10 Mart 2010 00:00

8 Mart coşkusu sürüyor

100’üncü yılında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları coşkulu bir şekilde devam ediyor.

Paylaş

100’üncü yılında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları coşkulu bir şekilde devam ediyor.
Önceki gün alanlara çıkan kadınlar ülkenin birçok yerinde meşaleli yürüyüşler, basın açıklamaları yaptılar. Eylemlerde 8 Mart’ın tatil ilan edilmesi, Eşit işe eşit ücret talepleri öne çıkarken Adana’da ‘aşk’ cinayetlerine kurban edilen kadınlar anıldı.
‘KADINA ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ’
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 100. yılında Mersin’de meşaleli yürüyüş yapıldı. KESK önünde toplanan Mersin Kadın Platformu bileşenleri buradan Taşbina’ya yürüdü. Meşalelerle yürüyen kadınlar, cinsel, ulusal ve sınıfsal sömürüye son verilmesini istedi. Eylemde sık sık “Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor”, “Kadına özgürlük istiyoruz”, “Eşitlik, özgürlük, adalet istiyoruz” sloganları atıldı.
Tarsus’ta kadınlar, Yarenlik Alanı’na yürüdüler. Yarenlik Alanı’nda yapılan açıklamayı, Eğitim Sen şube örgütlenme sekreteri Macide Boymul okudu. Tarsusluların ilgi ile izledikleri açılamanın ardından Eğitim Sen’li resim öğretmenlerinin hazırladıkları “100. Yılında 8 Mart” resim sergisinin açılışı yapıldı.
MALİYE ÇALIŞANLARI 8 MART’I KUTLADI
İstanbul Kağıthane’de Büro Emekçileri Sendikası (BES) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü düzenlediği bir etkinlikle kutladı. Kağıthane Vergi Dairesi kompleksinde bir araya gelen maliye çalışanı kadınlar, cinsel sömürüye ve cinsel ayırımcılığa hayır diyerek tüm emekçi kadınlar gününü coşkulu bir şekilde kutladı.
SÖZ HAKKI KADINLARIN
İzmir’de 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin kadın emekçileri 8 Mart’ı kutladı. SES’in düzenlediği etkinlikte, taşeron işçisi kadınlar üniversite içerisinde karanfiller dağıttı. Etkinliğe, hastanede çalışan kadınlar ve onlara destek veren 9 Eylül Emekçileri Platformu bileşenleri SES, Eğitim Sen, Genel-İş 4 No’lu Şube katıldı. İşçi, memur, öğrenci, akademisyen, hasta yakınlarının ve TEKEL işçilerinin de katıldığı kutlamada, Yapıcıların Türküsü Grubu ezgilerini seslendirdi.
KADINLAR EL ELE MÜCADELEYE
Eskişehir’de de kadınlar yaptıkları etkinlikler ve yürüyüşle seslerini duyurdular. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla Yediler Parkı’nda bir araya gelen yüzlerce kadın, buradan Adalar Porsuk Bulvarı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık ‘TEKEL işçisi kadınlar onurumuzdur’, ‘Cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye son’, ‘Kadınlar el ele mücadeleye’ sloganlarını atan kadınlara Eskişehir halkı da büyük destek verdi.
Kars’ta da BDP Kars İl Örgütü’nün düzenlediği eylemde BDP’liler çiçek dağıtırken kadın polislere de çiçek verdi. İl Başkanı Yavuz Naki’ nin uzattığı çiçekleri almamakta direnen ve ikircikli davranan kadın polislere amirlerinin çiçekleri almaları yönünde telkinde bulunmaları gözlerden kaçmadı. Kars Eğitim Sen İl Temsilciliği, 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarında karanfil dağıttı.
KOܒ DE 8 MART COŞKUSU
Kocaeli Üniversitesi’nde de öğrenciler ataerkilliğe, sömürüye, şiddete karşı durmak için barış ve kardeşlik taleplerini yaptıkları yürüyüşle dile getirdiler. Üniversitenin sosyal tesislerinden rektörlük önüne kadar yürüyen öğrenciler, eylem sırasında sık sık ‘Tayyip 4-c’yle 3 çocuğa sen bak’, ‘Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor’ sloganları atıldı. Rektörlük önünde basın açıklamasını okuyan Leyla Yıldız “Biz üniversiteli kadınlar olarak, bütün kadınlarla el ele ataerkil sisteme, kadın bedeninin cinsel meta oluşuna, emeğimizin görünmezliğine karşı mücadele ediyoruz” dedi.
TEKEL İŞÇİLERİ YOLUMUZU IŞITIYOR
Kastamonu’da KESK Şubeler Platformu Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde 8 Mart’la ilgili bir etkinlik düzenledi. 250 kişinin katıldığı etkinlikte söz alan Eğitim Sen Kastamonu Şube Başkanı Zahide Tufanyazıcı 8 Mart’ın, tıpkı 1 Mayıs gibi, işçi sınıfının kapitalizme karşı, kavgasının bir simgesi olduğunu vurgulayarak “Bir başka deyişle, 8 Mart, çalışan, emekçi kadınların sömürüye karşı mücadele günüdür. Bu nedenle işçi sınıfının, bütün insanlığın gerçek ve kalıcı kurtuluşu yönündeki tarihsel mücadelesinin bir parçasıdır” dedi. Tekstil İşçisi Mercan Tunç ise çalışma koşulları ve asgari ücretin altında bir ücretle esnek çalışma koşullarından bahsederek “Newyorklu kadın işçilerin mücadelesi bugün ise eşleri çocukları ile aylardır direnen TEKEL işçisi kadınların vermiş olduğu iş ekmek ve özgürlük mücadelesi yolumuzu ışıtıyor” dedi.
Kırşehir’de bir araya gelen sendika, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler 8 Mart’ı kutladı. Eğitim Sen binası önünde bir araya gelen kitle örgütleri, buradan Yer Altı Çarşısı’na kadar yürüdü. Burada konuşan Eğitim Sen Sekreteri Necla Başaran, acının, yoksulluğun, sömürülmenin yerine hayatı ve emeği kucaklayanlar olarak tüm emekçi kadınların gününü kutladı.
ATILAN İŞÇİLER KATILDI
Gebze Sendikalar Birliği ve Gebze Emekçi Kadın Platformu 8 Mart’ı ortak kutladı. Yeni Çarşı girişinde toplanarak, Cumhuriyet Meydanı’na doğru sloganlarla yapılan yürüyüşe 200’ü aşkın kişi katıldı. İşten atılan Akkardan işçilerinin pankart açtığı eylemde basın açıklamasını Mecaplast İşçisi Özlem Güli okudu. Eyleme Gebze Sendikalar Birliği, İşten atılan Akkardan işçileri, EMEP, ÖDP, ESP, UİDDER katıldı.
Bergama’da da Eğitim Sen Temsilciliği’nin düzenlediği bir etkinlikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Endüstri Meslek Lisesi salonunda coşkuyla kutlandı. (HABER MERKEZİ)

‘AŞK’ CİNAYETLERİNE KARŞI
Adana 8 Mart Kadın Platformu, 8 Mart’ın 100’üncü yılında kadınların namus cinayetlerinde öldürülmesine, kadın katliamlarına, erkek egemenliğine karşı meşaleli eylem yaptılar. Yapılan eylem son aylarda aşk cinayetlerine giden kadınlara ithaf edildi. Eyleme Adana’da ‘Aşkına karşılık bulamayan’ bir erkek tarafından öldürülen Derya Boğa’nın annesi ve kuzeni de katıldı.
İnönü Parkı’nda bir araya gelen Adana Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Derya Çiçek, bu yılda türlü badirelerden geçerek 8 Mart’a geldiklerini yine şiddetin bin bir biçimine maruz kaldıklarını belirtti. “Erkeğin ve onun sahip olduğu toplumsal düzenin bizleri yok sayan yasaları çöpe atılmadıkça, her gün Tuğçelerin ve Deryaların yasını tutmaya devam edeceğiz” diyen Çiçek, bu cinayetler son bulmadan ve katiller hak ettikleri cezaları almadan kendilerini güvende hissetmeyeceklerini söyledi.


8 MART ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI



8 MART Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla birçok ilde paneller, toplantılar yapıldı. Panellere katılan konuşmacılar 8 Mart’’n tarihçesini ve kadın mücadelesini anlattılar.
100’üncü yıl kutlanması nedeniyle özel bir anlam kazanan 8 Mart için İstanbul’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Güngören Şubesi ilçe binasında etkinlik yaptı. 100 kişinin katıldığı etkinlikte, 1857 yılından bu yana değişmeyen koşulların halen devam ettiği vurgulandı. Emek Partili kadınların da konuk olarak katıldığı kutlamada, kadınlarla 8 Mart üzerine görüştük.
2 çocuk annesi Birgül Kaya, 8 Mart deyince ilk olarak kadınların ezilmişliğini anladığını söyleyerek, “8 Mart kadınlar günü gibi geçmiyor. Kadın yine eziliyor, her şey aynı” diyerek tepkisini dile getirdi. Ev kadınlarının çalışan kadınlara göre biraz fazlaca ezildiğini belirten Kaya, ev kadını olmanın ‘görünmeyen emek’ kategorisine girdiğini vurguladı. Bir dönem kendisinin de tekstil işçisi olduğunu söyleyen Kaya, çalışma yaşamının kadınlar açısından zorlayıcı olduğunu belirtip çalışmanın, üretmenin önemli olduğunu söyledi.
Hayatın zorlukları olduğunu dile getirerek konuşmaya başlayan ev kadını Naciye Gerçek, kadının ezilmişliğine dikkat çekerek, “Özgür kadınlar istiyoruz” dedi. Güngören yerelinde kadınların ve çocukların gidebilecekleri yeşil alan ve park olmadığını söyleyen Gerçek, “Güngören’deki çarpık kentleşme had safhada. Kadınlar olarak park ve yeşil alan istiyoruz” şeklinde konuştu. Kadınların çalışmasından yana olduklarını söylen Gerçek, kadınların ancak çalıştığında kendi haklarını savunabileceklerini sözlerine ekledi.
“Kadınlara hak ettikleri değer verilmiyor” diyerek söze başlayan Döndü Ertunç, kadınlara değer verilmesini istediklerini söyledi. “Bu ülkede kadın hakkı da yok, kadınların hakkı da yok” diyen Ertunç, bu durumdan şikayetçi olduğunu vurguladı.
TEZ KOOP-İŞ 8 MART’I KUTLADI
Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası, Ankara’daki genel merkez binasında “Çalışma Yaşamı ve Kadın” konulu bir panel düzenledi. Panele Doç. Dr. Seyhan Erdoğdu ve Çağla Ünlütürk katıldı.
Genel Başkan Gürsel Doğru yaptığı açılış konuşmasında, “Biz Tez Koop-İş olarak, sadece 8 Mart’larda değil yaşamın ve örgütlenmenin her alanında kadın üyelerimizi daha çok görmek istiyoruz. Sendika olarak başlatmış olduğumuz kadın işçi çalışması ile kadın üyelerimizin özgül sorunlarına çözüm üretmek ve kadınları sendikal yönetimlerde daha çok söz sahibi yapmak amacındayız” dedi.Ankara Üniversitesi’nden Doç Dr. Seyhan Erdoğdu, kadınların çalışma yaşamında düşük oranda yer aldıklarını ifade etti.
Yine Ankara Üniversitesi’nden Çağla Ünlütürk de kadın emeğinin görünmez oluşunun sebeplerini aktardı. Genel yönetim kurulu, Ankara şube başkanları ve yöneticileri ile çok sayıda kadın üyenin katıldığı panel, soru-cevap bölümüyle son buldu.
İLKÖĞRETİM OKULUNDA KADIN SEMİNERİ
Mersin Akdeniz İlçe Kaymakamlığı ile Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “8 Mart Kadınlar Günü” adıyla gerçekleştirilen kutlama programı Suphi Öner İlköğretim Okulu’nda yapıldı. Program dahilinde gerçekleştirilen seminere çok sayıda öğretmen, öğrenci ve velileri katıldı.
Toplumsal Cinsiyet, Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Kadın ve Hukuk konularını kapsayan seminer Suphi Öner İlköğretim Okulu Öğretmeni Selma Kılınçman tarafından yönetildi. Seminere, Eğitim Sen Merkez Kadın Eğitimcisi Rahşan İnal, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı İlkiz Hancıoğlu, Mersin Barosu Avukatları Seher Yalçınkaya Çetin ve Aslıhan Gültekin Temiz konuşmacı olarak katıldı.
Kadınların dışarıda çalışmalarının yanı sıra evde de çalıştıklarına ve emeklerinin karşılığını alamadıklarına değinen Eğitim Sen Merkez Kadın Eğitimcisi Rahşan İnal, toplumsal yaklaşımda kadın tanımlamasının cinsiyet eşitsizliğine yol açtığını söyledi.
Kutlama Programı, Suphi Öner İlköğretim Okulu’nda okul kutlaması ve resim sergisinin yanı sıra çeşitli etkinliklerle devam ediyor.
ÇEKEV’DE 8 MART KUTLAMASI
Çiğli Evka-2 Kadın ve Kültür Evi’nde (ÇEKEV), semt kadınları ve kadın yazarlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir araya geldi.
İzmir 8 Mart Kadın Platformu’nun programı çerçevesinde Kadın Yazarlar Derneği (KYD) üyeleri Nevzat Suer Sezgin, Nevin Konuk ve Sevim Dinç’in katıldığı etkinlikte, kadın yazarlar ve semt kadınları deneyimlerini paylaştı. Etkinlikte şiirler okundu.
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak da etkinliğe katılırken, 8 Mart’ın önemini dile getiren bir konuşma yaptı. Solak, belediye olarak kadınların sorunlarına eğileceklerini ve kadın çalışmalarına destek vereceklerini belirtti. Etkinlikte KYD’nin hazırladığı bültenin 8 Mart özel sayısı kadınlara ulaştırıldı


ÖNCEKİ HABER

DERNEĞE KADIN ELİ DEĞİYOR

SONRAKİ HABER

Kürtçe Xezal, Türkçe’de oldu Ğezal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...