09 Mart 2010 00:00

AB, kendi IMF’sini kuruyor

Yunanistan’ın ağırlaşan borç sorunu nedeniyle Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Avro Bölgesi’ne müdahil olmasını ...

Paylaş

Yunanistan’ın ağırlaşan borç sorunu nedeniyle Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Avro Bölgesi’ne müdahil olmasını istemeyen Avrupa Birliği, kendi IMF’sini kurmayı gündemine aldı.
AB Komisyonu’nun ekonomi ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Financial Times Deutschland gazetesine yaptığı açıklamada, “AB Komisyonu Avro Bölgesi üyelerini desteklemek için bunun (IMF) gibi bir Avrupalı enstrüman önermeye hazır” dedi. Avrupalı IMF’den yardımın “sıkı koşullara” bağlanacağını vurgulayan Rehn, bu kurumun oluşturulması için Almanya, Fransa ve diğer AB üyeleriyle yakından çalıştıklarını ifade etti.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ise amaçlarının IMF ile rekabet değil Avro Bölgesi’nde iç istikrarı sağlamak olduğunu belirterek bunun için kuracakları birimin IMF’nin deneyimine ve yetkisine sahip olması gerektiğini söyledi.
Welt am Sonntag gazetesine konuşan Schauble, “Yunanistan krizinin sonuçlarını sakince tartışıp Avrupa Para Fonu’nun yaratılması dahil hiçbir unsuru göz ardı etmemeliyiz” diye konuştu. Schauble, bu konuyla ilgili önerilerini kısa sürede diğer AB üyelerine sunacaklarını belirtti.
Geçen hafta Brüksel’i ziyaret eden İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da Avrupa Para Fonu kurulması fikrini destek vererek, “Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa kurumları herhangi bir Avro Bölgesi ülkesinde beklenmedik ve ciddi bir krizle mücadelede ortak alet çantamızda bir şeylerin eksik olduğunun farkındalar” demişti.
AB, borç krizi içindeki Yunanistan’ın IMF’ye teslim edilmesi halinde ortak para avronun güvenilirliğinin ağır bir darbe almasından çekiniyor.

(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İzlanda halkı krizin faturasını reddetti

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa