09 Mart 2010 00:00

Çiğli’de patronlar krize sarıldı

ÇİĞLİ Atatürk Organize Sanayi Sitesi’nde patronlar sıkı sıkıya sarıldıkları kriz gerekçesini, işçiler karşısında kullanarak her geçen gün daha ucuza daha fazla çalışmayı dayatıyor.

Paylaş

ÇİĞLİ Atatürk Organize Sanayi Sitesi’nde patronlar sıkı sıkıya sarıldıkları kriz gerekçesini, işçiler karşısında kullanarak her geçen gün daha ucuza daha fazla çalışmayı dayatıyor. Başbakan’ın 4-c yi kabul etmeyen TEKEL işçilerini işsizlikle tehdit etmesi gibi Çiğli Organize patronları, ücretlerini, mesai paralarını, dönem zamlarını vermedikleri işçileri, işsizlikle tehdit ediyor. İşçilere işleri olduğu için şükretmeyi öğütlüyorlar. İşçilerde ise tepki giderek artıyor.
Çiğli Organize’deki en köklü tekstil fabrikası olarak bilinen ROTEKS tekstil işçilerine 1.5 yıldır kriz gerekçesi ile zam verilmeyip fedakarlık istenirken, gecikmiş ücret zamları yüzde 7 olarak açıklandı. Yaşanan huzursuzluk nedeniyle haftalık üretim önceki haftalara göre neredeyse yarıya indi.
İzmir Dişli ve Senkromeç fabrikasında işçiler sürekli fazla mesaiye zorlanıyor ancak 1 yılı geçkindir fazla mesai ücretleri ödenmiyor. Her işçinin 3-4 bin lira alacağının biriktiği fabrikada, müdürlerin sürekli ‘Krizde firmamızın işleri var şükretmelisiniz’ demesine tepkili olan işçiler kendi aralarındaki sohbetlerde, “Şükür işimiz var ama açız” diyorlar.
GIMAS fabrikasında ise işçilerle toplantı yapan işveren, diğer patronlar gibi uzun uzun işçilere krizin işlerini ve kârlarını nasıl olumsuz etkilediğini anlattıktan sonra nihayet ağzındaki baklayı çıkarıp geçen ay maaşlara yapılması gereken zammı veremeyeceğini açıkladı. Sık sık iş kazalarının yaşandığı makine üretimi yapılan işyerinde geçmişte sendikalaşma nedeniyle işyerinin her bölümünü ayrı bir taşeron firma adı ile çalıştıran patronun zammı vermemesinin kriz nedenine bağlamasını da işçiler samimi bulmadıklarını söylüyor.
Patronun sendikalaşma döneminde de görüldüğü gibi zaten işçilere hiçbir zaman hiçbir hak vermek istemediğini belirttiler.
İŞÇİ ALIYOR ÜCRET ÖDEMİYOR
Türk Metal sendikasının örgütlü olduğu Cevher Döküm fabrikasında ise kapsam dışı personele sıfır zam verilmesi, taşeron olarak işe alınıp bir süre sonra kadroya alınacağı söylenen işçilerin kadroya alınmak bir yana büyük çoğunluğunun işten atılması gibi gelişmeler yaşanıyor. Kalan işçilerin taşeron olarak çalıştırılması ve sendika üyesi işçilerin fazla mesai alacaklarının ödenmemesi karşısında sendikanın sessiz kalması, sözleşme zammının alınıp alınamayacağı konusunda tereddüt oluşturuyor.
İneli Plastik fabrikasında ise bir buçuk yıldır işçilere tam ücret ödenmiyor. 1 aylık çalışmaları karşılığında işçilere ayda 200 lira veriliyor. İşçilerin ücretlerinin ödenemediği fabrikada bir yandan da iş ilanı ile sürekli işçi alınıyor. Aylarca işsiz kalmış iş başvurusu yapan işçilere ise ücret ödemelerinin birkaç ay aksayabileceği ama bu durumun ilerde düzeleceği söyleniyor. Ancak 1.5 yıldır o birkaç ay geçmiyor işçiler ise işçisinin ücretini ödeyemeyen bir işyerinin sürekli iş ilanı vermesi ve neredeyse kapısından geçen herkesi işe almasının ücretlerin ödenmesindeki aksamanın uzun süreceğini gösterdiğini düşünüyorlar.
(İzmir/EVRENSEL)

MESLEK EDİNDİRME KURSLARI
Bütün fabrikalarda kriz gerekçesi ile benzer uygulamaları rutin hale getiren patronlar, şimdi de işçileri eğitim adı altında bir kez daha sömürme peşinde.
Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (ASAD), Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarda çalışanları kendi alanlarında eğitecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın geçtiğimiz ay yayınladığı tebliğe uygun olarak, 50 branşta verilecek meslek edindirme kurslarının bitiminde katılımcılara sertifika verilecek. ASAD, Çiğli Halk Eğitim Merkezi, İŞKUR ve Çiğli Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’yla ortaklaşa düzenlenecek kursların teorik dersleri ASAD binasında, uygulamalı eğitimler ise Bölge’deki firmalarda verilecek.
Kurslara ilk etapta 400’e yakın başvuru olduğunu belirten, ASAD Başkanı Bayram Talay, “Bakanlık geçtiğimiz aylarda ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin mesleki eğitim ve sertifika alması zorunluluğu tebliğini yayınlamıştı. Bu doğrultuda Sanayi Bölgesi’nde fabrikalarda görev alan işçilere yönelik bu eğitimleri düzenliyoruz. Ücretsiz olarak dernek bünyemizde ve fabrikalarda verilecek kurslarımıza isteyen herkes katılabilir” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Bakan Eker: Et fiyatları düşüşte

SONRAKİ HABER

Sinter davası uzatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...