09 Mart 2010 00:00

Yahudi yerleşimleri durmuyor

İSRAİL ile Filistinliler arasında ABD’nin arabuluculuğunda dolaylı barış görüşmelerine başlanmasının planlandığı sırada...

Paylaş

İSRAİL ile Filistinliler arasında ABD’nin arabuluculuğunda dolaylı barış görüşmelerine başlanmasının planlandığı sırada, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Batı Şeria’daki bir Yahudi yerleşim biriminde 112 konutun daha yapımına onay verdi. İsrail ordu radyosu, Barak’ın, aşırı dinci Yahudilerin yaşadığı Beytar İllit’de yapımı öngörülen konutlardan 112’sine daha onay verdiğini duyurdu.
Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, “(Ehud) Olmert hükümeti döneminde onaylanan bir plan söz konusudur. Projenin ilk aşaması, yerleşimlerde inşaat yasağı başlamadan başlatılmıştır. Bölgede güvenlik ve altyapı sorunları bulunması bakımından inşaatın devamı onaylanmıştır” ifadelerine yer verdi.
İsrail hükümeti, geçen yıl kasım ayı sonunda Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde inşaatların 10 ay süreyle durdurulması kararı almış, buna rağmen yeni bazı inşaatlara onay verilmiş, bazı yerleşimlerde ise inşaatların durdurulması kararına uyan olmamıştı.
GÖRÜŞMELER BAŞLADI
Barak’ın yeni inşaatlara onayı, ABD’nin önerileri doğrultusunda, geçen hafta Arap Birliği dışişleri bakanlarının İsrail ile Filistinliler arasında barış görüşmelerinin dolaylı bir şekilde başlatılması kararı ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün de buna destek vermesinin ardından geldi.
ABD yönetiminin Ortadoğu temsilcisi George Mitchell, aynı amaçla bölgede bulunuyor. ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden de hem İsrail’e, hem de Filistin topraklarına ziyarette bulunacak. Biden, öğleden sonra İsrail’de olacak.
İsrail’deki Şimdi Barış adlı insan hakları örgütü, kararı kınadı. Örgütün genel sekreteri Yariv Oppenheimer, “Hükümetin iki devletli çözümü uzaklaştırdığını anlaması gerekir” açıklamasında bulundu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

NİJERYA’DA ETNİK ÇATIŞMA

SONRAKİ HABER

İzlanda halkı krizin faturasını reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...