09 Mart 2010 00:00

İzlanda halkı krizin faturasını reddetti

EKONOMİK krizden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İzlanda, İngiltere ve Hollanda’ya olan yaklaşık 4 milyar avroluk borcu ödemeyecek.

Paylaş

EKONOMİK krizden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İzlanda, İngiltere ve Hollanda’ya olan yaklaşık 4 milyar avroluk borcu ödemeyecek. Konuyla ilgili pazar günü yapılan referandumda, halkın yüzde 93.1’i internet bankası Icesave’ın batmasından ötürü ortaya çıkan borcun ödenmemesini istedi. Referanduma katılım oranı ise yüzde 54 olarak gerçekleşti.
İzlanda, Hollanda ve İngiltere hükümetleri arasında daha önce imzalanan anlaşmada, yaklaşık 4 milyar avronun ödenmesi yer alıyordu.
HOLLANDA VE İNGİLTERE’YE GERİ ÖDEME YOK
Hollanda ve İngiltere vatandaşları, yüksek faiz nedeniyle tasarruflarını internet üzerinden Icesave Bank’a yatırmıştı. Ekonomik krizin ortaya çıkmasından sonra bu banka iflas etmişti. Hollanda ve İngiltere hükümetleri, vatandaşlarının uğradığı zararı karşılamış ve parayı İzlanda’dan almak için girişim başlatmıştı.
İzlanda’nın yıllık bütçesinin üçte birine denk gelen her iki ülkeye ödenmesi öngörülen miktar, halk arasında geniş tepki toplamıştı. Ödeme ile birlikte krizin faturasının halka kesilmesi için hükümet tarafından değişik girişimler başlatılmıştı.
Buna karşı çıkan vatandaş inisiyatifleri ise imza kampanyası başlatarak, Icasave Bank’ın batması nedeniyle oluşan açığın, Hollanda ve İngiltere’ye ödenmemesini talep etti ve bu, 320 bin nüfusu olan ada ülkesinde geniş destek gördü.
Nitekim, pazar günkü oylamada yüzde 93.1 gibi büyük bir oranla söz konusu paranın ödenmemesine karar verildi.
HÜKÜMETİ KORKU SARDI
AB üyesi olmak için girişimler başlatan İzlanda hükümeti, bu kararın süreci olumsuz etkileyeceğini ileri sürerek, sonuçtan pek hoşnut olmadığını seçim akşamı açıkladı.
Başbakan Johanna Sigurdardóttir, referandum sonucunun, IMF’nin dış borçları ödemek için daha önce söz verdiği 4.6 milyar dolarlık krediyi tehlikeye sokabileceğini ifade etti. Ayrıca, Hollanda ve İngiltere’nin AB üyeliği konusunda engeller çıkarabileceğini ileri sürdü.
‘FATURAYI ÖDEMEDİK’
İmza kampanyası açarak konuyu referanduma götüren ve büyük bir başarı elde eden inisiyatifler, ülke içinde halkın verdiği vergilerin kriz nedeniyle iflas eden bir banka yüzünden yurtdışına aktarılmasının kabul edilemeyeceğini dile getirerek, sonucun ülkenin geleceği açısından önemli olduğunu belirttiler.
İzlanda’da ekonomik krizin derinleştiği günlerde binlerce kişi, hükümet binasının etrafını sararak günlerce süren gösteriler düzenlemişti.
1944’te bağımsız bir ülke olarak kurulan İzlanda tarihinde, böylece ilk referandum, ekonomik kriz nedeniyle oluşan dış borçtan dolayı yapılmış oldu.
(Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yahudi yerleşimleri durmuyor

SONRAKİ HABER

AB, kendi IMF’sini kuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...