınların yoğun olarak katıldığı etkinlikte konuşan Emek Partisi İl Yöneticisi Meltem Akyol, kadınların yaşadığı sorunlara değinerek, “Namus cinayetlerine kurban edilen biz kadınlar; açlıkla, yoksullukla boğuşan biz kadınlar; tacize, tecavüze uğrayan yine biz kadınlar oluyoruz” şeklinde konuştu. Etkinlik, Yenikent Emekçi Kadınlar Korosu’nun müzik dinletisiyle devam etti.
ELAZIĞ’DA İLGİ BÜYÜK
Emek Partisi Elazığ İl Örgütü, Beyazevler Mahallesi’nde etkinlik düzenledi. Büyük bir çadırda düzenlenen etkinliğe, mahalleli kadınların ilgisi de büyük oldu. Sinevizyon gösteriminin ardından Kader Dokur ve Nurşen Yeter’in konuşmalarıyla devam eden etkinlik, müzik dinletisiyle son buldu.
SAPANCA
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Sapanca’da da coşkuyla kutlandı. Sapanca Emek Partisi’nin organizasyonu ile yapılan kutlamada, 8 Mart’a ilişkin konuşmalar yapıldı. Emekli Öğretmen Filiz Ayhan’ın kadını tüm yönleriyle anlatan ‘Kadınım Ben’ şiirinin sunumu, 8 Mart ve TEKEL direnişini anlatan CD gösterimi ve saz dinletisi, etkinliğe ayrı bir renk kattı.
ZİLE
Tokat’ın Zile ilçesinde Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen etkinliğe, Zile, Yalınyazı ve Güzelbeyli belediye başkanları da katıldı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı etkinlikte, konuşmalar, müzik ve şiir dinletileri yapıldı.
YILIN EMEKÇİ ANNESİ
Sinop Gerze’de, Gerze Kent Konseyi Kadınlar Meclisi tarafından etkinlik yapıldı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı toplantının sunumunu Gamze Şahin yaptı. Çeşitli kadın dernek başkanlarının konuşmalar yaptığı ve şiir dinletilerinin sunulduğu etkinlikte, Gerze Kent Konseyi tarafından yılın emekçi kadını seçilen Melek Köksal’a, hediyesini Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı sundu. Etkinlik sonunda kadınlara pilav ve tatlı ikram edildi.
EVDEKİ TENCERE KİMİN UMURUNDA!
İstanbul’un Maltepe ilçesine bağlı Gülsuyu Mahallesi’nde 1 haftadır 8 Mart çalışmaları yapan kadınlar, Özgürlük Meydanı’nda etkinlik düzenlediler. Müzik dinletisiyle başlayan etkinlikte kadınlar, resim sergisi de açtılar. Etkinliğin yapıldığı sokağa asılan “Evdeki tencere kimin umurunda, bütün yük bizim omzumuzda!” pankartı ilgi çekerken, etkinliğin açılış konuşmasını yapan Erengül Arslan Aydın, kadınların 8 Mart’ı ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk ve savaşların olduğu bir dönemde karşıladıklarını ifade etti. Etkinlik, çekilen halaylarla sona erdi.
SANCAKTEPE
İstanbul Sancaktepe’de Kızıldere Köy Derneği’nde bir araya gelen kadınlar, 8 Mart’ı kutladılar. Burada konuşan Dernek Yöneticisi Zehra Durmuş, kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin de devam ettiğine dikkat çekti. Daha sonra söz alan kadınlar da evde ve işyerlerinde yaşadıkları sorunları dile getirdiler. Etkinliğin ardından bir komisyon kuran kadınlar, yaşadıkları sorunlara karşı ortak mücadele edeceklerini belirttiler.
KARTAL
Kartal’da da aralarında EMEP, EKD, SKM, Halkevleri, Eğitim-Sen, BDP ve ESP’nin bulunduğu Kartal Kadın Platformu 8 Mart’ı kutladı. Bankalar Caddesi’nden Kartal meydanına ‘Kimsenin namusu olmayacağız’, ‘Jin Jiyan Azadi’, ‘Kadınlar işe çocuklar kreşe’ sloganlarıyla yürüyen kadınlar burada açılan fotoğraf sergisini ziyaret ettiler.
Kartal Cemevi konferans salonunda ise Emek Partisi Kadın Kolları, Kartal Kadın Konseyi ve Kartal Cemevi kadın kollarının ortaklaşa düzenlediği etkinliğe yoğun katılım oldu. Şair-Yazar Sennur Sezer, Yard. Doç. Nuray Özgüneş ve Eğitim-Sen 5. Nolu Şube kadın sekreteri Feray Aytekin Aydoğan’ın da katıldığı etkinlikte sanatçı Gönül Kahraman ve Hakkı Şimşek türküler söyledi.
SUSURLUK’TA KENT KONSEYİ KUTLADI
Susurluk’ta kısa bir önce oluşturulan Susurluk Kent Konseyi’nin Belediye Düğün Salonu’nda düzenlediği 8 Mart etkinliğine 800 kadın katıldı. Susurluklu amatör gençlerin müzik dinletisi ve Kafkas halk dansları gösterisi yaptığı etkinlikte, kadınlar oyunları ve halaylarıyla 8 Mart coşkusunu yaşadılar. Etkinliğin ardından bir değerlendirme yapan Kadın Meclisi, eksikliklerini tespit ederek gelecek yıl daha güçlü bir etkinlik yapma kararı aldı. (HABER MERKEZİ
ÖNCEKİ HABER

Menemen’de yürüyüş ve etkinlik yapıldı

SONRAKİ HABER

KADIN iŞÇiLERi DUŞUNEN YOK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...