09 Mart 2010 00:00

Bomba Avatar’ı vurdu

Sürprizsiz Oscar töreni, ilk kez bir kadın yönetmenin en iyi yönetmen Oscar’ı almasıyla tarihe geçti.

Paylaş

Sürprizsiz Oscar töreni, ilk kez bir kadın yönetmenin en iyi yönetmen Oscar’ı almasıyla tarihe geçti. Yılın favori filmi Avatar’ın bombasını ise, ödüllere damgasını vuran bomba timi hikayesi Ölümcül Tuzak patlattı.
Amerikan film akademisi tarafından verilen dünyaca ünlü sinema ödülü Oscarlar, Türkiye saatiyle dün sabaha karşı sahiplerini buldu. 82. Oscar ödülleri töreninin, daha başlamadan iki ilke ev sahipliği yapacağı biliniyordu. Birincisi, ödül konuşmalarının kısaltılması, ikinci yenilik ise en iyi film dalında aday film sayısının 10’a çıkarılmasıydı.
AVATAR HEZİMETE UĞRADI
Geceye damgasını vuran film, Irak’taki Amerikalı askerlerin hikayesini anlatan Ölümcül Tuzak (The Hurt Locker) oldu. Ödüllerin diğer favorisi olarak gösterilen Avatar ise üç ödülde kaldı ve büyük ödüllerin hiçbirini alamadı.
En İyi Film ödülünü Kathryn Bigelow’un yönettiği Ölümcül Tuzak kazanırken, Bigelow En İyi Yönetmen ödülünü de kazanarak Oscar tarihinde bu ödülü kazanan ilk kadın yönetmen oldu. Ölümcül Tuzak toplam 6 dalda Oscar kazanırken, gecenin favorileri arasında gösterilen Avatar ise sadece Görüntü Yönetmeni, Sanat Yönetmeni ve Görsel Efekt dallarında ödüle ulaştı.
OYUNCULARDA SÜRPRİZ YOK
Oyuncu ödüllerinde de favori gösterilen isimler Oscar’ı kazandı. En İyi Erkek Oyuncu dalında ödüle ulaşan isim Usta Aktör Jeff Bridges olurken, En İyi Kadın Oyuncu dalında da The Blind Side ile Sandra Bullock altın heykelciği kucaklayan isim oldu.
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorilerinde de bir sürpriz yaşanmadı. Bu kategorilerde ödülü beklendiği gibi Soysuzlar Çetesi ile Christoph Waltz ve Precious ile Mo’Nique kazandı.
ÖDÜLÜ ASKERLERE ADADILAR
Törenden bazı notlar şunlar:
* En iyi belgesel ödülünü, denizlerdeki doğal hayatı konu alan The Cove aldı. Film ekibinden biri, ödül almaya çıktığında elindeki pankartı açarak cep telefonu mesajıyla yunuslara yardım istedi. Törenin rejisi hemen seyirci görüntülerine yer verip bunun televizyon başındaki izleyiciye ulaşmasını engelledi.
* Ölümcül Tuzak ile en iyi orijinal senaryo ödülünü alan Mark Boal ve en iyi yönetmen ödülünü alan Kathryn Bigelow ödülü Irak’ta, Afganistan’da ve dünyanın başka yerlerindeki Amerikan askerlerine adadı. En iyi film ödülü alındığında Bigelow, ödülün adandığı kesimi genişletip bütün üniformalıları hatırlattı. Irak’ta daha o gün seçim kavgaları nedeniyle öldürülen Iraklıları kimse hatırlamadı.
* Oscar Ödül Töreni her yıl olduğu ‘Kırmızı Halı’ ile başladı. Törenin sunuculuğunu iki ünlü aktör Steve Martin ile Alec Baldwin üstlendi.
* Gecede 2009 yılında hayatını kaybeden Karl Malden, Jennifer Jones, Patrick Swayze, Brittany Murphy, Ron Silver gibi sinemacılar James Taylor’un müziği eşliğinde özel bir bölümle anıldı. Onur ödülleri ise daha önce açıklandığı gibi Roger Corman, Gordon Wellis, Lauren Bacall ve John Calley’e verildi. Bütün salon, Corman ve Bacall anons edildiğinde ayağa kalkıp alkışladı.
* Sunucular’ın George Clooney ile sert bakışmaları da gecenin ilginç anlarından biriydi.
* Törende korku ve gerilim sinemasının en önemli örneklerinin yer aldığı bir video gösterildi. Gecenin en komik anlarından biri de Steve Martin ile Alec Baldwin’in yılın en çok konuşulan korku filmi ‘Paranormal Activity’ ile dalga geçtikleri bölüm oldu.
* Avatar’ın görsel efekt dalındaki ödülünü alan ekip, “Yaşadığımız dünya, yarattığımız dünya kadar güzel” diyerek, Pandora gezegeni meraklılarına bir gönderme yaptı.
* Ölümcül Tuzak ülkemizde 12 Mart’ta vizyona girecek.
(KÜLTÜR
SERVİSİ)

SÜRPRİZSİZ TAM LİSTE
Gecenin kazananları şöyle:
En İyi Film: Ölümcül Tuzak
En İyi Yönetmen: Kathryn Bigelow (Ölümcül Tuzak)
En İyi Erkek Oyuncu: Jeff Bridges (Çılgın Kalp)
En İyi Kadın Oyuncu: Sandra Bullock (The Blind Side)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christoph Waltz (Soysuzlar Çetesi)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Mo’Nique (Precious)
En İyi Orijinal Senaryo: Ölümcül Tuzak (Mark Boal)
En İyi Uyarlama Senaryo: Precious (Geoffrey Flechter)
En İyi Animasyon: Yukarı Bak (Pete Docter)
En İyi Yabancı Film: El Secreto de sus Ojos (Arjantin)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Avatar (Mauro Fiore)
En İyi Sanat Yönetmeni: Avatar (Rick Carter, Robert Stromberg, Kim Sinclair)
En İyi Kostüm Tasarımı: The Young Victoria (Sandy Powell)
En İyi Kurgu: Ölümcül Tuzak (Bob Murawski, Chris Innis)
En İyi Makyaj: Star Trek (Barney Burman, Mindy Hall and Joel Harlow)
En İyi Şarkı: The Weary Kind - Ryan Bingham ve T-Bone Burnett (Çılgın Kalp)
En İyi Müzik: Yukarı Bak (Michael Giacchino)
En İyi Görsel Efekt: Avatar (Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham, Andrew R. Jones)
En İyi Ses Kurgusu: Ölümcül Tuzak (Paul N.J. Ottosson)
En İyi Ses Miksajı: Ölümcül Tuzak (Paul N.J. Ottosson, Ray Beckett)
En İyi Belgesel (Uzun): The Cove (Louie Psihoyos)
En İyi Belgesel (Kısa): Music by Prudence (Roger Ross Williams ve Elinor Burkett)
En İyi Kısa Film: The New Tenants (Joachim Back and Tivi Magnusson)
En İyi Animasyon (Kısa): Logorama (Nicolas Schmerkin)



ÖNCEKİ HABER

Amerikan sinemasının ‘cesareti’

SONRAKİ HABER

ARA SIRA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...