10 Mart 2010 00:00

Çemen işçilerinden kararlılık yürüyüşü

ÇEMEN Tekstil işçileri, seslerini duyurmak için kent merkezine yürüdüler. Polis yürüyüşe müdahale etti.

Paylaş

ÇEMEN Tekstil işçileri, seslerini duyurmak için kent merkezine yürüdüler. Polis yürüyüşe müdahale etti. İşçiler yolu trafiğe kapattı. Rıdvan Budak, “Devlet görevini yapmıyorsa aradan çekilsin, biz patronla hesaplaşalım” dedi.
Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) iki aya yakın süredir grevde olan Çemen Tekstil işçileri, OSB girişinden kent merkezine yürüdüler. Grevin 56. gününde gerçekleştirilen yürüyüşe, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi. DİSK/Tekstil Genel Başkanı Rıdvan Budak’ın da katıldığı yürüyüşte, yaklaşık 20 kilometrelik yolun bir kısmını araçlarla geçen kitle, şehir girişinde araçlardan inerek eski adliye binasına kadar yürüyüş yaptı.
İŞÇİLERDEN TEPKİ
Çemen işçileri, yol boyunca “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Direne direne kazanacağız”, “Çemen yürüyor direniş büyüyor” sloganları atarak mücadelede kararlı olduklarını bir kez daha gösterdiler. Grevin başından beri patronun grev kırıcılığı yapmasına izin veren polis, şehir merkezinde yapılan yürüyüşe de sürekli müdahale etti. İşçileri itip kakarak kaldırıma sıkıştırdı. Polisin tutumuna işçiler tepki gösterdiler. Rıdvan Budak’la polis yetkilileri arasında tartışma yaşandı. Sendika yöneticilerinin bütün uyarılarına rağmen polisin yürüyüşü engellemeye devam etmesi üzerine işçiler, yola oturarak yolu trafiğe kapattılar. Bir süre oturma eylemi yapan işçiler, sendika yöneticilerinin araya girmesiyle oturma eylemini bitirerek yürüyüşe devam ettiler.
‘DEVLET GÖREVİNİ YAPMIYORSA ARADAN ÇEKİLSİN’

Yürüyüş eski adliye binası önünde son buldu. Burada açıklama yapan Rıdvan Budak, grevin başından beri polisin gösterdiği tutumu eleştirdi. “Türkiye’de işçi sınıfının derdi; çalışan, üreten ve bunu adaletli bir şekilde paylaşan bir ülkedir. Bu kadar duyarlı, bu kadar yurtsever bir talebi var işçilerin. Bunu bazı polis şeflerinin anlamasını da beklemiyoruz zaten” diyen Budak, Çemen işçilerinin anayasal haklarını kullandıklarını belirtti. Devlet görevlilerinin buna yardımcı olmaları gerekirken tam tersine, engel olduğunu belirten Budak, “Devlet eğer yapması gerekeni yapmayacaksa aradan çekilsin. Bizi baş başa bıraksın ki biz de Kamil Çetinkaya ile hesaplaşalım” dedi. Çemen patronunun “Bu grev böyle gitsin” dediği yönünde duyumlar aldıklarını söyleyen Budak, “Devletin polisi kapıda bekliyor, istediği kadar işçi alıp çalıştırıyor, grevdeki işçinin bir çadır bile kurması yasak. Ondan sonra burası hukuk devleti diyorlar. Yersen hukuk devleti tabii. Kime hukuk, sermayeye hukuk” şeklinde konuştu.
Ülkede yaşanan işsizliğe değinen Budak, yaşanan haksızlıklara dikkat çekerek, “Kamil ağanın fabrikasının önünde polis bu kadar güçlü bir şekilde beklerse, bu grev çözülmez ve biz bu yürüyüşleri çok daha etkin bir şekilde yaparız” dedi.
(Gaziantep/EVRENSEL)


Abdullah Çiloğlan
ÖNCEKİ HABER

Bingöl’de bitmeyen yol...

SONRAKİ HABER

Depremzedeler, yardım bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...