09 Mart 2010 00:00

Ankara’da her yerde 8 Mart kutlaması

8 MART öncesi köy derneklerinde çeşitli etkinlikler yaparak 8 Mart’a hazırlanan Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, önceki gün düzenlenen etkinlikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Paylaş

8 MART öncesi köy derneklerinde çeşitli etkinlikler yaparak 8 Mart’a hazırlanan Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, önceki gün düzenlenen etkinlikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği’nde düzenlenen etkinliğe, federasyona bağlı derneklerden çok sayıda kadın katıldı.
Sinevizyon gösterimi ile başlayan etkinlikte, açılış konuşmasını Federasyon Başkanı Mustafa Özarslan yaptı. Federasyonlarına bağı derneklerin yönetimlerinde kadın sayısının yükseltilmesi gerektiğine vurgu yapan Özarslan, bir sonraki etkinlikte açılış konuşmasını bir kadın yöneticinin yapmasını temenni etti. Etkinlikte konuşan BES MYK Üyesi Döndü Taka Çınar, Sennur Sezer’in, 8 Mart’ın kadınlar için bayram değil bir hesaplaşma olduğunu dile getiren şiirini okudu. Çınar, kadınları sendikalarda, derneklerde, bulundukları her alanda örgütlenmeye ve mücadeleye katılmaya çağırdı.
Etkinlik, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu Semah Ekibi’nin sunduğu semah gösterimi ve Yozgat Akdağ Madeni’ne bağlı Vezder Köyü Derneği’nin “Yöresel Çifte Gitme” isimli otantik gösterimi ile devam etti. Etkinlikte ayrıca, derneklere üye kadınlar da söz alarak şiirler okudular, yöresel türkülerini söylediler.
YÜZLERCE KADIN BİR ARAYA GELDİ
Ortaköylüler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın (ORVAK) etkinliğinde yüzlerce kadın bir araya geldi. Çalışırken, direnişte ve töre cinayetleri yüzünden ölen kadınların anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte konuşan ORVAK Başkanı Hüseyin Özcan, gazetemiz çizeri Sefer Selvi’ye ait bir karikatürü örnek göstererek, kadınların gerçek kahraman olduklarını söyledi. Ardından konuşan Pelin Özcan Gurbetoğlu, 8 Mart’ın önemine değinerek, 8 Mart’ın bir kutlama değil bir mücadele günü olduğunu belirtti. ORVAK Üyesi Zöhre Tüzün de 8 Mart’ın dünyada kadınların eşit, huzurlu bir yaşam özlemlerini dile getirdikleri bir beraberlik günü olarak kutlandığını belirtti.
Fotoğraf Sanatçısı Fikret Özkaplan’ın “Ortaköylü Kadınlar” başlıklı fotoğraf gösterisi ve Hayat Televizyonu’nun hazırladığı sinevizyon gösteriminin ardından, kadınlar semahlar ve yöresel oyunlarla coştular.
SİNCAN’DA KADINLAR BİR ARADAYDI
Emek Partisi Sincan İlçe Örgütü de Sincan’da yaşayan emekçi kadınlarla bir araya geldi. Sincan Gözde Düğün Salonu’nda önceki gün gerçekleştirilen etkinliğe, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara İl Başkanı Selma Gürkan da katıldı.
Sincan’ın çeşitli mahallelerinden kadınların katıldığı etkinlikte konuşan Hayat Televizyonu Ekmek ve Gül Programı Ankara Temsilcisi Aylin Akçay, bütün kadınları, bulundukları yerlerde örgütlenmeye çağırdı. Etkinlik, Meral Bekar’ın okuduğu şiirlerle devam etti. Sincan Emek Gençliği’nin hazırladığı tiyatro oyunu ve Pir Sultan Abdal Derneği Mamak Şubesi Semah Ekibi’nin semah gösterisi ile devam eden etkinlik, kadınların 8 Mart ile ilgili düşüncelerini paylaştıkları serbest kürsü bölümünün ardından, hep beraber söylenen türküler ve çekilen halaylarla sona erdi.
(Ankara/EVRENSEL)

OVACIKLI KADINLAR 8 MART’I KUTLADI
Keçiören Ovacıklı kadınlar da hafta sonu düzenledikleri etkinlikle 8 Mart’ı kutladılar. Ovacıklı kadınlardan Şengül Yağız’ın sunuculuğunu üstlendiği etkinlik, emekçi kadınların 100 yıllık mücadele tarihini anlatmasıyla başladı. Ovacık Mahallesi’nden yoğun bir katılımın olduğu etkinlikte, emekçi kadınların taleplerini içeren bir film gösterildi. Emek Partisi Keçiören İlçe Yöneticisi Nazife Ortakçı’nın yazdığı, Ovacıklı kadın ve çocukların oynadığı “Kriz ve İşsizlik” adlı tiyatro oyunu beğeniyle karşılandı. Etkinlikte Hatice Kaya ve Şengül Yağız şiirler okudular. Serbest kürsü bölümünde söz alan Ovacaklı kadınlar, kadınlar arasındaki dayanışmanın önemini vurguladılar.
ÖNCEKİ HABER

ARTIK CESETLERİ SAYMAK İSTEMİYORUZ

SONRAKİ HABER

ÇORUMLU KADINLAR PARKTA KUTLADI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa